• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Стана ми интересно от начинът на работа на датчиците на движение и реших да пробвам да си направя такъв сам. Бихте ли ми дали някаква схема на датчик за движение. Става дума сам да си сглобя един.
Датчиците за движение са на различни принципи.Основно са на принципа на инфрачервена топлина,който ще спомена.PIR-елемента,няма как да го направиш....трябва да се купи.След това схема на операционен усилвател с компаратор за задействане на реле с определено закъснение.Преди PIR-елемента е добре да се сложи Френелова леща,която да бъде на определено фокусно разстояние от него.До тук нещата са непосилни за мен.Ако мислиш,че ще се справиш.....пиши във форума за напредъка.
Поздрави.
погледни тук


http://www.ladyada.net/learn/sensors/pir.html


редактирано (не бах прочел докрай въпроса) :?
Благодаря за информацията, а този PIR елемент скъп ли е и откъде мога да си го купя.
Един ПИР датчик струва около 15-25лв,може да се вземе от всеки магазин за алармени системи.В зависимост от модела съответно качеството и опциите ще са различни.Иначе има и по разпространен вариант в бита-пир шалтери за прожектори(в комплект с тях и отделно) които са на по ниска цена.За сметка на това не са много качествени,но имат интересни опции.
Има и още един често срещан модел датчик за движение.Води се СВЧ или микровълнов.Той вече хваща през някои видове прегради и не е така ограничен като ПИР-а.Ако става въпрос за по-качествено и специфично засичане на движение най-добрия вариант е да се ползва комбиниран датчик за движение -СВЧ+ПИР.Цената му тръгва от около 40лв и нагоре.
Последна промяна от Ники274 на пет дек 24, 2010 10:52 am, променено общо 1 път.
дублира се поста :|
Благодаря много за отговорите.
Виж в схемnet.ru или радиокот.ру


Схемата която са публикували прилича повече на капацитивен датчик....не знам защо пишат,че е доплеров. :?
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електроника и Схеми”