• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Johny - майстор
Клеги, имам следния проблем: Трябва да закрепя няколко профила в тухла 4-ка. На тях ще закрепват рафтоносачи и стъкло 8мм, което предполага стабилно закрепване. Проблема идва от това, че стената е зидана с тухли на ребро /долума/ и от 10 отвора само 2 бяха читави. Другите попаднаха в камерата, която е куха до другата стена на тухлата и отворите се разбиха , а дюбелите не държат.
Вероятното решение е химически анкер, но ако някой е работил с такова нещо да даде съвет. :prayer:

Прикачен файл

тухла.jpg
тухла.jpg (16.78 KиБ) Видяна 5200 пъти
lov - майстор
Бих си главата с подобна ситуация преди няколко години. На всичко отгоре тухлите бяха неверочтно калпави. Та с химическия анкер не става защото кухината е много голяма. Та аз ползвах строителна полиуретанова пяна. И едни дюбели като за гипсокартон. Не знам как се водят точно но видията е дълга и се завива само в задната страна и като я издърпва дюбела се разчеква на страни. Та отвора по внимателно ако може без удар го дупни и после пяна през дупката.Слагаш дюбела и навиваш докато се разпъне поне до половината. А забравих видията я намажи с нещо мазно че да не залепне после за пяната и да можеш да я извадиш и да закачиш рафтоносача. Аз даже направо слагах куките на радиаторире и после само допритегнах. И пръсни малко водичка преди това в дупките за да стега пяната по бързо.
Споко става дето викат по здраво от яйце. 7-8 години не са мръднали па и жената се кетри по тях като мие прозорците.
Spokoiniq - майстор
Шпилки през стената, няма по-здраво
torbalan - Дървен философ
с дюбели за четворка и по-внимателно дупчене... без удар...
самите дюбели са дълги, така че минават през поне две от стеничките на четворката :)

ако не е измазана стената - в лепилото, с което са лепени можеш да сложиш всякакъв дюбел без проблем :)
Bambookita - специалист
С ето такъвюбел прпбвал ли си?При тези дюбели винта издърпва задния край в кухината и го "връзва на възел".

Прикачен файл

202%20080%20005.jpg
202%20080%20005.jpg (23.5 KиБ) Видяна 5147 пъти
mirk - майстор
torbalan написа:
с дюбели за четворка и по-внимателно дупчене... без удар...
самите дюбели са дълги, така че минават през поне две от стеничките на четворката :)

ако не е измазана стената - в лепилото, с което са лепени можеш да сложиш всякакъв дюбел без проблем :)
Ако за "лепени" с вар нищо няма да хване в него.

Някой от специалните дюбели за четворки няма ли да стане http://www.vidira.dir.bg/site/dubeli_plast.php#
Johny - майстор
Aз пробивам с 6-ца и после с 8-ца, колкото са дюбелите, но явно тухлите са калпави, защото дюбела превърта в тухлата и отвора се разширява. Дюбелите са от тези дето се смачкват, но явно една калпава преграда не е достатъчна да ги задържи.
Не бях се сетил да пробивам без удар и явно това влошава нещата. Лошото е, че стената стана като на гърмян заек кожата и мисля да махна мазилката около отворите и да измажа с пясък и цимент, а за другите отвори ще внимавам.
mirk - майстор
Ами карай по методите от едно време когато дюбелите бяха калпави и рядко се срещаха :) къртиш циментираш здраво дървено трупче, оформено по подходящ начин да не се измъкне и завиваш в него. Кухненските ми шкафове са закачени по тая система преди 30 години и не са мръднали.
solo5 - майстор
mirk написа:
къртиш циментираш здраво дървено трупче, оформено по подходящ начин да не се измъкне и завиваш в него.
:2thumbs:
lov - майстор
Колегата е качил снимка за точно такъв дюбел за който ти говорех. Ако превърта в началото с една отвертка го напъни малко да се задържи в отвора и с другата натягай. И масълце по видията хем тя няма да залепне после за пяната хем по лесно се навива.
Не се чуди колега метода е изпитан не само при мен. Не съм го измислил аз.
  • 1
  • 2

Тема "Как да закрепя профил в тухла 4-ка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: