Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NeoBoss - специалист
Въртят ми се идеи как мога да използвал пълноценно компютър и интернет във празна къща. Значи там ходя предимно събота и неделя . За интернет там ползвах от мобилните , но излизат малко скъпо.

сега имам един старичък компютър 1,4гхерца , видеото е 250 рам някъде. абе върви си чудесно за много работи става :).

та сечудя ако пусна там интернет на кабел , на месечен абонамент. как да го използвам докато ме няма. мисля за нещо с някаква камера да се охранява двора, или само за сървар. главния въпрос е как да го поддържам от разстояние . трябва да измисля нещо за рестартирането му ако блокира (да става автоматично)

май най удачното е да се използва за наблюдение, имам една уеб камера мога да и сложа инфраред диоди че да снима и на тъмно. Но не съм сигурен дали ще е достатъчна за програмите за разпознаване на движение.

мисля че темата е интересна , и е ще се радвам ако изкараме всички плюсове от една такава ситуация . Мисля че за много хора ще е полезно
Ники274 - специалист
Има такива платки за видеонаблюдение които се монтират на компютър,правят ти запис при движение,можеш да си гледаш къщата в реално време стига да имаш нет и още много други екстри.Цената на такава читава платка варира от 100 до към 200-300 лв
За да не се влияе от спиранията на тока слагаш един юпиес киловат някъде и ще позакърпиш сигурността ;)
Между другото в списание млад конструктор имаше схема за управление на битови консуматори от компютър,даже имаше и софтуер да го прави по разписание.От тук веднага две идеи ти давам:
1.Когато отиваш на къщата за уикенда можеш още от вас да си пуснеш бойлера,печката и т.н. и докато стигнеш да ти е уютно
2.Със софтуера за разписание можеш да управляваш разни аплици,нощни лампи и т.н. в смисъл докато те няма да имитираш "живот" в къщурката против крадци.
Това на първо четене,идеи много,важното е да има на кой да му се занимава с гъделите : ))))))
Lazy_666 - специалист
Можеш и програмка която разпознава камерки и да си я ползваш. Като се прибера от работа, ще погледна и напиша коя точно.
Идеята за отдалечен контрол на Ники е много читава, аз лично ще добава 1+ към нея. :)
1115 - специалист
Един минус на идеята - 20лв ток месечно отгоре.
velsi - Почетен майстор
1115 написа:
Това не е съвсем вярно. Навремето имах компютърен клуб и бях засякъл, че един компютър в активен режим (не на стендбай с изгаснал монитор) изразходва на месец 10 лв ток, при работа по около 15 часа на денонощие.
fikata - майстор
velsi написа:
1115 написа:
Това не е съвсем вярно. Навремето имах компютърен клуб и бях засякъл, че един компютър в активен режим (не на стендбай с изгаснал монитор) изразходва на месец 10 лв ток, при работа по около 15 часа на денонощие.
Да,но навремето токът беше по евтин
:-D
1115 - специалист
velsi написа:
....

Еми като сметнеш не 15 часа, а 24ч и ток, който не е "на времето" и хоп - 20лв/месечно.

Ще добавя и още един минус - поне 6г. система.
Опастност от пожар. Изсъхнали електролитни кондензатори, предполагам куцо захранване, проблеми с тока (вероятно).
Ники274 - специалист
По ваща логика да изхвърлим всичко що е кабел и което се вързва към него и да се осветяваме със светулки само ххаххахахаахахах
Човека иска идеи.Така,че като давате минуси ,пуснете и някоя идея против скука ;)
NeoBoss - специалист
именно с отдалечения котрол ми се въртяха идеи и на мен :)

защото вътре е със сод но отвън двора също исках да се пази но от сота ми отказаха защото ставали много грешки с датчиците. А така ако камера ако засече нещо могад а я направя да ми прати примерно смс със линк на изображението качено някъде в нета , и аз ако преценя че е опасност да задействам (примерно със телефонано обаждане нещо в къщата което да си пусне сота :) таката и ще дойдат момчетата всичко ще си писне... абе има плюсове доста , въпроса е колко ще е функционално нещо такова
Ники274 - специалист
ами повечето платки имат алармен изход,той може да ти управлява GSM модул който да ти звъни или да ти праща смс-и,както си прецениш

Тема "компютър , интернет, празна къща? идеи!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: