Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
turistak - специалист
Здравейте,

Намислил съм да си направя топлообменник за оползотвиряване на топлината в комина след котел.

Та само не ми е ясно как да свържа медна тръба(мека) към полипропиленовите тръби на инсталацията?

Та да може да се вземе от връщатата вода, да мине през серпентината направена от медна тръба и вече подгрятата вода да се върне след циркулационната помпа в подгрятата от котела вода.
torbalan - Дървен философ
имаш ли идея какви са температурите там, че ако се образува конденз при наличие на серни окиси става голяма свинщина...
PCL82 - майстор
Да се охлаждат газовете в комина е глупаво, защото може да кондензират и се губи тягата. Според мен охлаждането трябва да стане горе на покрива с шапка сифон.
Газовете си вървят горещи през комина, стигат върха му където срещат една камбана, която ги насочва надолу. При камбаната слагаме серпентина, която ги охлажда, те стават по-тежки и падайки надолу, създават вакуум и усилват тягата. Под камбаната на известно разстояние се слага чиния, която да събира конденза, за да не цапа покрива. Кондензът се изтъргва периодично и се използва за импрегниране на дървен материал. Освен оползотворената топлина пречистваме въздуха от фини прахови частици.

И един виц, който ме наведе на тази идея:

Един ескимос среща бял човек и му казва:
-Бял човек глупав човек!
-Защо бе? Попитал белият.
-Можеш ли да стреляш с пушка?
-Мога, отговорил белият.
-А можеш ли да тичаш?
-Мога, отговорил белият.
Отишли на лов за бели мечки, през цялото време ескимосът му повтярял: "Бял човек глупав човек!"
Срещнали мечка и тя почнала да ги гони. Бягали от нея, но белият не издържал и я гръмнал.
-Ескимосът казал: Нали ти казах: Бял човек глупав човек! Сега ти носи мечка 10км до иглу!

Прикачен файл

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (9.53 KиБ) Видяна 4272 пъти
Последна промяна от PCL82 на пет яну 14, 2011 3:06 pm, променено общо 3 пъти.
само не знам кой ще направи сметките, за да стане ясно ще има ли смисъл от подобно нещо...

иначе на въпроса на автора на темата - свързват се, като на медната тръба се запои месингов фитинг с резба, а на полипропилена се запоява аналогичен......
turistak - специалист
Явно не е толкова просто? Коминните тела са от неръждавейка и са показани тук:
viewtopic.php?f=10&t=29940&start=80

Доста са горещи, няма шанс да си сложиш ръката, само дето не се чува "пссст" от изгоряла кожа :-)

Ако мендната тръба се навие в/у телата от неръждавейка, и да има конденз, той ще отива в сифона на пода и няма да се образува "гадостта"?
dobromir.marinov - специалист
Аз я правих тази гимнастика скоро.На медната тръба запоих нипел Ф20/1/2от тези за тръбите с ал. вложка.Но температурите в комина са над 100гр понякога и е най добре да е изпълнено изцяло от метални тръби.
turistak, ама като навиеш медните тръби около стоманените - колко топлина ще премине до водата...

освен това, ако може да си задържиш ръката - температурата е не повече от 60 - 70 градуса...

абе с две думи - според мен ще насипеш едни пари в нещо, което няма да донесе особена полза (да не кажа никаква)
turistak - специалист
torbalan, имах предвид че температурата на комина е доста висока и няма шанс да я пипнеш, а за контакт м/у медната и неръждавейката имало някакви контактни термоустойчиви силикони.

Ясно ми е че ще се налеят едни пари, но ми се иска да използвам максимално отделената енергия и сигурно първо ще измеря каква е т-рата на комина. :rolleyes:
:)

моя съвет е с парите да отидеш някъде на разходка с близки, приятели или с който ти е кеф...

учил съм енергетика, имам някаква бегла представа какво ще постигнеш, за това ти казвам - не си заслужава...

ако въпреки това решиш да го правиш - вкарай медните тръби да ги обдухват газовете, зад неръждавейката - нищо не правиш :)
turistak - специалист
Благодаря!

Ще пия едно и за твое здраве :-D

Тема "Свързване на медна тръба към полипропилен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: