• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
L_G - специалист
Здравейте,

Както съм написал в една друга моя тема, искам да махам сегашните плоскости от гипскартон и да сложа вата с нов гипскатон върху нея.
След няколко дена ще започвам с ремонта и се чудя дали има някакъв лесен начин за махане на сегашният гипскартон....

Варианта, за който се сещам е да избивам ГК-а и да тарся всяка рапидка, но ми се струва, че това ще отнеме доста време.

Ако някой има такъв опит, нека да го сподели.
L_G - специалист
Понеже вижадам, че няма мераклии да отговорят :) имам следното питане и хрумване:

Хрумна ми, че ако реално знам къде са рапидките и те се отвъртят, плоскостите ГК трябва да се махнат цели, без да се трошат и избиват.
Проблема тук е, че всичките са шпакловани и не се виждат......Идеятя ми е да взема една телена четка за дрелката и да мина ГК-а на всеки 60 см, като се надявам, че по този начин ще се покажат главите на рапидките и от там ще мога да ги отвия.

Бихте ли споделили мнение дали може да стане по този начин?

ПС: Видях, че без да искам съм пуснал тази тема в "Преградни стени и Предстенни обшивки", но си мисля, че е по подходяща за "Всичко за Гипскартона и Гипсфазера". Някой може ли да ми каже как мога да я прехвърля в другия подфорум?

Благодаря предварително.
spec - специалист
L_G написа:
...Идеятя ми е да взема една телена четка за дрелката и да мина ГК-а на всеки 60 см, като се надявам, че по този начин ще се покажат главите на рапидките и от там ще мога да ги отвия...
... и освен това ще трябва да почистиш и каналите на всеки един винт, за да зацепи отверката :shock:
L_G - специалист
Сетих се за това, но ми се струва, че отверката сама ще си направи път в отворите на рапидките. Не съм сигурен колко е устойчива шпакловката, но предполагам, че ще поддаде при натиск на отверката...

Така или иначе след седмица ще го пробвам това и после ще драсна да кажа дали е станло.
torbalan - Дървен философ
при цена на гипсокартона около 3.5 лева за кв. метър ми се струва, че най-лесно ще стане с грубо изкъртване
без старание да се запазва стария картон...

после винтовете лесно ще се намерят и извадят...

и накрая - купува се нов гипсо картон и се монтира...
ralev - специалист
Винтовете се откриват лесно с магнит от харддиск или http://www.baumarket.bg/department/othertools/
а на картона цената му е вече 2,50 - 2,70лв.м2
L_G - специалист
Ами на мен целта ми не е да запазвам стария ГК, а да го махна възможно най-лесно и да го сменя с 12,5. Просто не съм се занимавал с ГК до този момент и ми се струва, че с трошене ще е повече игра и мръсотия.
spec - специалист
L_G написа:
Ами на мен целта ми не е да запазвам стария ГК, а да го махна възможно най-лесно ...
Тогава след като откриеш винтовете, изрязваш около тях с фреза (боркоронка), подобна на тази:
Прикачен файл:
frezi_clip_image013.jpg
frezi_clip_image013.jpg (8.78 KиБ) Видяна 5888 пъти
или тази
Прикачен файл:
0719_big.jpg
0719_big.jpg (8.66 KиБ) Видяна 5888 пъти
и платното ще падне, но ще е като швейцарско сирене.
Последна промяна от spec на пет апр 08, 2011 9:19 am, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
Намокри картона предварително и лесно ще го отстраниш. На един клиент му се беше наводнил тавана и почти сам падаше. Ако боята не позволява мокрене може да я перфорираш предварително например с валяк с шипове.
Другия вариант ако няма кабели , които може да повредиш. С трион или зеге режеш възможно по-близо до профилите. Останалите тесни ленти по профилите лесно се отстраняват. Дори може да напипаш къде са рапидките от другата страна на профила.
torbalan - Дървен философ
в строително ремонтните дейности трудно ще минеш без прах...
кърти смело :)

а това, че картона е под 3 лева само ме радва :)
  • 1
  • 2

Тема "Лесен начин за премахване на гипскартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: