• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mesecinka - помощник
Здравейте! Тази година започна с много дъждове, в резултат от което двора ни заприлича на блато. Шатрата падна, а тревата изчезна направо. Като стъпим и се чува само джвак-джвак... Много зле. А завали ли, напарво тече река през мястото ни. Искаме по някакъв начин да укротим тази вода. Направихме един канал (вижте снимката). Но ме интересува и ще съм благодарна на всеки, който ми каже от тук нататък какво да правим. Тръби ли, какви да слагаме.... И как да изглежда красиво.
evdoki - специалист
Не се притеснявай, покажи снимките :)
mesecinka - помощник
Имам проблем. Как се качват снимки тук?!?!
mesecinka - помощник
ето снимки...
Специални благодарности на АДМИН-а за хубавата програмка и нагледните обяснения. Без него нямаше да успея!

Прикачен файл

2010-05-24 12.09.59.jpg
ето какво е положението
2010-05-24 12.09.59.jpg (194.28 KиБ) Видяна 8951 пъти

Прикачен файл

7.jpg
и тук
7.jpg (182.71 KиБ) Видяна 8951 пъти

Прикачен файл

2010-05-24 12.09.59.jpg
и пак вода
2010-05-24 12.09.59.jpg (194.28 KиБ) Видяна 8951 пъти
hygro - майстор
Хм, отводняването на джвак-джвак водата е лесно, ама май не е само това... Не може да се види добре от снимките ти, но като гледам полегналите колци на оградата и дървото, замислям се, дали многото вода не е активизирала някое свлачище :?
mesecinka - помощник
Полегналите колци са от съседите. Така са ги направили, че ще паднат. Ама нали не им пречат, не им загрозяват двора.... А техния двор е на нашето ниво. Няма свлачищем участък :-)
hygro - майстор
Щом няма свличане, проблемът се решава с просто мелиоративно съоръжение - отводнителен дренаж:

Изображение

Изображение

Трябва ви само теодолит и... много лопати :wink:
mesecinka - помощник
Много благодаря. С каква дълбочина трябва да е изкопа (ямата)? А тръбите какви трябва да са?
hygro - майстор
Ами теодолитът е затова - за да се трасират каналите и да се спестят излишни кубици копаене - дълбочината зависи изцяло от релефа на терена. Копае се така, че дъното на каналите да има равномерен наклон примерно 1,5-2%. Тръбите са специални с перфорация и покрити с геотекстил. Ако през терена се предвижда да преминава автомобил, лайнарка или строителна техника, тръбите трябва и да имат съответната здравина. Продават се в складове за строителни материали.

Ако на парцела ще се строи сграда, обезателно дренажът на сградата и на терена да се проектират заедно.
  • 1
  • 2

Тема "Много вода в селския двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: