• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
valio_78 - помощник
Прочетох цялата тема за сухите подове, дори изгледах и клипчетата за сух под, но имам няколко въпроса. Първо да обясня за какво става дума, в къщи е дюшаме, отдолу има плоча, но няма пълнеж под дюшамето между гредите. Мисля да махна дюшамето и да сложа стиропор или фибран на нивото на гредите, отгоре някаква посипка за нивелация и после ГФ, а за край плочки. Кажете добре ли съм го решил, или дайте съвет? Ако реша да сложа и подово-водно, ще стане ли, то ще бъде покрито от посипката?
torbalan - Дървен философ
ако ще лепиш плочки - за какво са ти гипсофазера?

направи си замазка, с която да изравниш нивелираш пода и си лепи плочките отгоре....

ако ще правиш водно подово - трябва да се съобразят материалите, които ще се ползват...

не всяко подово покритие е подходящо за водно подово... не знам как стои въпроса с плочките...
valio_78 - помощник
Е да, ама ми се иска да направя сух под.
нещо не вдявам защо ще замениш замазка, която ще ти излезе сигурно три до пет лева на квадрат с тройно или четворно по-скъп сух под...

още повече, ако отгоре ще лепиш плочки :)
valio_78 - помощник
Малка промяна в плана, няма да е с подово и плочки а ламинат.
Решил съм изпълнението да е следното-махам дъските от дюшамето, гредите остават, между тях слагам фибран или каменна вата до нивото на гредите(да се надяваме че са под нивел), отгоре кова ОСБ и после ламинат. Добре ли съм го замислил и да слагам ли някакво фолио или найлон под ватата? ОСБ-то до стената ли да го слагам или да оставя малко разстояние?
Знам, че тук има много привърженици на дървото и аз съм от тях, ама при мен се получава зле без пълнеж под дъските, които са се разместили и поизкривили с времето.
JORO - напреднал
Ако няма влага, вместо ОСБ можеш да сложиш голо ПДЧ - 18 мм. Излиза доста по-евтино от ОСБ-то. Не знам какви са ти разстоянията между гредите, но имай предвид, че ОСБ под 15 мм. (дори и това май не е достатъчно) няма да стане и ще пружинира или счупи...
ПДЧ 18 мм. е от порядъка на 23 лв. лист - 4,5 кв.м.
ако осб-то легне върху фибран - няма да се счупи и пружинира...
begemot1 - специалист
Ще махнеш дюшеме- за да сложиш ламинат ? :?
KIBRIT - специалист
И аз имам тази дилема,но отивам на вариант циклене и лакиране.
EDI - майстор
Не махай дюшемето, циклене и лакиране е решението.По-добр изолация от дърво на пода няма.Моите подове бяха 40 годишно дюшеме, с N на брой слоеве боя.Стабилно циклене и 3 ръце лак и става като ново.Дори не запълних фугите между дъските, вида му стана много добър, като стар под в замък.Дефекта се превърна в ефект.
  • 1
  • 2

Тема "Премахване на старо дюшаме и замяна със сух под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: