Съвети за начинаещи готвачи.
booooo55 - специалист
За тестото;
около 500 гр. брашно
супена лъжица зехтин
пакетче суха мая
сол
чаена лъжичка захар
200 мл. хладка вода

За плънката,според предпочитанията.


Пресяваме брашното в голяма тава (удобна за месене) и поръсваме с две щипки сол.Правим кладенче в средата на тавичката.
В една купичка изсипваме водата,маята,зехтина и захарта.Разбъркваме и оставяме да втаса.След което изсипваме съдържанието в образуваното кладенче от брашно и замесваме тестото.Когато стане готово,го оставяме да втаса и пак го замесваме.

Включваме фурната преди да оформим пицата,за да може да загре на макс.

Взимаме една тавичка и я намазваме с маргарин.Разтиламе от горе парче тесто.Трябва да се получи много фин слой тесто,който едва ли не да прозира.След което го перфорираме с една вилица,за да не се надигне по време на печенето.После намазваме с доматено пюре и поръсваме с риган или чубрица.Поставяме останалите продукти,като най от горе настъргваме кашкавал и поръсваме отнова с доматено пюре,спомоща на четка или с ръка.Може да сложиме от горе и малко масълце.Слагаме да се пече в предварително загрятата фурна.Тавичката не трябва де се поставя на дъното на фурната,а на по горно ниво за да не изгори от долу.

Прикачен файл

P1040195.JPG

Прикачен файл

P1040196.JPG
booooo55 - специалист
Още.

Прикачен файл

P1040198.JPG

Прикачен файл

P1040199.JPG

Прикачен файл

P1040202.JPG

Прикачен файл

P1040203.JPG
Lone_wolf - напреднал
ммм катя ги гледам тея снимки ми се дояде пица :) ще си сготвим една за обед :)
zLO - специалист
Ще се включа в темичката с едно предложение за тесто за пица без месене (за мързеливите като мен :roll: )

Половин пакетче суха мая се разтваря в 200мл хладка вода заедно с щипка сол и два пъти по толкова захар. Готовата смес се изсипва в съд, в който има 2 чаши брашно. Накрая се слага яйцето и всичко се разбърква. Трябва да се получи хомогенна смес, която прилича на "тесто" за кекс. Изсипва се в голяма намазнена и леко набрашнена тава и се гарнира по желание.
Лично аз предпочитам да запека леко тестото след което да нахвърлям отгоре консерва домати заедно със соса в нея (за през зимата е по-добър вариант, тъй като повечето пресни домати по магазините са безвкусни), слагам топено сирене, царевица, едно яйце в средата, риган. Пак бутам във фурната. Накрая поръсвам с настърган кашкавал.

Рецептата е изпитана и се получава доста вкусна пица. (:
Стефко - специалист
Съпругата ми ползва готови блатове за пици. Стават перфектни пици. Но и плънката е качествена, от домашни суджуци.
VLADO66 - майстор
Кaто мe домързи слaгaм eднa чaeнa лъжичкa содa в eдно к.мляко и брaшно до консистeнциятa нa мноооо мeко/почти тeчливо/ тeсто,сипвaм в нaмaзнeнa тaвичкa и отгорe изтръсквaм хлaдилникa/фaнтaзe/ и бутaм в горeщa фурнa.Активно нaблюдёниe с чaшa в eднaтa и сaлaтa в другaтa ръкa.
zLO - специалист
VLADO66 написа:
Кaто мe домързи слaгaм eднa чaeнa лъжичкa содa в eдно к.мляко и брaшно до консистeнциятa нa мноооо мeко/почти тeчливо/ тeсто,сипвaм в нaмaзнeнa тaвичкa и отгорe изтръсквaм хлaдилникa/фaнтaзe/ и бутaм в горeщa фурнa.Активно нaблюдёниe с чaшa в eднaтa и сaлaтa в другaтa ръкa.
Звучи прилично. Гарнираш ли с нещо?
VLADO66 - майстор
Нали казах каквото има в хладилника -кренвирши, салам,маслини.к.краставички,сирене и др.Кашкавала се настъргва 5 мин преди да се извади.Другия вариант за тесто е твърд хляб-нарязва се на еднакви по дебелина филии и се реди плътно в тавата и отгоре същото.Според сезона или домати от градината или кетчуп/истински/.

Тема "Пица" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: