Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kapanec - специалист
Привет на всички съфорумци .Имам котел марка Виадрус U22D който ми прави много конденз и сажди в комина системата ми е тип отворена .От доста четене в форума разбрах че имам допусната грешка при монтажа трябва да имам четрипътен вентил.въпроса ми е кава роля изпълнява и къде се монтира прилагам и няколко снимки моля за кометар ако имам и други грешки който може да се отстранят

Прикачен файл

S7006745 [800x600].JPG
S7006745 [800x600].JPG (116.17 KиБ) Видяна 11486 пъти

Прикачен файл

S7006742 [800x600].JPG

Прикачен файл

S7006744 [800x600].JPG

Прикачен файл

S7006747 [800x600].JPG
S7006747 [800x600].JPG (112.1 KиБ) Видяна 11486 пъти

Прикачен файл

S7006746 [800x600].JPG
S7006746 [800x600].JPG (102.99 KиБ) Видяна 11486 пъти
k r u m - специалист
И за какво ти е това чудо аз съм със същия котел вече 4 год. първата имах същата болка цяла зима мизерия даже бях решил да го махам но проблема се оказа тягата на комина .Решението беше абсолютно нов комин с размери приблизително 25/36 см и височина 11.5 метра добре измазан отвътре и отвън, размерите ми дойдоха от местото на което го правих и вече трета година никакви проблеми даже не съм го и чистил .С отворена система съм не знам това дали има значение за конденза и саждите единствено ако го държиш на ниски работни градуси може би оптимални според мен са 60-65-70 градуса.Нека и други колеги изразят мнение.
filmatoplo - майстор
Да на първо место -комина , второ горивото,трето котела да работи в диапазон 80/65 градуса тоест -изходна и входна в котела .
kapanec - специалист
Да това за комина съм съгласен но за да работи в диапазон 80/65 прочетох че трябва да си монтирам четрипътен вентил.
Ползвам домбадски въглища в момента изходящата съм я нагласил на 70 а връщашта ми е около 45 градуса както се вижда и от снимките.стигнох до този извод съдейки от тоя по стар пост:"Post subject:
На 55-60 гр трябва поне да е нагласен термостата , после ако Виадруса е снабден с четирипътен вентил -ще работи като часовник- защото ще му бъде осигурена връщаща вода 60-65 градуса - а по системата нека си пускат колкото искат и 35 може."
k r u m - специалист
Пробвай вдигни малко скоростта на помпата за да го докараш на разлика подаваща- връщаща на 5-8 градуса.
пп а и целта е да се топлиш не да мериш време с часовници :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Kak да се топли като котела идва слаб за тази инсталация. Може да е от комина, може и да не е. Ако вдигне скоростта на помпата ще падне още температурата на изходящата вода. Ама Капанец - един кран нямаш по тази инсталация мама му стара - да притвориш за да пробваш. Кажи каква мощност е котела и инсталацията, какъв е комина. Ако не достига мощност и сложиш трипътен вентил котелът няма да топли повече, но ще работи по-добре и няма да прави конденз и нагар.
k r u m - специалист
Стига бе 3 консуматора по 4 киловата да са е 12 киловата ако котела е минималното 3 секции са 15 киловата мисля ,така че почисти филтъра почисти котела добре,комина и вдигни скоростта на помпата с една степен . Вярвам че ще има разлика!!
kapanec - специалист
Котела e 24kw отплявам 90 кв 4бр радиатори + бойлер"Дипломат" ,помпата е на най високата степен/3 комина е 15/20 ако не се лъжа около10м висок.Добре ми загряват радиаторите "равномерно"от към мощност мисля че ми е достатъчен нямам проблем колкото градуса му наглася толкова си ги поддържа съответно се усеща и по радиаторите С 3т домбадски изкарвам сезона но ми се струва че трябва да си сложа тоя вентил за да подобря работата на котела .Комина го чистя всяка година Кюнците 1-път в месеца а котела всяка седмица
naskov - майстор
Термореле не виждам колега! Котела ти е сравнително малък, комина като размери е много добър, не трябва да имаш проблеми и без четирипътен вентил. Кога за последно почисти филтъра?
kapanec - специалист
Термореле то го махнах но сега мисля да го сложа пак махнах го защото "беше нагласено да влючва помпата на50 градуса а котела беше нагласен да подържа 60гр и се получаваше такъв момент трудно се разгаряше защото клапата вече е почти затворила когато се влючва а това става за кратко и няма възможност да се разгори сега като го сложа ще наглася котела да подържа 70гр и мисля че ще се получи по добре" а ако имам тоя разпредлителен вентил и си наглася на 85гр ще е още по добре Терморелето(няма да лъжи котела когато се разгаря) иначе съм убеден от необходимоста и ефективноста да има Термореле.Филтъра го чистих есента и нямах бокуци по него по принцип го чистя преди началото на отоплителния сезон
Последна промяна от kapanec на ср фев 02, 2011 7:10 am, променено общо 1 път.

Тема "Виадрус U22D конденз и сажди в комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: