• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dimitar2s - специалист
Здравейте колеги!
Правя си таванския етаж обитаем и стигнах до инсталацията.
Интересува ме, там където проводниците минават по или до дървената конструкция как да ги положа?
Казаха ми да ползвам метален шлаух, но се чудя дали не е достатъчно да ги сложа в гофре или негоримо гофре.
Не че не съм виждал инсталации на години директно пускани по гредите.
Ще съм благодарен за съветите ви по темата, както и решения при подобни ситуации, с които сте се сблъсквали.
EDI - майстор
На гофре стига.Освен това зависи и какви ще са товарите по кабела.Защо не ги пускаш по стената, предполагам, че има място.На ската би следвало да ти минавта само кабелите за осветлението, а там няма големи токове, освен ако не слагаш доста лунички на 12 волта.
mirk - майстор
Ако искаш да ти е мирна главата си сложи метално гофре с PVC покритие Един път се прави, а като се има предвид че ще е на дървена конструкция е добре да е стабилно, обикновеното гофре се разпада с времето. Кабела в гофрето задължително СВТ никакви мостоваци.
mladkal - майстор
Както ти казаха колегите задължително СВТ кабел в гофрираната тръба. Тя сама по себе си прикрепена към ската с антигронови скоби.(от снимката) Позволяват кабела да се опъне добре, а и по този начин дистанцира от повърхностите, което е в още един плюс.

Прикачен файл

4.1.jpg
4.1.jpg (33.24 KиБ) Видяна 4772 пъти
blv - специалист
Аз бих предложил това
http://www.dibiltd.com/subcat1.php?subcat_prod=83
има и клипс за гофрираната тръба, а и стои добре
dimitar2s - специалист
Благодаря за съветите.

Смятам където мога кабелите да минават по зида, но голяма част ще трябва да минават покрай дървената конструкция и вата за изолация, като се прикриват с гипсокартон и гипсофазер.
Обмислям възможността да положа основните снопове в малка метална скара в скосена част под покрива, която да се оформи като скрит шкаф, а отклонениата от там да са в гофре, или метален шлаух, които да минават хоризонтално през междинен таван и да се спускат по ската на покрива и стените.
Не знам има ли някъде посочени изисквания за такава ситуация?

Мисля че с метален шлаух е най-сигурно, но не съм полагал и очаквам по-големи трудности, а и цената ...

От друга страна, виждал съм, че по дървени къщички ползват пвц тръби или негоримо гофре, но с открита инсталация.
А аз искам да е скрита.

Ако ползвам негоримо гофре, дали поемам някакъв риск?
lubomirlz - специалист
Риск има винаги и за да го намалиш до минимум освен всичко казано от колегите, направи си инсталацията трипроводна и сложи една обща ДТЗ 100 или 300 мА за защита от пожар.
PCL82 - майстор
По принцип си има определени зони, където се полагат кабелите. Ако помещението е прекалено изчанчено тогава се правят изключения. Ако имаш надзид под покривната конструкция пусни магистралните линии по него.
Всички съединения и разклонения трябва да са достъпни, което значи че се правят в кутии с капак или в конзолите на ключовете и контактите.
Можеш да купиш по-дълбоки конзоли за да имаш място за връзките и да караш от контакт до контакт. Неправилно е да скриеш връзки и кутии зад гипсокартон.
dimitar2s - специалист
Не съм мислил да крия връзки и разклонения. Чудя се къде ще са най приемливи.

Мислех да пусна линиите по надзида, но е доста начупен (нагоре-надолу) и в ниската част е на около 1.40, а да сложа разклонителна кутия на тази височина - малко ме притеснява. А и там ще става връзката стена-скосен таван и може да се наложи да свалям още надолу.

Затова обмислям други варианти. И чакам още идеи.
PCL82 - майстор
Имаш достатъчно място значи. Няма какво да те притеснява.
Контактите слагаш на 30-50см ото пода. В тази ивица могат да минават кабели за тях. Ключовете за осветление се слагат между 1м и 1,40м от пода. Кухненските контакти на 1м-120м от пода.

Ако се притесняваш да не би малко дете да отвори капака на някоя купия и да пипа вътре, слагай кутии чиито капаци се завинтват с винтчета. Ако караш с дълбоки конзоли ще спестиш и разклонителните кутии.

По надзида можеш да скагаш и мостов пороводник ако ще е под мазилка.
  • 1
  • 2

Тема "Електроинсталация на тавански етаж с дървена конструкция." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: