Проблемът е следният: трябва да прокарам два нови мостови кабела (усилени), за да захранят пекча и съдомиялна машина (мисля да пусна 2 кабела 2х4кв.мм). Прокопах си канала, в който да ги положа, обаче попаднах на друг кабел, минаващ перпендикулярно на канала. Да си сложа ли както съм замислил кабелите, или да правя нещо за да няма пресичащи се кабели? Питам от чисто електрическа гледна точка. По спомени, някъде бях чел че може да възникне взаимна индукция между тях и да прегорят (съмнявам се, силно, защото полетата ще са обърнати на 90*). Обаче като не съм сигурен, и не помня какво съм учил по ел.техника... какво да правя? А, и друг въпрос: мога ли да си пусна двата кабела в един канал, или да копая 2 канала за 2 кабела. Ще тръгват от от едно място в таблото, и ще завършват пак на едно място в кухнята. Първоначално бях решил да пусна от таблото един кабел до кухнята, силен, 2х8кв.мм, в разпре. кутия, и от там да си изтегля вече за нужните ми контакти. Обаче човека, който прави банята каза, че няма проблем да си пусна 2 кабела в един канал. Вие какво мислите по моите въпроси?
Два и повече мостови проводника могат да се положат заедно в един канал.При пресичане "на кръст" с други проводници няма опасност взаимната индукция да ги унищожи. Проводник със сечение 8 мм2 няма /има 4, 6 10 и т.н./
Аз бих изтеглил една линия 3х4 мм2 до разклонителна кутия и от нея две линии по 2,5 мм2 само за печката и миялната машина.