Съвети за начинаещи готвачи.
Половинка кайма от свински бут или шол
Една глава кромид лук
Една филийка стар хляб
100 гр. прясно мляко
Щипка чубрица
Щипка джоджен
Телешки бульон
Магданоз няколко стръка
Щипка черен пипер
Сол
Олио
Едно яйце
Брашно

В купичка накисваме хляба с прясното мляко,след което го изстискваме.Лука и магданоза нарязваме на ситно.Счукваме телешкия бульон.Слагаме всички продукти без брашното в дълбок съд и започваме да месим.Сместа оставяме за няколко часа в хладилника.След което пак замесваме и я оставяме около половин час да отвърне.Оформяме голями топки с размерите на лимон,овалваме в брашното и слагаме да пържим, в предварително згорещена мазнина от двете страни.
При оформянето на кюфтетата, потапяме ръцете си в вода, за да не залепва сместа по пръстите ни.
За гарнитура може да използваме както салати, така и пържени картофки или пюре.

Прикачен файл

P1040340.JPG
Последна промяна от booooo55 на вт фев 22, 2011 8:37 pm, променено общо 1 път.
Във фрутюрник ли ги пържиш?
имам кайма, ама телешка с много малко свинско...

дали ще се получат?

а тоя момент много ми допадна:

booooo55 написа:...След което пак замезваме ...


напълно съм фен и изключително силно подкрепям замезването по време на готвенето :)
Сори.Вместо замесваме съм написал замезване.Но с таз бира пред компа само за мезе си мислех. :-D
Колкото до каймата,тя е според предпочитанията.Важното е да е смляна от прясно месо.Лично на мен ми харесва 100 процента свинско.
На едно място бях пробвал с кайма от магаре и останах приятно изненадан.
boltik написа:Във фрутюрник ли ги пържиш?

Не, в дълбок тиган.Нямам фритюрник.
А защо не ги печеш в тавичка? Аз така правя. Вътре в замесеното кюфте понякога слагам и кубче кашкавал. Печеното е по-здравословно от пърженото. Мислете и за здравето си!

ПП Не искам да правя реклама, но фиксовете на Маги за кюфтета са много близо по вкус до това, което си описал в рецептата. Единствено добавям допълнително лук и яйце. Наздраве от мен!
Като стана въпрос за здраве, какво слагат във въпросните фиксове? От къде се появява този концентриран аромат? :?
smlxl написа:А защо не ги печеш в тавичка? ......

Защото е въпрос на вкус...!
Илиян Илиев™ написа:Като стана въпрос за здраве, какво слагат във въпросните фиксове? От къде се появява този концентриран аромат? :?

Продават ти доста сол на цената на подправките....
Да и с фиксовете става хубаво.Ако не ти се занимава много, е добър заместител.
До сега не съм пекъл кюфтета в тавичка.Ще пробвам да видя как стават.
Последна промяна от booooo55 на ср фев 23, 2011 2:52 pm, променено общо 4 пъти.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Готварство, туршии и зимнина”