Колеги знаете ли някъде в София или около нея да се поправят казани за ракия? Трябва да сменя дъното, понеже е много зле - пробито е!
- 1
- 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
tzetzo160
- специалист
20 мнения в "Ремонт на казан за ракия."
Lans Link
- специалист
Може да получиш отговор,но първо ще трябва да се знае казана от чиста мед ли е или от неръждавейка?Всъщност си мисля,че не е от неръждавейка - тя не би прогоряла.Ако е меден - вземаш малко кабел 4 мм2 и при някой оксижен в гараж,дето сменят гърнета на коли.На времето съм заварявал медни тръби с парче кабел ,но беше с аргонов апарат.Успех!
sek.1
- специалист
Сега има специални припои за мед продават се във всеки магазин за заваръчна техника и матеряли може и със сребърен припой както и с най старата технология за заваряване на мед и медни сплави с месинг и боракс. Виж ако искаш да сменяш цялото дъно е по сложно първо трябва да си намериш лист медна ламарина с подходящи размери поне 2 мм .
GEORGI5959
- специалист
Колегата иска да подмени дъното, а не да го заваря. Това предполага, че е меден казан и от употребата то е утъняло. Заварка е маскиране на проблема и той правилно е решил да сложи ново дъно. В зависимост от обема на казана и дебелината на дъното трябва да е от 2 до 3 мм. Пита къде в С-я могат да му извършат услугата, ако някой може да отговори.
Виж на www.kazanizarakia.com
Виж на www.kazanizarakia.com
tzetzo160
- специалист
Дъното наистина е много изтъняло и окислено. Казана е около 120л и на 15 години. Проблемът предполагам се дължи на факта, че под него само автомобилни гуми не съм горял, иначе всички други боклуци по двора събирани цял СОЦ минаха под казана и поне двора се изчисти. На сезон има по около 10 ползвания. Преди няколко години забелязах, че нещата не отиват на добре, като забелязах как се окислява и шупли по дъното но беше късно... Преди 3 години се появи първата дупчица, която запуших с винтче - още държи. Този сезон почнаха да се появяват множество малки дупчици, които залепих с калай и горелка и 2-3 варенета нямам проблем все още. Сега в неделя след последното варене, изчистих казана и открих още 10 нови дупчици, колкото игла, но перспективите не са добри. И тях смятам да ги запоя с калай, но това не е решение понеже ще излизат нови и нови...Затова смятам, че е най добре да се подмени цялото дъно, но къде може да стане това не знам. Не знам дали циганите, които продават казани дали и поправят такива, но не ми се иска да ги гоня по съборите и да се разправям с тях! Ако можете да ме посъветвате какво да правя ще съм ви много благодарен!
agj
- майстор
В случая наистна най добре ще е да се смени дъното и вариантите са -спояване и заваряване на мед т.е. газово и аргоново(TIG) но какъвто и да е метода никога да не бъде използван меден кабел има си припой за тази работа ! Циганите най често използват калай за спояване -който според мен не е най удачния вариант !
GEORGI5959
- специалист
Циганите-калайджии макар и неграмотни не са толкова глупави. Там занаята се предава от баща на син. Дъната и страничните шевове/тези които са в пряк контакт с огъня/ огъват и свързват чрез застъпване, а отвън заваряват. Калай използуват само нагоре - конуса, купола и гривните.
tzetzo160
- специалист
sek.1 написа:Сега има специални припои за мед продават се във всеки магазин за заваръчна техника и матеряли може и със сребърен припой както и с най старата технология за заваряване на мед и медни сплави с месинг и боракс. .Понеже не съм работил с такива материали, с някои от тях може ли да се работи само с горелка или за всички трябва оксижен?
- 1
- 2
Тема "Ремонт на казан за ракия." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература