Бисквитен сладолед
Необходими продукти за 6- 8 чашки (или за около 1 халба):
- две малки пакетчета обикновени бисквити (около 350-400 грама сумарно)- 1 пакет нормални и 1- какаови
- кутия 400мл (около 600гр) сметанов сладолед (може да се ползва и друг, но с този е най- ефектен вкуса)
- 500мл кутия подсладена сметана за разбиване
- половин чаша шварц кафе
- половин чаша прясно мляко

1. Изсипваме бисквитите в дълбока купа, като ги натрошаваме с ръка. Естествено, преценете размера на купата, аз нямах толкова голяма и ги разделих в две купи.
Понеже самото натрошаване е досадна работа, можете да разстелите бисквитите в една тава например.
След като сме ги сложили в купа/тава, заливаме бисквитите с прясното мляко и кафето. По желание може да са подсладени.
Оставяме настрани, за да поемат течността и да омекнат.


2. Заемаме се със сладоледа. Трябва да го стоплим до полутечно състояние, за да може да го разбъркаме лесно заедно с останалите съставки.
Как да стане бързо и лесно това ли? Елементарно- слагаме го в микровълновата между 1 и 2 минути (1 е достатъчно, но зависи колко е мощна печката).


3. С помоща на вилица намачкаваме бисквитите и ги пресипваме в достатъчно дълбок съд, който да побере и сметаната и сладоледа:

4. Изсипваме разтопения сладолед и разбъркваме леко с вилицата (сладоледа бързо попива в бисквитената каша):


5. Разбиваме сметаната. Мен лично ме домързя да цапам миксер и затова я разбих с пасатора. Стана малко по- бавно и се наложи да я разбия на два пъти по 200- 300 мл, но мързела на мори, а мъчи, както са казали старите хора :hilezh:



6. Изсипваме и сметаната върху останалата бисквитено- сладоледена смес:

7. Пасираме до получаване на хомогенна смес:

8. Изсипваме в кутия и слагаме в камерата/фризера за 1- 2 часа, за да се стегне:

Естествено, може да се сипе и направо в чаши и да се остави пак за 1- 2 часа, за да се стегне в хладилника.
Яде се като нормален сладолед
Добър апетит!

Забележка: въпросния бисквитен сладолед, въпреки че е много вкусен, е доста калоричен и доста засища, така че не прекалявайте с него
Необходими продукти за 6- 8 чашки (или за около 1 халба):
- две малки пакетчета обикновени бисквити (около 350-400 грама сумарно)- 1 пакет нормални и 1- какаови
- кутия 400мл (около 600гр) сметанов сладолед (може да се ползва и друг, но с този е най- ефектен вкуса)
- 500мл кутия подсладена сметана за разбиване
- половин чаша шварц кафе
- половин чаша прясно мляко
1. Изсипваме бисквитите в дълбока купа, като ги натрошаваме с ръка. Естествено, преценете размера на купата, аз нямах толкова голяма и ги разделих в две купи.
Понеже самото натрошаване е досадна работа, можете да разстелите бисквитите в една тава например.
След като сме ги сложили в купа/тава, заливаме бисквитите с прясното мляко и кафето. По желание може да са подсладени.
Оставяме настрани, за да поемат течността и да омекнат.
2. Заемаме се със сладоледа. Трябва да го стоплим до полутечно състояние, за да може да го разбъркаме лесно заедно с останалите съставки.
Как да стане бързо и лесно това ли? Елементарно- слагаме го в микровълновата между 1 и 2 минути (1 е достатъчно, но зависи колко е мощна печката).
3. С помоща на вилица намачкаваме бисквитите и ги пресипваме в достатъчно дълбок съд, който да побере и сметаната и сладоледа:
4. Изсипваме разтопения сладолед и разбъркваме леко с вилицата (сладоледа бързо попива в бисквитената каша):
5. Разбиваме сметаната. Мен лично ме домързя да цапам миксер и затова я разбих с пасатора. Стана малко по- бавно и се наложи да я разбия на два пъти по 200- 300 мл, но мързела на мори, а мъчи, както са казали старите хора :hilezh:
6. Изсипваме и сметаната върху останалата бисквитено- сладоледена смес:
7. Пасираме до получаване на хомогенна смес:
8. Изсипваме в кутия и слагаме в камерата/фризера за 1- 2 часа, за да се стегне:
Естествено, може да се сипе и направо в чаши и да се остави пак за 1- 2 часа, за да се стегне в хладилника.
Яде се като нормален сладолед

Добър апетит!
Забележка: въпросния бисквитен сладолед, въпреки че е много вкусен, е доста калоричен и доста засища, така че не прекалявайте с него
