• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dandan74 - специалист
привет на всички,
искам да споделя със всички.отоплявам етаж от 120 кв/м с 3 броя осака CN-12,и вече 3-та година съм на тях.имам и локално парно но преди 3 години когато въглищата станаха 360лв/тон се ядосах и си взех 3 климатика.жилището ми е от 5 стаи,коридор и баня с тоалетна.включвам ги есента и април ги спирам-за сега съм доволен,плащам сетки от по 260-280лв в големите студове/като миналия месец/262лв/,като това е със всичко-лятото без климатици плащам по 60-70 лв.искам да чуя мненията ви -дали са добре сметките,иначе като отопление съм доволен-климатиците ги дават минусови,до -20,вярно при -20 доста им пада КПД-то ,но като не ги спирам съм доволен.
EDI - майстор
Ами високи са сметките, просто машините имат голяма консумация.200 лева са прекалено много.Аз също съм с три машини, отоплявам около 90 квадрата и плащам около 70-75 лева за отоплението в най-големите студове.Щом те удовлетворяват, нямаш проблеми.Машините ти не са до -20, а до -7, затова под -10 КОП-а и топлоотдаването им падат много, но ако ти е топло, не им се замисляй много.
dundurma - специалист
добре дошъл във форума,а следващия път се ЯДОСАЙ ПОВЕЧЕ,ма на ДАЙКИ,МИТСУБИШИ,ТОШИБА ит.н.
vasokeco - напреднал
da ti kaja i az imam 1 maschina osaka ch-12sme i sam dovolen ot nego,a za smetkata pri polojenie che edin izrashodva okolo 55lv.na mesec sam si napravi smetka. :?:
EDI - майстор
Разхода най-вече зависи и от топлазугабите на помещенията, не само от вида на климатизатора.
tysonlkr - специалист
Според мен при такива сравнения е добре да се казва от кой град си (коя част на България). Среднодневната температура за различните части на страната е доста различна. Едно е през деня да са ти 9'С, нощем -5 и съвсем друго е при -15 през ноща и -4 най топло за деня :wink:
EDI - майстор
За това спор няма.Моя разход е за температури през миналите две - три години, през януарските студове в Ямбол и е максималния, който съм заплащал.При мен е постоянен, тъй като пускам машините октомври и ги спирам април, като разликите в настойките на температурите в денонощието са с един-два градуса, най-много.Разликите ми са няколко лева в един и същ период на лачличните години при сходни външни условия.Но много зависи и от машините.Обаче има и друго - моите машини са с КОП 5,83, 5,10 и 4,44 и при равни условия с ОСАКАТА разхода ми е поне два пъти по-малък при една и съща отдадена отоплителна мощност.
dandan74 - специалист
ето такива са и са нискотемпературни,иначе съм от костенец под рила,къщата е без външна или вътрешна изолация на стените и със гипскартон с вата на таваните,даграма -3 прозореца ПВЦ а другите са за смяна :sad:

Прикачен файл

IMGP1185 (1280 x 960).jpg
EDI - майстор
Само една поправка, нищо нискотемпературно няма в ОСАКА, не се лъжи по рекламите на бургазлии.това е само една лепенка с българска търговска марка, иначе машините са нискобюджетни, китайско производство в някой от многото заводи там.Преди 7-8 години купуваха машини от ГРЕЕ, бяха добри за времето си - двуредови топлообменници, компресори МАЦУШИТА, добра електроника и добре изработена хладилна част.Естествено с ниски показатели на мощност и КОП.Сега един господ знае кой завод ги прави и един господ знае с какви показатели са.Щом си доволен, свиркай си. :)
vaioo - специалист
Сега осака пак започнаха да внасят от ГРЕЕ,модела sle И още един беше,само остава да мине зимата та да се направят заключенията,но за сега са добре.
А CN модела също не излезна лош в сравнение с другите от последните години.
За сметките на колегата за ток са много относителни нещта,само за справка на един приятел съм му сложил 2бр. 12cn и една 9cn,ии той е доволен,топло му е топли с него тристаен апартамент в панелка с изолация и дограма като сметките му са макс 150лв. за тртите
  • 1
  • 2

Тема "осака CN-12" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: