Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
XpS - помощник
Здравейте отново,

Имам нужда от малко различно виждане или съвет.Бях се засилил да купувам нова секция за всекидневната, но след няколко часа мислене относно финансова гледна точка а и точно тогава неможах да намеря помощ за изнасяне на тежести -- стигнах до извода че може би има вариант за освежаване на старата секция, както и разделянето и на части в различни крайща на хола ( може и да не се използва цялата а само части от нея)

Помоща която ми е нужна е съвет по въпроса какви биха могли да бъдат вариантите за поосвежаване на тази мебел.
Сещам се за това, че мога да и сменя дръжките с по-модерни и красиви и вариант с боядисване с блажна боя (не съм сигурен че е подходящ) - иска ми се да стане по светъл цвят -- или да я облепя по някакъв начин с фолио (в което също не съм сигурен дали е възможно и подходящо).
Друго което ми идва на ум е, като се свали тази дългата част която е закачена на стената -- да се обърне на обратно и с някакви красиви къси крачета да се ползва като стойка за телевизор и останалата техника --- може би ще е нужно даже да се отреже част от нея по дължина за да се скъси (за това ще потърся някои дърводелец).
Интериора който се вижда зад нея ще бъде напълно сменен - в светли цветове.

Мисля даже дали е подходящо да се залепи огледало на някоя от вратите или на всичките след като бъде обърната надолу и сложа крачетата.За другите елементи не съм мислил още каква функция биха могли да изпълнят но ми се иска да изглежда колкото се може по-семпло.

Благодаря ви за съветите предварително :)

Прикачен файл

IMGP2447.JPG
Дългата част на секцията, която е закачена на стената може да бъде отделена от високия елемент
IMGP2447.JPG (79.25 KиБ) Видяна 11982 пъти

Прикачен файл

IMGP2446.JPG
Погледната от друг ъгъл
IMGP2446.JPG (77.69 KиБ) Видяна 11982 пъти

Прикачен файл

IMGP2445.JPG
Останалите два елемента от секцията, който не са планирани къде ще се вместят в интериора
IMGP2445.JPG (67.62 KиБ) Видяна 11982 пъти
kkk - специалист
В никакъв случай не боядисвай с блажна боя и не прави грешката с фолиото. От високата секция остави долната част самостоятелно. Остатъка от нея можеш да обърнеш наопаки и с крачета да я направиш пак на секция, както е идеята ти сдругата, дългата. Въобще ги разчлени на две дългите и направи по-ниски елементи.За разнообразие можеш да си поръчаш няколко вратички различни от твоя цвят, които да подмениш. Огледало можеш да залепиш пак на някои вратички, но не върху цялата вратичка, а като неправилна форма например, можеш да повториш елемента и в дъното на тези части, които са без вратички.За всички видими ръбове можеш да си купиш обкантващ профил в подходящ цвят, който да залепиш с ютия, за да промениш изгледа. И ако решиш си сложи нови дръжки.
Успех, и покажи какво си направил.
masteradmin - майстор
А може и да свалиш една вратичка и да я пробваш отвътре с лазурен лак да видиш как става.
XpS - помощник
Ммм това не се бях сетил за обкантването и за ползването само на долната част на високата секция.Мисля че добре би станало :) Ккк - благодаря за идеята :)
Мастерадмин - от вътре е същия цвят като изгледа отвънка.За минаване с лак мисля че няма да стане по-светла --- чудя се дали някъде се продават някакви такива плоскости които лепят върху пдч-то примерно от което се изработват кухните.То не е фолио ами нещо по-твърдо - незнам и аз как се нарича.
Дръжките ще ги сменя задължително. Също и идеята с нестандартните огледала ми допада.На тези части който са незатворяеми може би ще стане по-добре с цяло огледало отзад -- а само на вратите -- полуформи.Сменяне на пантите и плъзгачите на чекмеджетата също.

П.С.Доста работа е -- но ми е мерак да се получи нещо нестандартно -- пък и ще е прототип ;) А интересното е че материала (череша) на тази секция -- който незнам на колко години е -- но не е мръднал.

:roll: :roll:
velsi - Почетен майстор
Можеш също да махнеш изцяло някои от вратичките и на тяхно място да сложиш стъклени вратички обкантени с алуминиеви профили, специални за тази цел. Има ги по магазините за мебелен обков.
null - специалист
аз имах същата дилема със старите секции, само че не исках да ги махам а само да ги обновя
лакът за 20г се беше малко понапукал, изцапал достатъчно и т.н.
как процедирах
1. измиване с препарат за дърво
2. с тампон с коресилин допълнително почистих навсякъде. това поразмекна малко лака в взе да изглежда по-добре
тази операция ми отне най-много време.
3. нов полиуретанов лак

пробвах на няколко места да махам стария лак със шлайфа, но става на петна защото фурнира вече не е съвсем равен. на места го изяжда, а на други остава още от лака. това го пробвах, защото исках да я изсветля секцията. ама и по другия начин малко светна.
не исках да я махам, защото си ми харесва, та доста си поиграх с нея, но си заслужаваше. сега ще искара още поне 20г. :)
kkk - специалист
Айде бе не я ли оправи тази секция, че ми е любопитно каква си я свършил?
XpS - помощник
Ooo - все още е на груби ремонтни дейности -- дай боже скоро да стигна и до този етап. Но за сега съм се спрял на варианта за смяна на някои от вратите със стъклени и обръщането и като цяло наобратно.

Прикачен файл

Image294.jpg
Все още е в този вид :)
Image294.jpg (106.9 KиБ) Видяна 11623 пъти
Sav4ev - специалист
kkk написа:
В никакъв случай не боядисвай с блажна боя и не прави грешката с фолиото.....
Защо да са грешки боята и фолиото ??? Относно фолиото - преди фолиото трябва да се отстранят малки неравности и дефекти, да се измие хубаво и тогава да се залепи внимателно. Наскоро мой приятел постигна страхотен резултат с фолио. Сега на пазара се намират всякакви видове и ако комбинираш с готини дръжки, резултата може да е много добър. Моят приятел си направи "иноксови" шкафове в кухнята. Фолиото го купи от Бриколаж или Практикер.
За боите - има фирми които предлагат над 10000 цвята. Особено подходящи са боите със сатенен финиш. Някои производители добавят в тях тефлон за допълнителна здравина на триене. Преди боядисването се отсктраняват дефектите, шлайфа се добре с финна шкурка, обезпрашава се /вкл. помещението/ и боята се нанася с велурен валяк. Ако ти е качествена боята и подготовката и ... майсторлъка, става като заводско производство.
Забелязах, че е естествен фурнир - можеш да свалиш стария лак с препарат - преди две години успях с Терминатор да оголя цяла кухня. После шлайф, обезпрашаване и ще стане интересно ако нанесеш бял лак тип "лазурен" - получава се интересен "дизайнерски" избелял вид. За да не стане много бяло от цветния лак се слага само една ръка, после допълнително се защитава с безцветен.
Успех

Тема "HELP:Нужда от съвет за освежаване на старата секция в хола" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: