Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Здравейте интересува ме
- при мерене с Ампер клещи , има ли значение на кой проводник ще се МЕРИ / на фазата или на нулата /?

- допускаме следния случай трифазно захранване с кабел 4 жила по 4 квадрата ....
Мерим на едната фаза - показва консумация от 20 А, на другата - 10 А....
на третата пак -10А ......... Колко ампера ще покаже на НУЛЕВИЯ проводник ??

Благодара Ви предварително ...

.
moimoimoi - майстор
ако на трите фази е еднакво натоварването то на нулата не би трябвало да протича ток- това е при напълно симетричен товар което е трудно изпълнимо,винаги има някаква минимална разлика
а когато през трите фази протича различен ток то през нулата ще протича някакъв ток
стойноста му се получава като събереш векторите на трите тока и получиш еквивалентния ток
пп:скоро го обсъждахме тоя въпрос,само че при 2 фази и ток през нулата
valentino76bs - майстор
mitko_rupite написа:
Здравейте интересува ме
- при мерене с Ампер клещи , има ли значение на кой проводник ще се МЕРИ / на фазата или на нулата /?

- допускаме следния случай трифазно захранване с кабел 4 жила по 4 квадрата ....
Мерим на едната фаза - показва консумация от 20 А, на другата - 10 А....
на третата пак -10А ......... Колко ампера ще покаже на НУЛЕВИЯ проводник ??

Благодара Ви предварително ...

.
много добър въпрос бате Митко.......какъв ти е консуматора/на път да изгори реактивен ,активен товар ли/....:)...не се сърдиш нали...
fikata - майстор
Аз разбирам въпроса за различни по товар влючени монофазни консуматори в трифазна мрежа.
Какво значение има характера на товарите /активни,капацитивни,индуктивни/ ?
valentino76bs - майстор
fikata написа:
Аз разбирам въпроса за различни по товар влючени монофазни консуматори в трифазна мрежа.
Няма естествено те може да са няколко консуматора/м.ф. 3ф/......искам просто да знам какво мери човека ...
valentino76bs - майстор
valentino76bs написа:
fikata написа:
Няма естествено те може да са няколко консуматора/м.ф. 3ф/......искам просто да знам какво мери човека ...
10 A....
fikata написа:
Точно !!!!
---------------
moimoimoi написа:
пп:скоро го обсъждахме тоя въпрос,само че при 2 фази и ток през нулата
Това ли имаш в предвид?
Ще го разгледам по подробно ... :prayer:

Явно тока по нулата е по малък от сбора от тока по две или три фази ...
Може би и затова , по стълбовете .... за трите фази се ползват три проводника , а за нулата само един .. :?

,,,
fikata - майстор
mitko_rupite написа:

Явно тока по нулата е по малък от сбора от тока по две или три фази ...
Може би и затова , по стълбовете .... за трите фази се ползват три проводника , а за нулата само един .. :?

,,,
Мите, ти за кои стълбове говориш ? Ако е за ония високите железорешетъчните /ЖР/ там нула няма. Има гръмозащитен проводник /въже/ най отгоре.Електропреносната мрежа средно, високо напрежение е три проводна /въздушна и кабелна 10 20 35 кV и нагоре/ и там нула няма.Нула има при електропреносните мрежи ниско напрежение /нн/
При монофазен товар меренето на тока с амперклещи на фаза или нула няма значение.Токът е един и същ.
При трифазна мрежа с монофазни и трифазни консуматори меренето е по фазите.
Не гледай на тази мрежа като сбор от три различни монофазни източника с обща нула, а като обща система на три дефазирани във времето на 120 гр напрежения..При напълно симетричен/еднакво натоварване на фазите/ товар, токът през нулевия проводник е нула..При несиметричен товар протича уравнителен ток на асиметрията...
Имах в Предвид ,електропреносната мрежа по селото ни ....с алуминиеви проводници .../ ниско напрежение/

Благодаря на Всички --- Изясниха ми се нещата :prayer:

.
mirk - майстор
Ти к'во искаш ся да ги набуташ да пускат за всяка фаза и нула ли :lol:

Тема "Ампер Клещи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: