• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
milencvt - помощник
Здравейте,
Искам да монтирам осветителни тела в хола и 2-те спални (до момента все още си светя с прости крушки).
Не че още съм купил осветителните тела - умувам над няколко варианта.
Но пред мен възниква въпросът как тези осветителни тела ще ги закача към тавана.
Таванът е окачен. Представям си го с някакви по дълги винтове/дюбели които да се пробият през окачения и захванат във фактическия таван (това за тяло тип плафониера).
А при осветително тяло - полилей сигурно винта трябва да е с нещо като кука накрая.
Кажете ми нещо по въпроса, който се е занимавал, че съм мн не в час . Има ли по магазините някакви специални винтове/куки за целта?
Мерси ;о)
Тани - модератор
Потърси нещо такова:
Изображение
Изображение

Става достатъчно здраво!
Norek1 - специалист
Също така има и специални дюбели за гипсокартон ако ще слагаш плафон

Прикачен файл

дасда.jpg
Тези са по добри според мен
дасда.jpg (10.77 KиБ) Видяна 17575 пъти

Прикачен файл

212121.jpg
212121.jpg (5.25 KиБ) Видяна 17575 пъти
naB4o - специалист
Зависи колко са тежки. Ако е плафониера към ф/30, 2-3 дюбела от вторите-показани ще ти свършат работа. Ако е полилей по-тежък, по-добре от първите. Ако полилея е от леките китайските - вторите пак вършат работа. Ако взимаш китайски, ти препоръчвам да си видиш кабелите и фасонгите, понеже са леко "китайски"
valat111 - специалист
milencvt написа:
Здравейте,
Искам да монтирам осветителни тела в хола и 2-те спални (до момента все още си светя с прости крушки).
Не че още съм купил осветителните тела - умувам над няколко варианта.
Но пред мен възниква въпросът как тези осветителни тела ще ги закача към тавана.
Таванът е окачен. Представям си го с някакви по дълги винтове/дюбели които да се пробият през окачения и захванат във фактическия таван (това за тяло тип плафониера).
А при осветително тяло - полилей сигурно винта трябва да е с нещо като кука накрая.
Кажете ми нещо по въпроса, който се е занимавал, че съм мн не в час . Има ли по магазините някакви специални винтове/куки за целта?
Мерси ;о)
Не си споменал каква е конструкцията на окачения таван, гипскартон или друго? И разстоянието между окачения и истинския таван?
milencvt - помощник
Растоянието м/у окачения таван и истинския е 10 см. Гипсокартон.
Т. е. от казаното излиза че има и вариант с тези 2-ри дюбели закрепването да е само в гипсокартона - това е полезно инфо - ще го проуча ;о)
А имате ли идея за специализиран магазини, където се продават подобни дюбели/куки или може би в големите магазини (Брюколаж, Практикер) ще има такива?
Благодаря на всички за отзивчивостта ;о)
EDI - майстор
Почти навсякъде ги има.
Niki82 - напреднал
Тани написа:
Потърси нещо такова:
Изображение
Изображение

Става достатъчно здраво!
Niki82 - напреднал
Тани написа:
Потърси нещо такова:
Изображение
Изображение

Става достатъчно здраво!

Здравей, имам задачата да поставя 2,3 абажура на окачен таван от гипсокартон, от тия модели, който трябва да се захващат с кука. Та въпроса ми е къде да сложа показанта от теб пеперуда с кука, в отвора от който излиза кабела или да пробивам до него? Дали после машката на абажура ще ги дкрие с кабела и дали ако пробия до този отвор(той е около ф15мм), няма да отслабя картона. В 2 от стаите е 9,5мм картона. За тия метални пеперуди с какво свредло се пробива 6 мм, 8мм ....?
Pooh - майстор
Niki82 написа:
Здравей, имам задачата да поставя 2,3 абажура на окачен таван от гипсокартон, от тия модели, който трябва да се захващат с кука. Та въпроса ми е къде да сложа показанта от теб пеперуда с кука, в отвора от който излиза кабела или да пробивам до него? Дали после машката на абажура ще ги дкрие с кабела и дали ако пробия до този отвор(той е около ф15мм), няма да отслабя картона. В 2 от стаите е 9,5мм картона. За тия метални пеперуди с какво свредло се пробива 6 мм, 8мм ....?
Питай УМНИКА. който е сложил гипсокартон с такава дебелина, как да закачиш полилей/абажур ...
То бива, бива, ама ...
Късмет, ще е ако има профил, за който да се закрепи осветителното тяло, ако няма ... не разчитай тази дебелина на картона, да устиска на нещо по-тежко от кило.

Варианта е да се пробие дупка в гипсокартона с фреза за отвори (която в последствие ще бъде скрита от чашката на осветителното тяло), да се монтира шпилка в масивния таван и на шпилката да се закачи вече ламБата. Изрязаното парче може да се монтира обратно или не - зависи от естетическите изисквания. Но пак повтарям - картон с тази дебелина трудно носи собствената си тежест, какво остава за допълнителна!
  • 1
  • 2

Тема "Осветително тяло - монтаж на окачен таван?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: