Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Опитвам се да намеря ефективен (и в същото време евтин) начин за термоизолация на пода под потовото отопление.

Къщата ще е едноетажна, като плочата ще е около 60-80см над земята. Т.е. ще трябва да запълвам пространството под нея с нещо.

Мисля ТИ да е над плочата и под замазката (тънка армирана в долният си край бетонна плоча 40мм) в която са тръбите на водното подово отопление.
ТИ трябва да е с фибран с голяма плътност (устойчив на натиск). и трябва да има дебелина над 10см (по сметки от ръководството на Рехау за изчисление на подови отопления).

Всичко е супер, само дето фибран 100мм струва 25лв/кв.м. :?

Можете ли да ми дадете акъл как да направя ТИ, като да оптимизирам цената и ?

Мислех за вариант над плочата и под фибрана (който да е по-тънък) да сложа нещо. Само дето немога да измисля какво ... Мислих си за тухли или някакъв вид замазка, която да е с добри ТИ свойства и да е по-евтина от фибрана.

Може ли да ми дадете някакви идеи?
EDI - майстор
100 мм ми се вижда много, 40-50 трябва да свършат работа.Не е лошо да има фолио между фибрата и плочата, където ще са тръбите, та да отразява нагоре.Мисля, че някъде бях виждал нещо подобно, ама не се сещам къде.
Фло - специалист
Е,аз...., ако бях търговец на фибран щях да го изчисля поне на 30 см дебелина :-D да се харчи!

Въпроса е интересен за изолацията,колко и до колко и вариантите са много,например набъбнал перлит за 10 см дебелина ще струва 10 лв /м2,за него пък има няколко варианта,като единият е тъй наречения"плаващ под",който е за предпочитане, защото поема температурните разширения на тръбите,което пък запазва целостта на финишното покритие.
emilvtc - специалист
Може и да греша, но Рехау май не предлагат ТИ за пода. Предлагат само XPS подложка с фиксатори за маркучите на подовото. Но това в случая не е най важното.

Смятам в 2 от стаите на пода да имам ламиниран паркет (ламиниран, щото е по-термопроводящ от другите видове паркети.).
Паркета малко или много е термоизолатор, така, че ТИ под подовото трябва да е добра, за да не тръгне топлината към плочата, а да върви през ламината към стаята.
В ръководството хората са си дали графики, формули и примерни изчисления и такива резултати се получават ...

Фло, може ли да дадеш повече инфо за набъбналия перлит?
Какво представлява и как да се използва. С цемент ли се бърка?
Как бих могъл да го положа под фибрана? Хидроскопичен ли е?

От друга страна 50мм фибран струва 12лв (100мм струва 25лв) ... Или ако използвам 5см фибран и под него 5см набъбналия перлит - ще се икономисат около 5-6 лв на квадрат...
ArturDent - Почти Безобиден
emilvtc, понякога си струва да смяташ в абсолютни числа.
Ще ти дам пример: Ще слагам плочки на пода в кенефа. Може да са от 15 лв./кв.м. може и да са от 65 лв./кв.м.(гранитогрес). Разлика от 400%.
Но ги избирам по красота, защото става въпрос за по-малко от 2 квадрата. Демек мога да се набутам с 80 лв. в повече. А в кенефа човек прекарва поне 2% от живота си.

Така че сметни колко общо ти трябва и колко ще спестиш, и дали си струва, на фона на цената на обекта.
Кеф цена няма!

Доколкото знам с всеки см. изолация загубите намаляват двойно. За прости сметки.
Ако приемем че загубите ти са 128 W/кв.м.
1 см. - 64 W/кв.м.
2 см. - 32 W/кв.м.
3 см. - 16 W/кв.м.
4 см. - 8 W/кв.м.
5 см. - 4 W/кв.м.
6 см. - 2 W/кв.м.
7 см. - 1 W/кв.м.
от там нататък цепиш атома на две.

П.П. 5-7 см фибран е напълно достатъчен според мен.

Тема "Термо-изолация под подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: