Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
От 8 години се занимавам с промишлени вятърни генератори. По-специално със силовата електроника, контролерите и електрозадвижванията. Тук мога да си давам мнението, ако някой се интересува.

Ще се радвам да съм полезен. Живея в Германия, но ще се отбивам във форума предимно в Петък след обяд.

Бате Радо
Здравей от България. Добре си дошъл в този форум и адмирации за желанието да споделиш от своя опит!
Желая успех! :yawinkle:
Бате Радо там в Германия с каква апаратура работите , какви марки ?
Да, и на мене ми е любопитно за марките.
Здравей Радо!
Отдавна искам да си направя такъв генератор....но съм много бос по темата....Къде мога да почета малко....(сайт, линк)и после да ти задавам въпроси....? :sad:
Здравей, приятно прекарване във форума. :hallo:
pyt написа:Здравей Радо!
Отдавна искам да си направя такъв генератор....но съм много бос по темата....Къде мога да почета малко....(сайт, линк)и после да ти задавам въпроси....? :sad:


къде (геофрафски) искаш да го монтираш тоз генератор?
и с каква цел?

все пак за ветрогенератор най-важното нещо е да има вятър :)
Мерси на всички за поздравите. Сименс е огромен концерн, състоящ се от много фирми и клонове, например най-големият клон за силова електроника се намира в Сингапур. Преди време купиха една датска фирма - Bonus за вятърни генератори и сега се казва SWP - Siemens Wind Power.

http://www.energy.siemens.com/hq/en/pow ... ind-power/

Производството си остана в Дания, само в Бремен (Герания) има малък сервизен. Отделно Сименс купиха преди време и най-голямата фирма за производство на скоростни кутии за втрогенератори - Winergy и Loher.

http://www.winergy-ag.com/

http://www.loher.com/

Loher произвеждат генератори и силовата електроника - конвертори. Ние в нашия клон ползваме осцилоскопи Lecroy - Wave Runner и много други уреди, нали няма да ме карате да ги описвам

http://www.lecroy.com/

За вятърни генератори е пълно в нета, аз например ето какво намерих

http://wg.videourok.com/

http://www.vbox7.com/play:1b608f5a&start=273

http://wetroenergetika.ru/17.1%20kulibin_3.html

важно е генератора да се преработи за да стане многополюсен, това не са го казали в клипчето

Аз писах в един друг форум сега не ми се пише отново всичко затова ще дам линка, но ако има интерес мога да пиша и тук :)

http://mazeto.net/index.php?topic=5572.0

Поздрави

Бате Радо
Мерси „Бате Радо“ за ценната информация........... :partyman: =D>
Бате Радо,от един месец ходиш по форумите и пишеш глупости.Престани ако обичаш.
Ако искаш да си направиш самоделен ветрогенератор....това е друг въпрос.
Нашият клон правим генератори и конвертори за 5,5 Мегаватови офшор вятърни генератори. Машините са двойно захранени асинхронни генератори. Конверторите са свързани в паралел и имаме патент за системата за симетриране на токовете. Имаме един прототип с Гамеса 4,8 Мегавата - синхронен многополюсен генератор с постоянни магнити и шест инвертора в паралел. Генератора е с 6 независими намотки и при слаб вятър тези които не са необходими се изключват, като по този начин се повишава кпд-то на цялата система. Сименс разработваме сега многополюсен генератор на сегменти. Досегашната технологоя е статора да е едно цяло. Водеща фирма е Енеркон, но Сименс залага на тази технология и за в бъдеще ще ги изместим. Сименс е световен лидер в автоматизацията и скоро ще се наложи и на пазара за възобновяемите източници. След 20 години Европа ще се захранва с електричество от Сахара по подводни кабели с постоянен ток 400kV. Станциите които преобразуват се наричат HVDC Сименс имат вече няколко едната свързва Англия и Ирландия с подводен кабел.

Но че се отплеснах, какво искаше да ме попиташ и къде точно си видял неточност в нещо което съм писал. Ще съм благодарен да ми го покажеш или цитираш

Бате Радо

ПП Ето пусни си клипа
http://www.energy.siemens.com/hq/en/pow ... lar-power/

Между другото сегментните генератори ще се правят в Сърбия в един завод в Суботица
Интересува ме темата! Въпроса ми е:Турбина с вертикален ротор, регулиране ъгъла на перата според силата на вятъра. Ще използвам генератор/алтернатор/ от "Москеич" - Г250 , "ВАЗ" - Г221 или от зърнокомбайн СК5 - "НИВА", съответно с реле регулатор, акумулатор и най вече инвертор 12 -220 волта. Местоположение крайдунавска ДОБРУДЖА, Русе - Силистра.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”