Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
racer - специалист
Здравейте.
Ще боядисвам стара дървена дограма-боядисвана е навремето с блажна боя,която е поолющена.
сега мислех да минавам алкидна,но видях интересни неща за акрилатната,и се чудя...
например това:http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 43&pid=279
кое е по-издръжливо?
нужно ли е да грундирам с импрегнационен грунд за дърво,или просто да мина една ръка разредена с вода(ако ползвам акрилатната)?
Предварително благодаря. :) :)
housedoktor - майстор
за акрилен лак се използва разреден от същият или акрилен грунд
toni_g79 - специалист
racer написа:
Здравейте.
Ще боядисвам стара дървена дограма-боядисвана е навремето с блажна боя,която е поолющена.
сега мислех да минавам алкидна,но видях интересни неща за акрилатната,и се чудя...
например това:http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 43&pid=279
кое е по-издръжливо?
нужно ли е да грундирам с импрегнационен грунд за дърво,или просто да мина една ръка разредена с вода(ако ползвам акрилатната)?
Предварително благодаря. :) :)
Според мен излющи старата колкото можеш с телена четка и позашкури тук-там.После изчисти хубаво с разредител и вземи автоемайл лак от някой магазин за авточасти!!!Аз съм ползвал тази боя която си показал,но на нова дървена дограма,честно казано не съм очарован от покривните и свойства ,но след 3-4 ръце стои хубаво,но както казах за стара дограма най-добре автоемай лак !!!Не е много скъо и покрива чудесно!!!Успех от мен!!!!
torbalan - Дървен философ
бауууууу гадост!
автоемайл лак!

ако почистиш хубаво дограмата - има лакове и грундове, чието предназначение е точно за дограма...

хем са дълготрайни, хем дървото си остава дървено :)
тоест, личи му че е дърво и е приятно на пипане, като истинско дърво :)
не знам как да го обяня :)

моята дограма е с такъв лак...ако те интересува - ще питам дограмаджията от къде купува и как се лакира...

но трябва да се почисти хубаво до дърво...
toni_g79 - специалист
torbalan написа:
бауууууу гадост!
автоемайл лак!

ако почистиш хубаво дограмата - има лакове и грундове, чието предназначение е точно за дограма...

хем са дълготрайни, хем дървото си остава дървено :)
тоест, личи му че е дърво и е приятно на пипане, като истинско дърво :)
не знам как да го обяня :)

моята дограма е с такъв лак...ако те интересува - ще питам дограмаджията от къде купува и как се лакира...

но трябва да се почисти хубаво до дърво...
Моля те обясниш какво му е гадното на автоемайл лака?Покрива много добре и е достатъчно здрав за да издържи години!!
За стара дървена дограма това е едно удачно решение,евтино и гарантирано,без излишно оскъпяване.Важното е когато се боядисва да се има предвит,че това е боя на блажна основа и дървото трябва да е сухо,ако е валяло примерно да се изчака един два слънчеви дни,иначе влагата няма да позволи на боята да проникне в дървото!!!Гарантирам,че ако се спази това,няма да се налага ново боядисване в близките години!!!!
torbalan - Дървен философ
:shock:

имах предвид, че ще стане грозно - като ПВЦ ще изглежда, ако се боядиса с автоемайл лак...

а колко евтино и здраво ще бъде - не знам :)
vk - специалист
Акрилните(акрилни) бои са екологично чисти, те не съдържат разтворители и не отделят вредни вещества както по време на нанасяне и изсъхване, така и по време на експлоатация. Те имат високохигиенични свойства. Образуват паропроницаемо, “дишащо” покритие, което едновременно с това е водонепроницаемо. Тези особености позволяват лесно почистване на повърхностите в случай на замърсяване. Акрилните бои са пожаро- и взривобезопасни както по време на съхранение и работа с тях, така и по време на експлоатация на покритието. Други предимства на тези бои са лекотата и удобството при работа с тях, а не на последно място и бързото им съхнене – за 30-40мин. при стайна температура и нормална влажност. Важно свойство на акрилните бои е тяхната слаба газопроницаемост, поради което успешно защитават от корозия армирания бетон. Акрилните бои могат да се нанасят и върху алкални основи, например мазилки, но не по-рано от месец след приключване на работата. Това е така, защото процесът на втвърдяване на мазилката протича при наличие на въглероден диоксид. Ако не можете да изчакате, ще трябва да се спрете на силиконови бои. Не са подходящи за сгради с лоша хидроизолация на фундамента, или за стени, които често се овлажняват. В такива случаи по-добри са силиконовите бои.

Алкидните на базата на алкидни смоли, приличат на блажните бои
Алкидните миришат много, отровни са и особенно за вътре ще ти вони с месеци пък и нямат еластичността на дървото
Предимно за метал се ползуват, но може и за дърво
silllveto - Майсторица
Точно тази от линка съм ползвала. Евтина, водоразредима, мат. Трудно се мие.
И аз съм за автоемайл лака като за стара дограма.

Тема "алкидна или акрилатна боя за дървена дограма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: