Съвети за начинаещи готвачи.
Ivo_Dinkov - специалист
Бисквитен сладолед

Необходими продукти за 6- 8 чашки (или за около 1 халба):
- две малки пакетчета обикновени бисквити (около 350-400 грама сумарно)- 1 пакет нормални и 1- какаови
- кутия 400мл (около 600гр) сметанов сладолед (може да се ползва и друг, но с този е най- ефектен вкуса)
- 500мл кутия подсладена сметана за разбиване
- половин чаша шварц кафе
- половин чаша прясно мляко

Изображение

1. Изсипваме бисквитите в дълбока купа, като ги натрошаваме с ръка. Естествено, преценете размера на купата, аз нямах толкова голяма и ги разделих в две купи.
Понеже самото натрошаване е досадна работа, можете да разстелите бисквитите в една тава например.
След като сме ги сложили в купа/тава, заливаме бисквитите с прясното мляко и кафето. По желание може да са подсладени.
Оставяме настрани, за да поемат течността и да омекнат.


Изображение
Изображение

2. Заемаме се със сладоледа. Трябва да го стоплим до полутечно състояние, за да може да го разбъркаме лесно заедно с останалите съставки.
Как да стане бързо и лесно това ли? Елементарно- слагаме го в микровълновата между 1 и 2 минути (1 е достатъчно, но зависи колко е мощна печката).


Изображение
Изображение

3. С помоща на вилица намачкаваме бисквитите и ги пресипваме в достатъчно дълбок съд, който да побере и сметаната и сладоледа:

Изображение

4. Изсипваме разтопения сладолед и разбъркваме леко с вилицата (сладоледа бързо попива в бисквитената каша):

Изображение
Изображение

5. Разбиваме сметаната. Мен лично ме домързя да цапам миксер и затова я разбих с пасатора. Стана малко по- бавно и се наложи да я разбия на два пъти по 200- 300 мл, но мързела на мори, а мъчи, както са казали старите хора :hilezh:

Изображение
Изображение
Изображение

6. Изсипваме и сметаната върху останалата бисквитено- сладоледена смес:

Изображение

7. Пасираме до получаване на хомогенна смес:

Изображение

8. Изсипваме в кутия и слагаме в камерата/фризера за 1- 2 часа, за да се стегне:

Изображение

Естествено, може да се сипе и направо в чаши и да се остави пак за 1- 2 часа, за да се стегне в хладилника.

Яде се като нормален сладолед :)
Добър апетит!

Изображение

Забележка: въпросния бисквитен сладолед, въпреки че е много вкусен, е доста калоричен и доста засища, така че не прекалявайте с него :-D
PostalDude - помощник
Малеееее :gott: Евалата ! Обожавам бисквитени тортички, едно бисквитено сладоледче екстра ще дойде!

Тема "Бисквитен сладолед" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: