• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
chanev - помощник
Здравейте приятели! Рових по темите, но не намерих нищо конкретно по този въпрос. Направих си тръбогиб от този тип:
Изображение
Първоначалната ми идея беше да огъвам тръба с диаметър 25 мм и дебелина на стената 2 мм. Изработих камък на струг, с радиус 50 мм. не се получи - при опит да огъна тръба с такава дебелина на стената тя се пречупи. Изделието, което искам да направя, поради приложението си не позволява по-голям радиус на огъване, както и по-дебелостенна тръба (заради теглото).
Насочих се към друг вариант - тръба с Ф 21,3 и дебелина на стената 2,6 мм. Какъв трябва да бъде радиуса на камъка? Опитах да отирия някаква таблица с радиусите за различните диаметри и дебелини на стените но не успях да открия. Интересува ме точно за този вид огъване - с камък и две опорни ролки, понеже изгубих ентусиазъм да правя още еидн тръбогиб :)
torbalan - Дървен философ
а от какъв материал е тръбата...

да кажем, че е някаква стомана...

не може ли да се замени с друг материал, който се огъва по-лесно или с безшевна тръба?
chanev - помощник
Тръбата е черна, шевна. С диаметър 25 мм може да се огъне, но стената трябва да е дебела поне 3 мм (безшевна), което не ме устройва. Пробвах да пълня с пясък, но не се получва, просто този метод на огъване не е подходящ за тънкостенни тръби. Варианта с 21,3 ми допада повече, но искам да чуя Вашето мнение относно радиуса на камъка. Поръчал съм го на стругаря, казах му да направи радиуса също 50 мм, но не е късно да се внесат корекции :)
torbalan - Дървен философ
моето мнение е, че ще потрошиш още тръби...

помисли за друг вариант - примерно за заваряване на готови колена...
nikigada - специалист
С камък с този размер ще имаш проблеми - много е малък радиуса. С този радиус ( 2 пъти диаметъра на тръбата ) можеш да ги огънеш ако ги нагрееш - така сгъват колената на безшевни тръби за хидравлика но с нагряване или пък без нагряване но с много специфична матрица. Ако искаш да го сгънеш на студено както е в случая - радиуса трябва да е поне 4-5 пъти радиуса на тръбата.
chanev - помощник
Ами в интерес на истината тръба 25 на 3 мм я огъва перфектно, даже и 25 на 2,5 мм, ама става много тежка конструкцията. Тръбите ще се ползват за направя на ролбари за мотоциклети. Ще увелича малко радуиса, пък ще видим какво ще стане.
Принципно съм огъвал като съм пълнил тръби с пясък и съм ги нагрявал с горелка, но не става толкова прецизно. А да си играя да ги пълня, нагрявам и накрая пак на тръбогиба е безмислено. Номера беше да мина без нагряване :-D Ще докладвам като има резултат :)
lov - майстор
Начина на огъване на този тип тръби е по друг. Ако си си виждал как огъват арматурата за строителсво. Машинката е на същия принцип като роторната част се върти твоя шаблон. Тоест това ти е матрицата по която искаш да огъваш тръбата. В зоната на огъване има срещуположна притискаща ролка така че двете като се затворят да имат сечението на тръбата. Тръбата която огъваш де факто се изтегля покрай тази притискаща ролкаи се огъва само в тази част а не както при теб по целия размер. Допълнитено ако трябва да се огъва на много малки радиуси и тръбите са много тънкостенни се ползва и вътрешен водач. Той представлява стоманен прът на края на който има закачена шарнирно сфера. Тя се нагласява така че да се намира една идея преди зоната на огъване и не позволява на тръбата да се смачка.
Едва ли си ме разбрал така с приказки но не мога да ти кача снимки че нямам. Но се разходи до някоя фирма която се разправя с производство на тръбна мебел и виж какво представляват машините им.
chanev - помощник
Ами да, виждал съм такъв тръбогиб, но ми идва малко сложен за изработка. В краен случай ще се заема да направя и един такъв.
lov - майстор
Не чак толкова сложен. А за направата на огъващата ролка не е нужно да се прави цялата и после да се ползва отрез от нея. Ама зависи от стругаря дето си го намерил дали може да се справи. Ползвай за основа някаква дебела плоча така че после да можеш да варираш с различни по размер ролки и няма да съжаляваш че си се захванал. А и не ти дообясних че може да е вариант с обхождаща притискаща ролка.
А ако тръбата не позволява минаваш на първия вариант който ти предложих. Друга алтернатива за да стане като хората и да има търговски вид това което искаш да правиш просто няма.
stivemaster - майстор
Не е по сложен от този който вече си направил и за такава тръба която мислиш да използваш и диаметър на огъване може да е ръчен без хидравлика.
  • 1
  • 2

Тема "Огъване на шевни тръби 21,3 и 25 мм" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: