Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Antonini - специалист
Още преди 3 години съм си свъзал 1 реленце паралелно на звънеца, с един нормално отворен контакт, който контакт пък е в паралел с бутона на домофона за отварянето на ел. бравата на входа. Идеята ми беше да не нося със себе си ключ за входната врата, а да си я откючвам сам като си звънкам на моя звънец от долу. Тогава правейки това и през ум не ми минаваше, че бабите на пейката пред входа (които си нямат друга работа освен да зяапат кой какво прави) ще се "светнат" какво правя, и как го правя. Последствията бяха, че почна да ми се звъни от долу от време на време, без никой да ме търси....явно си отварят и други с моята схемка....
Бих могъл да си прекъсна звънеца и готово, - няма и да разбирам, че някой ми ползва схемата. - Но по някой път си ме търсят и мен, и не ми се иска да си прекъсвам звънеца.

Някой има ли идея как мога съвсем просто да кодирам позвъняването от долу така, че да не отваря при обикновенно натискане, а примерно само при определен брой натискания? Или пък брой натискания примерно 1, 2, 3, като втория имулс да е с продължителност на 2 секунди. А 1 и 3 да са кратки?
masteradmin - майстор
Не може ли за тази работа да си "приватизираш" още един домофон, които никои не ползва? А твоя да остане само за гости?
Иначе някъде съм виждал подобна схема, но беше с 3 бутона и контензатори, които се зареждаха при правилна комбинация и последния даваше импулс на релето. А всеки грешен бутон ги разрежда и трябва да се почва отново.
Gogo55 - специалист
може да се използва някво дистанционно управление и само ти да си пускаш дадената честота.има едни звънци дистанционни по 8лв китаиски.Слагаш си копчето в джоба на връзката с ключовете и си отваряш само ти,ако някои друг не си купи същия звънец и ти разбере идеята.
Antonini - специалист
Gogo55 написа:
може да се използва някво дистанционно управление и само ти да си пускаш дадената честота.има едни звънци дистанционни по 8лв китаиски.Слагаш си копчето в джоба на връзката с ключовете и си отваряш само ти,ако някои друг не си купи същия звънец и ти разбере идеята.
Не, идеята ми е да не нося нищо със себе си. То нося ли дистанционно в джоба си е равносилно да си нося ключа от долу.....
Gogo55 - специалист
що не пробваш с няква комбинация от сигнали от звънеца,нещо като морзовата азбука-само ти ще си я знаеш.
velsi - Почетен майстор
Да де, ама нали нещо трябва да разкодира тази поредица. То точно в това е и питането.
hygro - майстор
Gogo55 написа:
що не пробваш с няква комбинация от сигнали от звънеца,нещо като морзовата азбука-само ти ще си я знаеш.
Абе при тази интелигентност на бабите, за няма и месец непрекъснато звънене ще разбият кода :lol:

Имаше едни ключодържатели, които се обаждаха, когато им подсвирнеш. Ако свържеш такъв на подслушване към домофона, а релето се задейства през транзисторен ключ от реакцията на играчката, ще можеш да си отваряш с подсвирване :)

Ако играчката не реагира на честотите, които пропуска домофона, можеш да я монтираш в домофонното табло, но вероятно ще трябва да опъваш жици.
Trifun - специалист
@Antonini, съберете малко парички, слагайте една кодова брава и си решавате проблема - при това не само ти, но и всички живущи във входа, барабар с бабите по пейките :wink: :lol: :lol:
Ключ пак ще носиш, разбира се - за аварийни ситуации, но ще го използваш мнооого рядко.
Antonini - специалист
Trifun написа:
@Antonini, съберете малко парички, слагайте една кодова брава и си решавате проблема - при това не само ти, но и всички живущи във входа, барабар с бабите по пейките :wink: :lol: :lol:
Ключ пак ще носиш, разбира се - за аварийни ситуации, но ще го използваш мнооого рядко.
Аз съм си направил кодова брава, но горе на апартамента. За отключващ механизъм ползвам машинка от централно заключване за кола. Тя изважда и вкарва едно голямо резе излизащо от касата във вратата. Бутонита отвън са подобни на тези от банкомат. А схемата с кода е от " Неомонтанската фирма". Работи вече четвърта година безотказно. Помислено е за всичко, автономно захранване 12V, 5 Ah Bat. Резевен начин за издърпване на резето ако се прецака нещо. Та затова не нося ключ от вкъщи в себе си, и искам и за долу от вратата на входа да не нося нищо с което да си отварям.

А да накараш цял вход да събират пари за кодова брава за долу е невъзможно.... с 60 % пенсионери, и още 47% хора които изобщо не им е това проблема в живота, и едвам збират душа да живеят що годе нормално. - Не става и този варянт....
Antonini - специалист
Единственото което се сещам е да си вградя един евтин GSM втора употреба с една "Prima" и от моя си да набирам онзи горе който към зумера да има рид-реле което да включва ел. бравата.

Някакви коментари към тази идея ще има ли?

Тема "Отключване вратата на входа без ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: