Всичко за дърводелството
solo5 - майстор
В двора на баба ми има посадено орехово дърво.
Нямам спомен кога е садено, но сигурно е поне на 10-15 години.
Високо е около 10-15м.
Баба ми си е наумила да го отсече и евентуално да го ползва за дърва през зимата.
Тъй като знам, че ореховата дървесина не е от евтините, искам да попитам какви пари могат да се вземат за дърво с такива габарити?
Трябва ли да се суши или има кой да го изкупи в сурово състояние?
Иначе дава добро количество орехи, но не полагаме специални грижи и често орехите са червиви.

Снимки:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
ZEDYCUS - майстор
Така като гледам никакви пари не може да вземеш. Не е много право и са къси стволовите. Като се разбичат я излезе 0,1 кубик я не. Остави си по дебелите парчета да съхнат с кората поне две години под някой навес и поразпитай. Цена не знам точно , но е скъпа. И аз имам под навеса около половин кубик разбичена , но мисля сам да си майсторя нешо по нататък. :)
solo5 - майстор
значи ще стане за подпалки :-D
2 години сушене за 0.1m³ не си заслужава :?
иначе дава по 1-3 чувала орехи на година, но за да не са червиви трябва някакво третиране сигурно :?
JOUO - специалист
Koлега, тоз орех така като го гледам е на поне 25-30г., сега по темата както каза колегата преди малко остави си по дебелите трупи да съхнат 1-2г. и тогава ако искаш ги продавай но няма да излезе много материал от това.
Мое лично мнение: Ако аз имам в двора си такъв орех не бих го отсякъл, като гледам пейзажа наоколо и под ореха могат да се направят разни красоти под сянката му..... :roll:
ZEDYCUS - майстор
Като спреш да копаш примерно, къде ще седнеш да пиеш студена биричка. :-D По добре да седи. След още 30 години ще изкараш повече материал. :-D
GEORGI5959 - специалист
Дървото е около 20 годишно и много добре развито, има хубава корона. Виждам, че е по средата на градината и не пречи на нищо и на никой. Така, че по-добре е да му се радвате и да го ползувате за сянка и плод. Кажи на баба ти, че орех се създава за няколко поколения. Не случайно ореховите дървета са защитени и за отсичането им се изисква специално разрешение.
От орехово дърво излиза хубав материал ако е 70-80 годишно и има оформен един достатъчно дълъг и дебел ствол. От това дърво няма да излезе нищо, освен дърва за огрев, така, че не го затривайте.
Хицко - специалист
От дядо ми знам, че малко дърво, и малко дете, се формира докато е младо. Тоя орех е бил оставен на природата. Според мен е на не по-малко от 20 г. И аз казвам, че качествена дървесина няма да изкараш от него. Забелязвам, че не пречи и на царевицата.
schuldiner - майстор
Соло, вземи кубик-два нормални дърва на баба си да не пипа дървото и си запиши една голяма червена точка!

Между другото, как се формира орех? Щото имам един 2-3 годишен, ама тъщата твърди, че орех не се подрязвал, пък той почнал да се раздвоява, има много ниски клони и т.н. Освен това е тръгнал към електропровода, та със сигурност ще го клъцна тук-там, но как?
GEORGI5959 - специалист
Ореха се формира като всяко друго дърво. Не се притеснявай и отрежи ниските клони и това което ти пречи. Характерно за ореха, е че клоните му провисват надолу и след време опират на земята. Така, че смело режи. Специалистите ще те посъветват да замажеш раните от рязането с овощарска замазка или блажна боя, за да не прониква от там вода и микроорганизми. Не е лошо, но не е и задължително.
Eni - напреднал
GEORGI5959 написа:
Не случайно ореховите дървета са защитени и за отсичането им се изисква специално разрешение.
А разрешение за рязането откъде и от кого?

Тема "Орех. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: