• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zdravkich - специалист
Здравейте. Имам проблем с едни контакти, които са вързани към ключа за осветление /усвоена тераса към дневна стая/. Спряха да работят, както и осветлението там. Проверих с фазомера има ток. Какъв може да е проблема, че не съм много наясно с тоците, но предполагам че нулата се губи или не са занулени правилно. Преди време пак ми бяха направили същия проблем, но се оправиха от само себе си :?
fikata - майстор
Най добре потърси приятел,наясно с тоците да се порови по разклонителните кутии и таблото, щом са ти здрави бушоните.
petkomz - специалист
"...Имам проблем с едни контакти, които са вързани към ключа за осветление..."
Чудна работа- как се връзва контакт към ключ, като на него има само фаза( така поне трябва да е, ако инсталацията е направена правилно) дай малко повече инфо
nikibi - специалист
В някой от старите сгради и панелки в конзолата на ключа са изведени и фазата и нулата.
gattaka - специалист
Дори и да има фаза и нула в конзолата на ключа не е редно да се свързва контакт към осветителна инсталация!
Ако съм разбрал правилно колегата,поне той така го е написал!Има и друг вариянт разбира се,ключа да взима захранване от контакта,но при всички случаи му я няма нулата,щом му свети фазопоказателя!
zdravkich - специалист
Да, забравих да уточня че е панел и терасата е усвоена към кухнята, тези контакти се намират на "терасата". Не знам как са свързани, защото не съм ги правил аз и не съм бил свидетел на това. Просто ми беше направило впечатление, че контактите не са вързани към предпазителя за "контакти", а към "осветление" и затова предполагам че са свързани и вземат ток от ключа на осветлението. Мога и да бъркам. Малко объркано, но се надявам да сте ме разбрали. Мога ли по някакъв начин да разбера нулата ли се губи и да се справя с проблема или ще трябва да опра до специалисти?
fikata - майстор
Според твоето описание е логично нулата да се губи,защото пишеш,че фазомерът/фазоуказателят/ ти свети.Нямаш напрежение нито на контактите,нито за осветлението, а фаза имаш/както пишеш/
Затова трябва да се провери откъде се губи нулата в този кръг.
gattaka - специалист
Значи обикновено,когато изчезне нулата фазомера свети и на двете жила на кабела!Просто няма какво друго да е!
Щом е панелка няма разклонителни кутии и най-вероятно кабелите са пуснати по земята,а контакта на "терасата" е хванат(предполагам) от най-близкия контакт в стаята!И по-вероятно е ключа за лампата да е вързан към контакта...та някъде някоя връзка се губи!
Най-добре открий от къде е вързан контакта на терасата и провери връзката!
zdravkich - специалист
Проверих контактите -оказа се че е бил пуснат кабел от контакта в стаята към този на "терасата" . На контакта в стаята се беше разхлабила връзката на нулата и от там целия проблем. Само не знам ключа за осветлението къде е вързан. Благодаря на всички за съветите.
PCL82 - майстор
Ако е някоя панелка те обикновено нямат осветление на балконите. Обикновено при прокарване на осветление там токът е взет от най-близкия контакт. Същото може да е и при тухлени сгради.

Провери си профилактично всички връзки по контактите и таблото. От това зависи безопасността ви и животът ви! Инсталацията като поостарее и връзките се разхлабват.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с контакти?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: