Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички. Имам котле Виадрус U22 на твърдо гориво. Гледах сега са пуснали горелки на пелети за тези котлета. Сменя се долната вратичка и се слага горелката. Разглеждах, че техните горелки са най евтините на пазара. В Ерато ми казаха, че работи нормално и няма проблеми. Да питам знаещите тук, дали са монтирали такова нещо и ефективно ли е.
За горелка ГП -20 ли става дума , Лазар Ганев скоро пущаха 1 такава .В тема -Помощ за свързване на задвижка към контролер, на 4 страница има снимки на котел Виадуса с горелката където са монтирали.
Вчера ходих да ми направят оферта за такава горелка. Точно за ГП - 20+ става въпрос. Инвестицията не е малка, та затова да питам Лазар(след като е монтирал) дали си заслужава.
от kok » чет окт 07, 2010 12:17 pm
sensi написа:Вчера ходих да ми направят оферта за такава горелка. Точно за ГП - 20+ става въпрос. Инвестицията не е малка, та затова да питам Лазар(след като е монтирал) дали си заслужава.


е със сигурност ще спестиш хамалогиите с дървата или въглищата но като пари за гориво ще ти излиза по-скъпо и то може би двойно (добре би било инвестицията да е само горелката но....) така че сам си прецени :? :wink:
Днес я гледах-1700 лв в Ерато.Монтирана на долната вратичка на Дакон . :wink:
Е, как да кажа дали си заслужава - всеки сам си преценява. Пламен, на който монтирахме такава горелка си купи и складира пелетите и замина да плава за 6 месеца. Синът му има задачата само да хвърля по 2 чувалчета по 15 кг на ден в бункера и 1-2 пъти седмично да изхвърля легенчето с пепелта. Автоматиката върши останалото. За него е изгодно, макар че още му настройваме системата. Опитах да зарибя един комшия със семейно хотелче, на който бях монтирал преди 2 години У26, той вика, че от малък е свикнал с дървата и не му трябва друго. За него е неизгодно. Общо взето има интерес от хора, живеещи по вили и къщи във вилните зони, където няма газ, а пък не им се хамалува. Сигурно е по-скъпо от въглища и дърва, но е много по-удобно и чисто гориво - пушек през комина не се вижда. Мисля да слагам в офиса една камина с изнесен през стената комин - като на газовите котли. Тя си има вентилатор, така че тяга не и трябва. Чувам, че било правено.
Гледах с горелката дават една бяла кутия с работен термостат в нея и блокиращ термостат едно червено копче.Елементарно свързване .
sensi
май се отказа от горелката :)
Вчера пак я гледах ,даже до 25 киловата е 1610 лв , до 32 клв -1710 лв и до 45 клв -2300 лв :) Готино изглежда , има подобрения около камерката за запалване -преди искаше почистване всеки ден и частично разглабяне .Тая година не ходих на Пловдивския ама миналата имаше действащ модел на Виадрус с такава горелка в едно червено камионче на Ерато. :) Друг тип горелка на пелети е Фероли .
Ориентировъчно , какъв разход на пелети дава тази горелка?
Висока е цената на горелката на Ерато заради промишленият контролер Телемеханик дето са го сюрнали вътре....Докато не си направят тяхна платка с некое ПИК-че ще е така...
Такава горелка може да се направи , но правената почти ще стигне тая цена 1610 лв.
http://erato.bg/files/file_33_591.pdf Това е за монтажа на ГП - 20 на котле Виадрус U22 на твърдо гориво. В неделя монтирах такава горелка на моя АТМОС.Правя само проби.Работи много добре,всичко е супер с изключение на крайната цена на отоплението.
Водопад ти се мярна :) здравей, на Атмоса комби горе или долу се монтираше :? Тоя модел е малко по различен от модела дето гледах вчера -с оранжев капак с прозрачно прозорче да следиш едни светодиоди вътре и настройките и са по други и фабрино настроени, шнека се включва от 1 щепсел .При първоначално пълнене го включваш някъде другаде в 220 -след това го включваш към горелката :? Ти си по снимките прати 1-2. Нещо не вдянах за монтажа на шамотни тухли в камерата-на Атмоса слагат ли се :? Щом на Линга е на горната вратичка значи и на Атмоса ще е на горната врата :? тоест камера и междувременно ще слезе и надолу пламъка в долната камера за да доосъществи и там топлообмен .
На Ling се монтира на горната врата, но на Atmos е на необичайно място - от лявата страна на котела, долу. Така са преценили. Тази на Водопада е стария модел GP20, който вече не се произвежда и е пуснат на промоция до изчерпване на количвствата. При него настройките са по-трудни. Сега се произвежда GP20+ в 3 мощности и е въведено поточно производство, благодарение на което (а и на конкуренцията, която бълва отвсякъде) стана възможно намаление на цената с над 1000лв. Какви ли не измислени горелки гледах на панаира, но цената на Ерато беше най-ниска при може би най-добро качество. Дори чехите от Атмос са я ползвали за база и са пуснали своя горелка (досега купуваха в големи количества от Ерато), чинийката за горене са я копирали 1към 1 :wink:
Миналата година монтирах една Фероли на Атмос 18кВт. След 1-2 семици работа казах на клиента да махне огнеупорните тухли, които се намират в долната камера. После ми сподели, че е имало ефект. До тогава тухлите са действали като изолатор.
Лазар и той поправи за модела :wink: стария е малко по труден за настройки.На Атмос СП е долу отстрани , но Водопада я монтира на стандартен Комби -страничен отвор няма- там е ризата .Като прати снимка ще ни стане ясно.
kok написа:sensi
май се отказа от горелката :)


Ааа, не съм се отказал. Просто четох из форумите + и - . Пък и трябваше да намеря инвеститор :-D .В крайна сметка ще слагам. Пичовете, които ще я слагат имат много работа и обещаха за края на месеца.
Ще използвам темата за един въпрос. Моя котел е 52 или 56КВ - Виадрус 26. Колко киловата горелка трябва да се сложи, пак ли същите или може и по малка, но тогава колко ще е ефективна и няма ли да е много висок разхода на пелети?
До 45 киловата са тези ГП 20 + . Фероли също имат горелка на пелети -за нея не си спомням колко киловата може да захрани, естествено чрез разхода ще догонва разликата в киловатите :wink: ще работи почти без прекъсване .

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”