• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Искам да долепя една голяма тераса към една от стаите на втори етаж от къща. Ще бъде върху колони, а под нея ще се получи един голям навес. Трябва ли да искам разрешение, /май въпроса ми е риторичен/, колко ще се бави то и приблизително колко ще ми струва? А ако го направя без разрешение, какво ще последва? На главна улица съм, терасата ще бъде на най-видно място, така, че няма да остане незабелязана.
Моля за компетентните ви мнения съфорумци.
Ако имаш съседи отдолу и отгоре трябва тяхно съгласие и ......след това се тръгва по мъките, проект (идеен с промяната на фасадата, работен) ,община (а тя може и да не разреши петите на колоните върху държавна земя) и т.н и т.н. :)
Съседи нямам. Къщата си е моя. Петите на терасата няма да са на държавна земя, мястото си е мое, ще си бъдат в двора ми, т.е. ще съвпадат с колони от оградата ми.
А отстоянието от края на парцела къде го забрави?
Хм, и от двете страни е тротоар. Лицето на двора ми е на две улици. Мислех, че само ако има съседен двор, трябва да спазвам отстояние.
Зависи каква е улицата. На цялата улица има ли друга сграда строена на границата на парцела? По принцип си е упомнато в регулационния план докъде може да се строи. Доколкото си спомням разстоянията между границите на застрояване през улицата не трябва да е по-малка от максималната висоина на застрояване, тоест от котата корниз се вади ширината на улицата и остатъка се дели на две, по равно за двата срещуположни парцела.
Всички сгради са на около 3m навътре в дворовете. Един съсед преди няколко години направи навес на тези три метра от къщата си до улицата, покрит с битумни керемиди, т.е. бетон няма. Това е на едната улица. На другата всички сгради са строени на границата на парцела, къщата ми, тази на съседите.
Предполагам, че тази на която са на границата лицата е по-голяма от другата, тоест така ви е зададена строителната линия. По принцип навесът няма проблем, колко е законен не знам, ама винаги можеш да го махнеш. Това разстояние което се оставя, освен за да не се засенчват сградите (предполагам, че въпросната улица, която е на 3 метра от къщите е от север на къщата), а и при евентуално разширяване на улицата да може да ви ги вземат тези 3 метра и да направят улица там, без да си бутате къщите.


Разбира се, това е теоретично, в най-добрият за вас случай просто къщите са строени навътре от регулацията си по някаква причина... тогава ви трябва архитектурен и конструктивен проект. Освен разрешение за откриване на строителната площадка от общината друго няма да ви трябва (щом регулацията ви е до улицата чак).
Благодаря за информацията! Да, тази улица която и на 3 метра от къщите е от северната страна на парцела. Сега се сетих, че по новия план ни вземат половин метър, т.е. оградата ни трябва да влезе с 0,5m навътре. Преди години правихме възражение, взеха ни 300 лв, цяла година ни препращаха, бавиха и така и не се уредиха нещата. Остава ми да се откажа от терасата-навес, вместо отново да губя време и средства.
Все пак мисля, че е добра идея все пак да проверите как е в кадастъра и евентуално да се консултирате с архитект... но това са парички. Решението е ваше :)
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Къщи”