• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте !
На вилата бихме сонда за вода , която и с дълбочина 16 м. Водният стълб за момента започва от 9 - тия метър но за в бъдеще време незнам колко ще бъде . Та въпроса ми е следният :
Имам хидрофор Гардена с него ще мога ли да захранвам къщата с вода , дори и да изкопая шахтичка до сондата на около 1 метър и да го монтирам в нея като на него пише че смукателната му дълбочина е 8 м. или ще трябва да вземам задължително потопяема помпа тип Бибо. Ширината на тръбата на сондата е 160 мм.
Благодаря Ви !
Вземи си бибо,за да имаш налягане и дебит.Щом е вила,може и руско или китайско за 60лв.
Трябва ти потапяща помпа, ама не е задължително да е бибо. Бибото не става за хидрофор. Истинското решение е центробежна помпа, ама започват от 400-500лв нагоре.
При сегашното положение ще те устрои ниво на водата 9 метра и шахта с дълбочина 1 метър. Полуава се 8 метра смукателна дълбочина, но ако спадне нивото сентробежната помпа няма да може да засмуква:-(

Според мен остава вариянта бибо което качва в буверен съд а от там хидрохор.
Ако искаш да ползваш сондажа с години не се занимавай с вибрационни помпи!
А както е и нов сондажа, фитъра така ще се нареди от вибрациите, че ще се чудиш... ако изобщо има филтър/дренаж.
Не бих си сложил вибрационна помпа .
Повече вредят, от колкото вършат работа.
Мерси за отговорите! А ако вържа две последователно свързани помпи (центробежна и хидрофор ) дали ще се увеличи смукателната дълбочина ?
Да ама, ако са на съответното разстояние (височина), а не една до друга.
Например едната от -16m до 0m, а другата от 0m до +6m
Хора, не ставайте смешни. Няма центробежна помпа която да има смукателна дълбочина над 9 метра ( 8 метра ефективни и реални) Това е основен закон в хидродинамиката. Те могат да имат нагнетяващо стълб 30-40 и повече метра но не и смукателна денивелация. Затова предложих бибо-резервоар на кота ) и обикновнна центробежна хидрофорна система.


Колегата визиращ новият сондаж и евентъалното наличие на пясък е прав за задръстването на филтри и скапване на вибриращата помпа. Речението е струйна помпа( ежекторна)
Точи 2 години с евтина вибрационна помпа,а после ако искаш си купи скъпа потапяща помпа.Нали за вила става въпрос.А вибрационните при правилна поддръжка и ползване вършат работа-т.е. работа 2 часа и почивка 15 минути,2 пъти годишно я вадиш да и провериш гайките и болтовете,а и клапаните и да я почистиш.И да не опира в стените на сондажа.За 50лв толкова дават.
Опира не опира, вибрациите вредят на стените на сондажа. С вибрирането се нанася пясък, което от една страна насипва дъното на сондажа, а от друга (ако сондажа е дрениран с чакъл) дренажа се намества- уплътнява и дебита на сондата се влошава с времето. Получава се ефекта на вибратора за бетон.
Чаро е прав за вибрациите.
Шопе ти си смешен. Говорим за потапяща центробежна помпа - ето такава:
Изображение
http://www.ranchobg.com/?81&02&96149#a416
Извинявайте че в тая тема ама съществува ли потапяща центробежна която да влезе в сондаж Ф80.Или друга някоя да влезе в този сондаж на дълбочина 20 метра. Без значение от цената.
Повечето хубави потопяеми помпи ще станат. Има разни италиански, китайски, та и български...
Води се 3 инча/цола- 75мм
Вило я дават за мин. 78мм сондаж, Грундфос мин. за 76мм сондаж. Цените им са около 1000лв.
Тамън :)

п.п. Лазер те е насочил...
Ами аз не виждам нищо смешно. Няма центробежна помпа със смукателна дълбочина над 9 метра( ефективни 8) и то на морското равнище.
За нагнетателната височина съм написал: няма проблем 20-30-40 и повече метра. Потопяемите помпи които визираш ти са много скъпи, прочети указанията и ще видиш дали ще работят в среда с абразивни чстици и към тяхната солена цена прибави и сто и нещо лв за ел.пресостат...

Предложих няколко по-евтини варианта, като последният е буквално до 200 лв. Обикновен евтин хидрофор и струйна помпа за 40 лв.

Обаче специалистите казаха не. Ако не е гругдфос или вило за 1000 лв е смешно:-)

Хайде със здраве.
Г-н специалист шоп, не съм искал да те обиждам, просто отвърнах на твоето обръщение - ако го приемаш за обида, значи ти си започнал с обидите :wink: :
шоп написа:Хора, не ставайте смешни.

Ама да започнем по същество:
шоп написа:Предложих няколко по-евтини варианта, като последният е буквално до 200 лв. Обикновен евтин хидрофор и струйна помпа за 40 лв.

Вече си забравил, че питащия има хидрофор Гардена и няма нужда от "Обикновен евтин хидрофор" (китайски боклук от Метро). "струйната помпа за 40 лв" няма нужда от коментар на произхода, защото по-читавите са към 100лв. Не съм предложил "гругдфос или вило за 1000 лв", а Педроло за 550лв, има и подобни помпи за 400лв. Не им трябва ел. пресостат - спокойно може да си ползва съществуващия хидрофор Гардена, като помпата може да се продаде за 150-200лв, с което бюджета на това решение силно се доближава до цитираните оттеб 200лв, само че в твоя бюджет не си включил буферен съд за няколкостотин лева, както и място където да се монтира :) . Както и факта, че по време на живота на една такава центробежна потапяща помпа ще смениш няколко "бибота". И да ти кажа под секрет - тези помпи са предназначени точно за такава среда - за сондажи :). Не се увреждат, не увреждат и сондажа. Докато бибо-то с вибрациите си уврежда сондажа (събаря пясък и го набива в дренажа от чакъл. Евтино решение, но не е за сериозна работа. Все пак всеки сам прави избора си в зависимост от нуждите и бюджета. Ние просто даваме различни решения и няма нужда да определяме кое е смешно и кое не е. Съжалявам, че така се получи.
Последна промяна от LazarGanev на нед юни 20, 2010 11:03 am, променено общо 1 път.
Абе тия 1000 лева ми се виждат много няма ли нещо до 500 лева.Може и директен линк да я купувам още по добре ако е реклама на лични.
За 500лв не съм чувал да има 3" помпа, а на тебе ти трябва такава. Другия линк, който съм дал преди това е за 4" помпа, която е 500лв, ама не влиза в твоя сондаж. По-тънките са по-скъпи. Поне при Грундфос е така, а не всеки производител има такива тънки помпи.

ПП Ей тук намерих някакви индийски за 560лв, ама не ги познавам:
http://www.kol-bg.com/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0__C.R.I._S3K_%E2%80%93_1H07_+_W3B_%E2%80%93_03S-browse-64.htm
За да сложим карай на дебата, разходи се до Баумакс. Стрйуните помппи са при хидрофотите и струват 30-40 лв. Те нямат движещи части и няма какво да им се износи.

Не давай 100 лв за такава маркова.
Явно китайската техника е напреднала много, щом са измислили работна машина за пренос на тонове вода за час без движещи се части :? :-D . Не съм сигурен дали се нарушава т.7 от правилата на форума, но най-малкото това си е за "Бисери на форума" :-D
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”