• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Имам една ножица, която ми се иска да наточа. Бихтели споделили опит, мога да я прежаля така, че отиди на точилар не ме блазни.
Имам финни пили, фин бруст за точене (Viktorinox) и така нататък. Споделете принципа моля.
Давай смело колега, огледай добре режещите повърхности и прецени от къде да се отнеме малко материал за да се заточи ножицата. (виж и филмчето по горе и давай с твоите инструменти). Аз по подобен начин заточих моята преди дни, като имах само пилата от веригата на ел.трион. Започна да реже и стари клони без проблем с диаметър около 2 см. Капни и малко масло около болта и не пропускай да зачистиш и стари спичания от растителни сокове и размазани дървени стружки по цялата ножица и най вече приплъзващите повърхности. Успех!
cgergov написа:Давай смело колега, огледай добре режещите повърхности и прецени от къде да се отнеме малко материал за да се заточи ножицата. (виж и филмчето по горе и давай с твоите инструменти). Аз по подобен начин заточих моята преди дни, като имах само пилата от веригата на ел.трион. Започна да реже и стари клони без проблем с диаметър около 2 см. Капни и малко масло около болта и не пропускай да зачистиш и стари спичания от растителни сокове и размазани дървени стружки по цялата ножица и най вече приплъзващите повърхности. Успех!

Така и направих разглобих я, с бруста я наточих според мен перфектно от едната страна! Почистих я, сглобих я, смазах я и така. Другата седмица ще поработя и ще споделя колко ще изкара :-D
Като гледах клипа ,ми дойде на ум имам едно точило за ножове с едни въртящи се дискове дали няма стане само с него , гледам че подобно такова ползват и в клипа,или първо трябва с бруста?
agj написа:Като гледах клипа ,ми дойде на ум имам едно точило за ножове с едни въртящи се дискове дали няма стане само с него , гледам че подобно такова ползват и в клипа,или първо трябва с бруста?

Точно това не, защото точи от двете страни. Острието на лозарските ножици е наточено само от едната страна
Да не отварям нова тема, искам да попитам как става заточването на ножове или как го правят точиларите аз опитвам на шмергела с различни по едрина камани и все немога да постигна тяхното качество,използвали някакви шаиби дискови но какви незнам или откаде мога да си купя такива неща , направо се ядосвам че един нож немога да заточа като хората.
Виж във форума на КnivesBG.com
Това което е казано по-горе е само козметично заточване на ножиците.За да реже ножицата както трябва двете и рамена трябва да се поставят поотделно на плосък шлайф и да се шлайфат прилежащите повърхности.Обикновено по интензивно се износва тясната част и режещия ръб вместо с остър става с тъп ъгъл затова не може да реже а "дъвче".След прешлайфането добре наточената ножица с лекота трябва да се справи с намокрен вестник.Това е критерия за "резливост".
unisex написа:Това което е казано по-горе е само козметично заточване на ножиците.За да реже ножицата както трябва двете и рамена трябва да се поставят поотделно на плосък шлайф и да се шлайфат прилежащите повърхности.Обикновено по интензивно се износва тясната част и режещия ръб вместо с остър става с тъп ъгъл затова не може да реже а "дъвче".След прешлайфането добре наточената ножица с лекота трябва да се справи с намокрен вестник.Това е критерия за "резливост".


Абсолютно вярно!!!
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Металообработване”