• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
viki - напреднал
здравейте имам нужда от съвет и мнение спешно. Започваме строеж на едноетажна къща от 100 кв и сме на етап проектиране. Къщата ще е на гредоред горе, не плоча(ако това има значение). Според конструктора по-добре и по-евтино било вместо армирана бетонова настилка, основите да се изпълят с плоча. Незнам защо, но на мен хич не ми се вижда по евтино, както и да го смятам. Понеже терена има съвсем лека денивелация, ще трябва да се копае на около 1 метър и след това да се насипе.Насипа заедно, с трамбовката, доставката до обекта според него щяло да ни излезне по скъпо от плоча.

Вие какво мислите. Бихте ли ме посъветвали нещо. Важно ми е :) Благодаря предварително.
torbalan - Дървен философ
ми аз си залях пода на всички стаи с бетон... и върху тоя бетон си правя вече подовите покрития...

кубик бетон е около сто лева...
не е чак толкова страшно.... слушай проектанта :)
viki - напреднал
ами доколкото знам не бетона, а желязото идва в повече :? едно е бетонова настилка, едно е бетонова плоча, иам ралзика голяма доколкото знам
schuldiner - майстор
Не схващам какво точно ви е обяснил проектантът, но ми се струва, че става дума за избор между подложен бетон и плоча върху ивични основи. В първия случай бетонът е основа, върху която стъпват всички зидове и който от своя страна лежи върху трамбования терен, т.е. носи с цялата си площ, а във втория е само плоча, премостваща ивичните основи, които пък поемат натоварванията. Съжалявам ако обяснението ми не е много коректно, както и за мнението ми, но мисля, че вторият вариант е по-икономичен за малка сграда. А и щом проектантът казва... има ли причина да се съмнявате?
viki - напреднал
честно казано и аз се бъркам и някак си немога да го сметна.Съмнявам се понеже по икономично за мен лично е ивични основи, отгоре с бетонова настилка, а според него ако е плоча(което и аз вече незнам какво е , тотално се обърках) е по-евтино :| мисля, че е това което сте обяснили вие.
schuldiner - майстор
viki написа:
честно казано и аз се бъркам и някак си немога да го сметна.Съмнявам се понеже по икономично за мен лично е ивични основи, отгоре с бетонова настилка, а според него ако е плоча(което и аз вече незнам какво е , тотално се обърках) е по-евтино :| мисля, че е това което сте обяснили вие.
Ами аз ако бях сигурен, по-иначе щях да го напиша... Но още по-неясно ми е какво е това "ивични основи, отгоре с бетонова настилка". Върху основите е плоча. Или пък няма основи в дълбочина, но има подложен бетон. Аз мисля, че това са двата варианта и понеже са различни като обем и армиране, идват и разлики в цената.

ПП Радвайте се, че проектантът все пак ви дава избор. Можеше да отсече "така трябва" и край на въпросите...
viki - напреднал
"Но още по-неясно ми е какво е това "ивични основи, отгоре с бетонова настилка""
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20157 = като това тук . Нищо мерси за помоща все пак и аз тотално се обърках.
ПП Радвайте се, че проектантът все пак ви дава избор. Можеше да отсече "така трябва" и край на въпросите...
То въпроса не е кое става и кое не, защото той ми е казал, че и двата варианта стават. Въпроса е кой е по евтиния ..
kuuuuuul - майстор
От основи икономия не се прави,за това избери по стабилния вариант без да се интересуваш от цената за да можеш по натам да направиш каквото си искаш :idea:
ArturDent - Почти Безобиден
viki написа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20157 = като това тук . Нищо мерси за помоща все пак и аз тотално се обърках.
Това при мен е ивични основи с настилка, която не е конструктивен елемент. Демек по-малко желязо и по-скапан бетон. Настилката носи само тухлите, които са пълнеж между колоните и гредите.
При мен денивелацията също е около метър.
Но копахме само за ивичните основи, а не на цяло. Обратното насипване + трамбоване -> 3-4 човека за ден, доколкото си спомням. Има снимки в темата.

Нивелирането на терена беше, заедно с изкопа на основите отне по-малко от ден. т.е. една машиносмяна.
Но, излишната пръст я използвахме за изравняване на терена и не сме я носили никъде. Ако изнасяш пръст ще излезе по-скъпо.

Май нещата са на кантар.
stenmark - специалист
Aз го разбирам така :Вместо да има обратен насип след ивичните основи и настилка,да се избегне обратния насип и да се направи плоча.Бетона ще е малко повече понеже ще е безгредова и естествено доста повече желязо.Обаче не се знае колко наблизо има кариера и каква е цената на фракцията и пр.Мисля че това може лесно да се сметне кое е по-евтино.
  • 1
  • 2

Тема "Основи- мнение спешно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: