Връзката между 2 свята
lazov85 - помощник
Здравейте,

разгледах темите в раздела но не открих нещата, които ми се искаше да попитам - затова отварям нова тема.

Въпрос 1 : входна врата :
Става въпрос за нова къща и входната и врата откъм улицата. Има врата, която е поръчвана и съответно правена преди 3-4г - обаче е дърво - варен бук и е изключително тежка. Страхувам се, че ако я сложа - касата няма да я издържи и ще провисне? Освен това тя ще е изложена директно на дъжд/студ и т.н. Алтернативата ми е PVC врата (алуминиевата я изключвам, защото познавам мн хора, които са недоволни) - за PVC-то обаче мненията са 50/50 .. и цените варират сериозно. Някой има ли мнение по въпроса?
И още нещо тук - предлагат ми 2 варианта за касата . При първият, вратата е от вътрешната страна на касата (като вътрешна врата ) - на 10ина по-вдлъбната от стената, вторият - от външната страна на касата - на една 'равнина' със стената.. ?
Въпрос 2 : стълбище :
Тук въпросите отново са 2 .. ориентирал съм се към облицоване на стълбището с гранитогрес - имам ли алтернативи някакви? Много ми се искаше камък, но май освен, че държи студено е и изключително труден за поддържане?
Втората част е за майстора - цената, която ми иска е 27лв / стъпало ( 5лв замазка + 22лв лепене ) . Нормална цена ли е?
Въпрос 3 : затваряне на част от коридора..
Става въпрос за следното - къщата има 2 етажа + тавански. В момента се изгражда парно отопление и таванският е изключен за момента от сметките. Иска ми се там където започва вторият етаж да преградя стълбището (Итонг и врата) - защото иначе се получава огромно пространство, което ще 'смуче' топлият въздух. Не съм сигурен обаче, дали това е най-добрата идея .. Някой имал ли е същият проблем и как сте го решили?

едит: Нещо, което изпуснах .. парапета - преди или след като се облицова стълбището .. ?

пп: Благодаря предварително , че изчетохте темата .. май се получи по-дълга отколкото очаквах. :)
пп2: Ще кача и снимки в понеделник - ако има интерес към нещо .. :?
шоп - майстор
Ще се опитам да отговоря на някои от въпросите ти.

Вратата каква да бъде ти ще си решиш. Ако се притесняваш,че дървената врата е тежка усили пантите или добави още една или две.

Дали стъпалата ще ги облечеш със гранитогрес, клинкер, естествен камък или дори ламинат ще си го решиш пак ти на база финанси и желание. Цената на майстора не мога да я коментирам, а относно парапетите трябва да уточниш какви ще бъдат. Дървени, от черна тръба на заварка, от алумин или неръждаем материял на сглобка...
В единият случай има нужда от закладни части а в другият може да се работи и с дюбели.

Относно тавана. При мен е същото положение. 2 етажа и таван. Стълбището горе съм го преградил със стена и врата, защото иначе топлият въздух бягаше горе и греех керемидите:-))

С интерес ще чакам снимки.
Успех.
Chefo77 - майстор
Здравей!
Малко от моя "акъл" да ти дам.
Алуминиевата врата според мен е по-подходящият избор за врата. PVC-то много често увисва, докато при алуминия сякаш този проблем е по-слабо застъпен. Това е личното ми мнение (аз съм с алуминий), но има много хора, които да се изкажат професионално и да ме оборят тотално.
За стъпалата ... аз бих избрал някакъв вид плочка, не ламинат. Първо ламинатът иска почти перфектна основа - ако стъпалата са изкривени нанякъде, ефектът няма е толкова приятен. Използваните лепила не позволяват много наслояване и не са подходящи за запълване на празни пространства. Лайсните не могат да се закрепят с дюбели - само със силикон - което не им дава особена здравина, когато ежедневно ги натоварваш. Освен това ако използваш еластично лепило за закрепване на ламината, това позволява на стъпалото да се движи при натоварване, като се движи и лайсната - допълнително натоварване. И като добавиш към това и цената на лепилото (ако е силикон или монтажно лепило - 1-2 тубички на стъпало в зависимост от размера) и цената за монтажа - започва от 25-30 лева за право стъпало ... и май сметката не излиза добре.
Успех при избора, ако имаш някакви въпроси за стъпала от ламинат, ще помагаме с каквото можем. И доколкото знаем :)

Едит: Качих в моята темичка снимки на стъпала с ламинат. Не се знае колко време ще останат в този вид :(
Последна промяна от Chefo77 на нед юни 06, 2010 11:50 am, променено общо 1 път.
ebahti - майстор
Входна врата-по убаво от дърво нема(байцвано и лакирано) Стъпала-20лв на стъпало е нормална цена(колегата те товари)Парапет-след облицовката(за да не я дупчиш поръчай такъв дето се лови отстрани на стъпалата)
pavkatay - майстор
парапета -след. вратата от дърво си е най-добре. пвц е хубаво, но направено както трябва. крилото на врата от пвц също не е леко особено,ако е със стъклопакет. провисването идва както от некадърен монтаж, така и от спестяване на пари от панти. разликата в цената на пантите е мн. голяма. заключването на врата от пвц е 4 или 5 точково по фалца на вратата, но все пак не е толкова надеждно против взлом заради мекия материал. алуминия е пиклива работа(и като изолатор)-виж долу пресни снимки-за три седмици -два пъти разбиване. пвц вратата е перфектния изолатор. иначе съм правил врати от пвц с профил за крило-прозорец. по-леки са ,заключването също е в няколко точки ,а цената е много по-ниска от тази на вратата с широк профил за крило врата. а онова с монтажа -отвън, отвътре -не го разбрах :)

Прикачен файл

P1010006.jpg
и пак
P1010006.jpg (46.07 KиБ) Видяна 8506 пъти

Прикачен файл

P1010186.jpg
пвц врата от профил за прозорец
P1010186.jpg (76.36 KиБ) Видяна 8506 пъти

Прикачен файл

P1010174.jpg
пвц врата от профил за врата
P1010174.jpg (53.06 KиБ) Видяна 8506 пъти

Прикачен файл

P1010009.jpg
винтовете с,които беше захванат насрещника на второто заключване
P1010009.jpg (51.87 KиБ) Видяна 8506 пъти

Прикачен файл

P1010008.jpg
алуминиева врата,която се отваря многолесно с щанга
P1010008.jpg (43.54 KиБ) Видяна 8507 пъти

Тема "Входна врата, стълбище и 'затваряне' на част от коридора.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: