• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
:?: Здравейте.Първо искам да започна с това ,че съм нов тук.Тъй като уча в техникум по телекомуникации имам един въпрос към тази щайга (мултицет-Ц4315).Ок научиха ни как се мерим ампераж,волтаж,ама не мога да размера за какво са (x1,x10,x100,x1000).Сисъл знам ,че е нещо свързано с мерене на съпротивление.....,но точно какво означава незнам.Когато мерим диоди,транзистори,......и т.н господина ни по практика разправия,че уреда се включва на кОМ(средното копче при копчетата за променлив или прав ток или нарежение)и на x1.На въпроса :........Господине ,защо го включваме на x1.....?Той ми отговария:.......ем слаба е батерията.Но немога да разбера ,какво означава това.Потърсих раководства за това ,но уви на руски са и са за конструкцията на уреда.Та,ще съм ви благодарен ,ако някой ми разясни за какво става на върос! :?:

Прикачен файл

c4315_00.jpg
д
c4315_00.jpg (43.1 KиБ) Видяна 4084 пъти
moimoimoi - майстор
за разширяване на обхвата
mirk - майстор
:lol: Преди 20 години гръмнах един чисто нов точно такъв Ц4315, реших да премеря колко ампера има в контакта. Голяма грешка :lol: яко късо съединение, на едната сонда се стопи тънката част. На горкия уред това му беше първото и последно мерене :datz: В последствие правех опити да го оправя но не се получи, остана да работи само на обхватите за съпротивление.

На конкретния ти въпрос най горната скала е 0---10кОм с дясната нула, а x1,x10,x100,x1000 е множитея с което се умножава показанието на уреда.

Как се работи с уреда не го пише в руската му книжка, а в учебниците по електрически измервания.
lov - майстор
Уредчето нищо че е старо си е съвсем прилично работещо с добри параметри.
Това че даскала ти го е домързяло да сложи здрава батерия никак не го оправдава при условие че ще се опитва да ви учи на занаят. Явно си е книжен плъх който е съсвсет далеч от тая техника.

Но да започнем от начало. Като ще обърнем внимания само на часта за измерване на съпротивление. Когато се мери съпротивлвние в порядъка до 200-300 ома се включват заедно 2-та леви бутона заедно и галетния превключвател се поставя на символа за ОМ. Отчита се о долната скала на втория ред. Срещу нея си има символчетто за омове. Преди започване на измерване уреда се калибрира. като 2-те пипала се допират и от потециометърчето се настройва стрелата да отиде точно в крайно дяснато деление където пище 0. при тази операция се премахва грешката от изтощената батерия а и от съпротивлението на пипалата. Когато мерим после по показанията на скалата се отчита директно в омове.
Когато се измерва както ти питаш х1 х10 и т.н. включва се само средния бутон и се отчита само по най горната скала. Където има знака вдясно кило омове. Ако си на позиция х1 си отчиташ съпротивлението дректно от скалата в кило омове. Ако си на позиция х10 и примерно на скалата отчиташ 0.5 кило ома то тогава това показания се умножава по 10 или реално съпротивлението което си измерил ще има стойност 5 килоома. Ако си на скалата х100 то тогава умножаваш по 100 и тогава измерената стойност ще 50 кило ома.
Цялата тази гимнастика се прави за да се повиши точноста на измерването и за това се използват различни обхвати на уреда. А това, че ви е казвал да мерите х1 е така не само защото е слаба батериата а и при измервнето на транзистори и диоди стойностите на измерване в права посока на тези елементи са от 400 до 800 ома или това е обхвата на уреда който трябва да се ползва практически. Като понатрупаш практика и знаеш какви стойности трябва да се получат при изправен елемент ще се ориентираш бързо кой обхват да ползваш на уреда без да се замисляш.
fikata - майстор
Боже,боже на какво ви учат като не знаете разликата между стрелковия /аналогов/ и цифровия/дигитален/ измервателен уред.И за константата на уреда не са ви казали....
/Упрекът не е към тебе/
:axe:
krasiorocknroll - специалист
Ел.измерване не учите ли в техникума?
:partyman: Мерси за отговорите!Схванах идеята.До колкото как учим и какво............много кофти ни е самата програма.Не казвам ,че всички други са ми виновни ,но и самите даскали преподават на принципа:кой разбрал,разбрал. :prayer: Аз лично припаднах ,когато питах госпожата (инжинер) въпрос свъзан с един тонален генератор (правихме го по практика) и тя ми каза,че не е длъжна да ми отговаря.Ем ок аз за кво уча? .Те направо те отказват от спорта........... :prayer: Но пак мерси на всички ,че ми разяснихте за какво иде реч.
ditronix - специалист
E как да е длъжна да ти отговори след като не знае какво да ти каже бе мойто момче?Явно имаш мерак да се понаучиш,щом си се сетил да питаш из форумите.Не се отказвай,тук все още има дъртаци като мен,дето знаят по нещичко :-D А колкото до батерията на прибора-приключение ще е да я намериш-такава не съм виждал от години да се продава-4,5V,плоска.
Interceptor - напреднал
Няма да казвам къде съм учил за да не уронвам авторитета на училището :-D но имахме една нова преодавателка, която беше чувала за транзистор, но не предполагаше че се правят в различни корпуси ... :lol:
torbalan - Дървен философ
ако му се занимава - може да импровизира с три броя АА
мисля, че има достатъчно място да се приспособи нещо...
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за мултицет ц4315" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: