• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
PIP - майстор
Здравейте,
Някой знае ли на колко мм каменна вата с плътност 50кг/м3 се равнява 80мм каменна вата с плътност 100кг/м3?
diduli - специалист
Егати въпроса по това време ! :lol:
torbalan - Дървен философ
и какво ще им равняваш ?
PIP - майстор
Ще ‘равнявам’ топлоизолационните им качества. Трябва да слагам изолация на скатен покрив и гредите са 13.5см и ми се иска да оставя да се виждат около 4-5см, но при това положение максимума изолация, което мога да сложа е 80мм. Просто кам да преценя дали ако сложа по-плътна вата ще постигна топлоизолация близка до +150мм с плътност 50кг/м3
мхм
ясно....

аз ще ти кажа моето мнение...

сложи от плътната вата, толкова колкото е възможно, и покрии всичко, а след това си направи декоративни греди така, както искаш да се виждат...

по принцип аз съм фен на идеята, че на покрива трябва да има дебела изолация...
все пак от там бяга най-много от топлото :)
8180 - майстор
Плътността (в мислимите практически граници) не влияе особено на ТИ характеристиките. Дори (теоретично) по-голяма плътност = по-лоша изолация. По-малко въздух в изделието.

Клоня към мнението на Торбалан, а къде ще отвориш допълнително место за ТИ, сам решаваш - може и отгоре.
Допълнително предимство е, че се елиминират термомостовете от ребрата (гредите). Гони поне 15см. При възможност, помисли за вентилиран покрив.
8180, от теоретична гледна точка не си особено прав :)

а за топлопроводимост единственото правилно (за нас) решение е да се гледат параметрите, които производителят дава...
до колкото измерването му в любителски условия не е особено лесно :)

гледал съм вата на един и същ производтел - по-плътната е с по-добри изолационни свойства при равна дебелина :)

а за тавана - все пак важно е дали ще се обитава постоянно или не...
ако ще се живее отдолу постоянно - хубаво е изолацията да е дебела...
PIP - майстор
Жалко за рендосаните греди, но всичката информация през която минах води до същия отговор - колкото повече, толкова по-добе. Тайно се надявах някой да ме ‘убеди’, че всички грешат :razz: Ще сложа 20см най-вероятно.

Благодаря за отговирите.
не каза дали тавана ще се обитава постоянно?

ако ще се ползва от време на време - може да минеш и с по-тънка изолация:)
PIP - майстор
Етажа ще е обитеам, тавански и 'най-интересния', за това ми се искаше да го поразчупя като скатните греди се виждат, а правия таван да е изцяло скрит с гипсов картон, където няма проблем с място за изолация. Но се очертава всичко да е скрито, с изключение на средните столици и няколко попа.
  • 1
  • 2

Тема "вата въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: