Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Днес попаднах на това:

http://inductionheatertutorial.com/

http://www.youtube.com/watch?v=intDuSJ2 ... r_embedded

някакъв пич си играе да подгрява парче метал по индукционен метод и с него грее вода циркулираща по медна тръба.

Как ви се струва :? :shock: :shock: :shock:
Напротив,водата охлажда индуктора....
Ако го разбираш, че пичът грее водата в спиралата си в грешка.
Водата тук охлажда машинарията (тръбата, индуктора), с която нагрява метала.
Отнетата топлина се явява загуба в случая.
При всички случаи темата не е за Отопление, ама ще изчакам малко с местенето.
да, объркал съм се нещо явно...
Не само подгрява метала. Температурата е достатъчна и за стопяването му. Това се използва в едни апарати - кастомати. Зъботехниците леят металните кепета и коронки така. Останах с впечатлението, че мислиш онзи от клипа за откривател. А то не е така. Той просто си показва самоделката на нещо, което е известно отдавна. И поради това темата наистина не е за отопление, а по скоро за инструменти или направи сам.
Може би ще грее вода ако в серпентината се постави тръба през която минава вода. Някой знае ли принципа на действие?
sian написа:Може би ще грее вода ако в серпентината се постави тръба през която минава вода. Някой знае ли принципа на действие?

Вероятно ще я загрее , но загубите ще са жестоки защото принципа на Индуктиране на Електродвижещо Напрежение е за проводник а водата е лош /ако предположим че тръбата е неметал/ :roll:
romanpm написа:
sian написа:Може би ще грее вода ако в серпентината се постави тръба през която минава вода. Някой знае ли принципа на действие?

Вероятно ще я загрее , но загубите ще са жестоки защото принципа на Индуктиране на Електродвижещо Напрежение е за проводник а водата е лош /ако предположим че тръбата е неметал/ :roll:

Ами ако е метал?
Принципът за бързо нагряване на парче метал във високочестотни индуктори се ползва за повърхностно закаляване и загубите там се пренебрегват доколкото аз знам , а тук е въпрос на избор така че пренебрегвайки ги за да топлиш вода ще разбереш скоро колко са :wink:
Нали на тоя принцип работят индукционните котлони? Само че съдовете, които се ползват трябва да бъдат от стомана, която я лови магнит :wink:
Обяснете малко по подробно за принципа на индукционното загряване!
Вихрови токове, дъра-бъра:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=13654
Виждам, че г-н Лазар Ганев е тук, т.е. отоплителни инсталации.
Котел за парно с индукционен нагревател, как ви звучи г-н Ганев? Въпроса е и в КПД на системата.
Методи написа:Виждам, че г-н Лазар Ганев е тук, т.е. отоплителни инсталации.
Котел за парно с индукционен нагревател, как ви звучи г-н Ганев? Въпроса е и в КПД на системата.

Относно КПД-то. Цитирам "bamze" от линка.
"Интересното е ,че може да загрее нещото си до 240 градуса. 400 грама вода в метално джезве завира за 10 мин на 300 W консумация"
10мин. на 300W правят изразходвана енергия = 50Wh. (за 400 грама вода).
Аз съм засичал обикновена кана за вода 7мин. при 800W загрява 1литър вода което е 93Wh, или за 400грама каната ще изхарчи 37,2Wh.
При тези данни КПД-то е лошо (0,744=74,4%). - Може джезвето да е било малко - незнам.
Който има индукционен котлон да направи по-добри(или по-лоши) измервания ако може.
Количеството добита енергия(топлина) от електрическа енергия е U.I.t. U-напрежение, I-ток t-време. Пише го в учебника по физика за седми клас. Формата на проводника, марката на печката и т.н. ги няма във формулата :) Това не важи за климатиците, защото там електроенергията се ползва не за създаване на топлина, а за транпортирането и от по-снудена среда към по-топла(когато работят на отопление)
smlxl написа:Не само подгрява метала. Температурата е достатъчна и за стопяването му. Това се използва в едни апарати - кастомати. Зъботехниците леят металните кепета и коронки така. Останах с впечатлението, че мислиш онзи от клипа за откривател. А то не е така. Той просто си показва самоделката на нещо, което е известно отдавна. И поради това темата наистина не е за отопление, а по скоро за инструменти или направи сам.

:thumbs: Точно така е. Водата циркулира в спиралната серпентина, която е изработена от медна тръбичка, за да я охлажда. Във вътрешността на серпентината се поставя огнеупорен тигел, в който пък се поставят парченцата метал. Вследствие на индуцираните вихрови токове металът се загрява- примерно 40 грама метал се стопяват на 1300°С за около 45-60 секунди. Ако няма тази циркулираща вода в тръбичката, тя ще се стопи ( на мен ми се е случвало поради повреда в помпата да ми се разпои от основата).
В класическата готварска пчка токът нагрява реотан, който е замазан с огнеупорна пръст в чугунени плочи. За да стигне топлината до манджата, тя трябва да премине от реотана през пръстта, през чугуна, през междината между неравната чугунена плоча и неравното дъно на тенджерата и чак тогава в манджата, тоест има много загуби. Керамичните плотове са по-добри, защото са по-равни. При печките на Лазар, токът топли директно съда, в който е яденето, за сметка на индуктираните вихрови токове. Да живее др. Фуко :partyman:
Няма никакво значение дали е метал или не. Който не вярва да види това http://www.youtube.com/watch?v=aLwaPP9cxT4
Гледах, гледах, разтопена вода не видях. Вода може да се стопли индуктивно, ако дължината на вълната на тока е колкото дължината на водната молекула, както е при микровълновите печки.....
sande34 написа:Няма никакво значение дали е метал или не. Който не вярва да види това http://www.youtube.com/watch?v=aLwaPP9cxT4

:lol: Е на кое да вярвам , че на 3- та секунда почна да свети нещо постепенно яркочервено видно през леда , [-X и после е игра на светлина нищо повече :wink:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”