• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitace - напреднал
здравейте нов съм тук и имам нужда от съвет за закопуване на камина с водна риза така в момента имаме работеща камина но е слаба искам давзема нещо по мощно имаме 55глидера на 60см алуминиеви и бойлер със сенпертина и въпроса ми е за тези радиатори и бойлер колко киловата водна риза ми трябва
Smarin - специалист
Няма лошо , но нещо го караш наопаки . Смята се кубатурата , взима се предвид изложение изолация и се преценява от каква мощност се нуждаеш
каква е мощността на радиаторите с които разполагаш ?
valio 71 - напреднал
Уточни каква марка са алуминиевите радиатори, тъй като различните модели имат различна мощност на топлоотдаване.
mitace - напреднал
значи апартамента е 90м2 къща кооперация без изолация височината на тавана е 2.5м дограмата е алуминиева южно е на калкан със съседната къща а марката на радиаторите не я знам за съжаление в момента сме с пещерска камина геркан с мощност на водната риза 7киловата и в двете спални неможе да отлепи повече от 18-19градуса и радиаторите не са нагряти как трябва да са общо в трите стай има 55 глидера и в четвъртата хола е камината и бойлер със серпентина
Smarin - специалист
Да спиш на 18 градуса не е лошо , но ако държиш на повече определено ти трябва повече мощност . То с тия 7 киловата (може и да не са съвсем реални) само за радиаторите не стигат а ти имаш и вързан бойлер . Направи си проба и затвори крана на серпентината да видиш какви градуси ще постигнеш . Има значение и какви дърва гориш . Тия Геркан не им ли попушват камерите :)?
valio 71 - напреднал
Според дадените параметри, определено ти трябва по- мощна камина, с мощност на водната риза между 13 - 15 кW. Що не видиш в сайта на ПРИТИ, може и да ти хареса някоя.
ArturDent - Почти Безобиден
Аз щях да напиша двойно, но ето колегата е смятал.
Голямата камина може много и малко...
Smarin - специалист
Вземи си 20 КВ на Дявач (16 ВР + 4 на излъчване) , нови разработки имали и са много ефективни , един приятел си взе не спира да се хвали
valio 71 - напреднал
Изглеждат хубави на външен вид, но не знам каква им е ефективноста и цената.
DELIK - напреднал
Според мен ти трябват 12-14 Кв на водна риза.Направи си експеримент: Затвори крановете на радиатори с брой ребра около 20 и виж дали останалите работят добре. Ако да-значи сменяй камината. Ако не-значи има друг проблем по инсталацията и трябва малко повече инфо , за да се мисли какъв може да бъде.
  • 1
  • 2

Тема "камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: