• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evgor - напреднал
Здравейте на всички.
Имам въпроси към капацитетите във този форум,на които не успях да получа удовлетворяващ ме отговор другаде.

На една стара 3 етажна къща има изградена ел.инсталация,която обаче е правена от човек не достатъчно добре запознат с материята.

Цялата инсталация на всеки един от етажите е свързан към само 1(един) бушон на етаж.Т.е. контактите+осветлението на всеки отделен етаж не са на отделни кръгове,а само на един.

Понеже ще има кухня на всяко ниво на къщата+бойлер във всяка от трите бани,със човека,с когото говорих за ел.инсталацията стигнахме до решението,че пуснатите кабели във кухнята и за бойлера ще се изолират и ще бъдат пуснати нови такива 2х2.5 до кутия и оттам до централното табло със един кабел 2х4.Така ще бъде добавен още един кръг само за контакти кухня,един за бойлер и осветлението и останалите съществуващи контакти по етажите ще си останат вързани към съществуващия бушон.

Понеже досега инсталацията е правена с двужилни кабели,мога ли новите кръгове да бъдат направени с трижилни такива,има ли изобщо смисъл?Със какви кабели да бъдат изпълнени новите кръгове?Ако е с двужилни,за една кухня кабели 2х2.5 до разпределителна кутия и оттам с кабел 2х4 до таблото достатъчно ли е?Реципрочно с 3х2.5,ако системата може да бъде изпълнена с трижилен кабел.Може ли да ми кажете кабел 2х2.5 колко кВ може да носи максимум и дали във една нормална съвременна кухня със печка,хладилник,съдомиялна,котлони,пералня четири кабела 2х2.5 до разпредлеителна кутия и оттам с 2х4 до таблото е достатъчно?

Също чувам мнения,че трижилните кабели само оскъпяват инсаталация,а всъщност няма смисъл от тях.

Благодаря предварително,ако се сетя още нещо,ще задам въпроса отново в темата
Последна промяна от evgor на съб юни 19, 2010 9:39 pm, променено общо 2 пъти.
ArturDent - Почти Безобиден
....
Последна промяна от ArturDent на нед юни 20, 2010 7:26 am, променено общо 1 път.
evgor - напреднал
ArturDent написа:
Ииии.....
Исках да дам съвет, ама натискай от време на време "Enter"...
:o Това не го разбрах... :?:
Човече, на първия ти пост има едно бутонче "Промени". Цъкни там и сложи няколко нови реда, с клавиша цитиран по-горе.

П.П. Опитай да си прочетеш написаното от теб, така както си го написал - на един дъх. Ще видиш че се чете трудно.
mladkal - майстор
Артур е прав...Нещо шпацията ти е бъгната, не работи правилно или ти не я натискаш...Не се хранете над клавиатурите си, защото после не бачкат :lachtot:

По повод инсталацията:
1. Къщата е стара и няма да минава тепърва АКТ16,надзорни комисии и подобни простотии...
2. Всичко деля на отделни кръгове:
-бойлер
-готварска печка
-осветление
-силов контакт за най-употребаваното помещение
-силови контакти за спални
- контакти (разни)
-(ако има) климатик
-ОБЩ
3. бих се бръкнал, щото съм чорбаджия и имам къща на три ката с изпълнена от неграмотен (или зле платен) еладжия. В тоз ред на мисли - апартаментно табло на всеки етаж, за да не претичвам нагоре и надолу, когато падне предпазител.
4. Двупроводна инсталация, за да не се натиквам с кинти за жици, ДТЗ и т.н. Бих заложил парите, които ппестя в качествен майстор и проверка на заземление и т.н.

Това е в общи линии..не претендирам за изчерпателност, но ако искаш още -попитай!
Желая успехи!

ПП. хоризонталните линии ги правя с 4 кв.м.
Отклоненията към контактите с 2,5 кв.м.
Бойлер и готварска печка задължително на отделни кръгове с 4 кв.м.
Те тва е!
evgor - напреднал
Ще се опитам тогава да концетрирам по-горната информация в този пост.

Един етаж=Един бушон.

