Всички въпроси за вилата.
Здравейте !
На вилата бихме сонда за вода , която и с дълбочина 16 м. Водният стълб за момента започва от 9 - тия метър но за в бъдеще време незнам колко ще бъде . Та въпроса ми е следният :
Имам хидрофор Гардена с него ще мога ли да захранвам къщата с вода , дори и да изкопая шахтичка до сондата на около 1 метър и да го монтирам в нея като на него пише че смукателната му дълбочина е 8 м. или ще трябва да вземам задължително потопяема помпа тип Бибо. Ширината на тръбата на сондата е 160 мм.
Благодаря Ви !
Вземи си бибо,за да имаш налягане и дебит.Щом е вила,може и руско или китайско за 60лв.
Трябва ти потапяща помпа, ама не е задължително да е бибо. Бибото не става за хидрофор. Истинското решение е центробежна помпа, ама започват от 400-500лв нагоре.
При сегашното положение ще те устрои ниво на водата 9 метра и шахта с дълбочина 1 метър. Полуава се 8 метра смукателна дълбочина, но ако спадне нивото сентробежната помпа няма да може да засмуква:-(

Според мен остава вариянта бибо което качва в буверен съд а от там хидрохор.
Ако искаш да ползваш сондажа с години не се занимавай с вибрационни помпи!
А както е и нов сондажа, фитъра така ще се нареди от вибрациите, че ще се чудиш... ако изобщо има филтър/дренаж.
Не бих си сложил вибрационна помпа .
Повече вредят, от колкото вършат работа.
Мерси за отговорите! А ако вържа две последователно свързани помпи (центробежна и хидрофор ) дали ще се увеличи смукателната дълбочина ?
Да ама, ако са на съответното разстояние (височина), а не една до друга.
Например едната от -16m до 0m, а другата от 0m до +6m
Хора, не ставайте смешни. Няма центробежна помпа която да има смукателна дълбочина над 9 метра ( 8 метра ефективни и реални) Това е основен закон в хидродинамиката. Те могат да имат нагнетяващо стълб 30-40 и повече метра но не и смукателна денивелация. Затова предложих бибо-резервоар на кота ) и обикновнна центробежна хидрофорна система.


Колегата визиращ новият сондаж и евентъалното наличие на пясък е прав за задръстването на филтри и скапване на вибриращата помпа. Речението е струйна помпа( ежекторна)
Точи 2 години с евтина вибрационна помпа,а после ако искаш си купи скъпа потапяща помпа.Нали за вила става въпрос.А вибрационните при правилна поддръжка и ползване вършат работа-т.е. работа 2 часа и почивка 15 минути,2 пъти годишно я вадиш да и провериш гайките и болтовете,а и клапаните и да я почистиш.И да не опира в стените на сондажа.За 50лв толкова дават.
Опира не опира, вибрациите вредят на стените на сондажа. С вибрирането се нанася пясък, което от една страна насипва дъното на сондажа, а от друга (ако сондажа е дрениран с чакъл) дренажа се намества- уплътнява и дебита на сондата се влошава с времето. Получава се ефекта на вибратора за бетон.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”