Инсталацията е изцяло от двужилни кабели.Искам да пусна нов токов кръг за кухнята,който да бъде към нов бушон,той може ли да се изпълни с трижилен кабел и дефектнотокова защита?

За кухнята съм предвидил четири контакта с кабел 2х2.5 до разпределителната кутия и оттам с един кабел 2х4 до главното табло и новия бушон.тези кабели 2х2.5 достатъчни ли са за една съвременна кухня със всичките ел.консуматори в нея?

Колко kW товар носи един кабел 2х2.5 по принцнип,това го питам от чисто любопитство.Сега дано бях по-ясен :arrow:
Последна промяна от evgor на съб юни 19, 2010 9:41 pm, променено общо 1 път.
....
Последна промяна от ArturDent на нед юни 20, 2010 7:28 am, променено общо 1 път.
evil - специалист
ето и от мен някой друг съвет

1/Новите кръгове контакти ги пускай с 3*4 и отклонявай с 3*2,5 като за сега може да си сложиш само предпазители /много хора правят така/ но един ден ако решиш ДТЗ може да си сложиш.Относно тази защита има ефект от нея но и аз не мисля че е чак такава ползата че да се набутваме но това си е мое мнение и съм длъжен да отбележа че то се различава от масовото такова :)

2/Ако приемем че съществуващия кръг остане "контакти с общо предназначение " за етажа то за кухната да добавиш един круг определено е малко, моя съвет е минимум 2 кръга контакти по кухненското и ако има някви общи /ако е голямо помещение/ може и от стария кръг....../за всеки етаж/

3/Осветлението на нов кръг линия 3*1,5-отклонение от кутий 3*1 на 10А предпазител на всеки етаж - задължително

4/Всеки бойлер с 3*4 на като тук ДТЗ и според мен е задължителна

5/На всеки етаж ТАП с главен предпазител и предпазители за кръг общи контакти - бойлер-кухня 1-кухня 2- осветление

:)
mirk - майстор
Положението е повече от трагично :x

Какво трябва да се направи е едно, какво може да се направи е друго, какво ще направите е трето. :lol:

1.Трябва да се смени цялата инсталация :lol:

2. Може да направите следното: разкъртва се в коридора и се пускат отделни кръгове за всяка стая, банята, печката и контактите в кухнята разделени - всичките по 3х4кв и отделен осветление 2х1.5кв. Свързваш ги към разклонителните кутии за стаите. На всеки етаж слагаш апартаментно табло с нужните автоматични предпазители. Периодично като правиш ремонт по стаите може да си подменяш и техните жици на части. Пускаш си нов захранващ кабел СВТ 3х10кв за захранване на всеки етаж до новите табла.
PCL82 - майстор
Хайде стига с това за "контакти 4мм2 и отклонения по 2,5мм2 и АП25А". Едно си баба знае едно си бае. Независимо дали става дума за 5 или за 50метра от таблото.

Това са компромисни практики от соца, и е необосновано влагане на материал и затруднен монтаж.

За стая повече от 2,5мм2 не е нужно, АП за контакти не повече от 16А. Това е достатъчносъщо и за отопление ако всяка стая е на отделен кръг.

Правилото е ако един потребител е по-мощен от 2000Вт се предвижда отделен кръг за него.

Моето предложение е:

На всеки етаж отделно табло захранено с 3х6 или 3х10мм2. Главнно табло на сградата с повторно заземяване.

готварска печка 3х4мм2 АП 25А

работни контакти кухня 3х2,5мм2 АП 16А един или два кръга според големината на кухнята и обзавеждането.

бойлер 3х4мм2 (3х2,5мм2) АП 16А

пералня 3х2,5мм2 АП 16А

контакти стаи 3х2,5мм2 АП 16А брой кръгове според нуждите и стаите

осветление 3(2)х1,5мм2 АП 10А (6А)

Това е ако искаш да е както трябва.

Ако си закъсал с парите и няма да правиш основен ремонт качи схема на етажите и кое от къде минава и кое къде предвиждаш. Може да дадем някоя идея.
  • 1
  • 2

Тема "Подобряване и въпроси относно стара ел.инталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: