• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Чат-пат ми се налага да никелирам, та ползвах електрожена си, след който връзвах един Грец от мощни диоди (1200А)само за изправянето. Реглажа бая време го правех с латер на първичната, но един приятел го затри и увиснах. Тока който ползвам е 6-10V, сила около 10A. Както гледам, май зарядно за кола е най лесното а?
Последна промяна от asenv на нед фев 25, 2007 9:17 am, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Искаш да кажеш ток 10 А в първичната при напрежение 6-10 В на вторичната ?
Не, не е в първичната. Въпроса ми е как да регулирам параметрите на системата траф(електрожен) -изправител на изхода , след като ми потурчиха латера. Стойностите са сравнително ниски, около 10-30А и 6-10V на изхода. Входа е 220V.
Justy - майстор
Говориш за диоди 1200 А :? Мерил ли си тока на вторичната ?
Max 1200A, това пишеше на тях. Semicron. Просто по-лесно се заварява...
Justy - майстор
Трафа на зарядното е 5 А на вторичната страна.
Темата приключена. Латер (автотрансформатор) 3kW на първичната.Нов, 129 лв.
velsi - Почетен майстор
Чакай, чакай. А що не споделиш малко за това никелиране, че ме заинтригува. Ако искаш де. Диодите в електрожена са също интересна тема. В един друг форум така и не се стигна до консенсус има ли или не смисъл от тях.
Владиславов - напреднал
Колега,за да добием представа,трябва да знаем начина на действие на изделието.Вярното е че може да се използува и зарядно за кола,зависи как е проектиран трансформатора. Иначе първичната намотка може да се регулира с регулатор за осветление/китайски от „левчето”/,като смениш симистора с КТ 784/10 Амперов/ или по-мощен!Вторичната намотка може да се регулира след греца с тиристор,но мощен!Така и не разбрах кой ток ще регулираш /първичният или вторичният /и колко ампера ще е?Дай пояснения за да сме в час!Трансформатора в режим на „късо” ли работи?Точна представа за напрежението и тока можеш да добиеш от мултицет.
Началото:
Чудех се какъв як изправител да си взема, като ми се наложи да никелирам голямо количество дребни детайли ( по 2000-5000 на серия с тегло около 3-5 g/бр). Огледах се около мен и видях електрожен, латер и изправител, за който стана въпрос по-горе. Може ли с тях да свърша работа? Оказа се че може. Установка за въртене под ъгъл, пластмасово бидонче от десет литра, закрепени винтове за дъното за контакт с насипните детайли, малко редукторче, две огънати шини да поддържат бидона и никеловия барабан е готов. Е, първобитно , верно , но работи. Понеже количеството на детайлите е винаги различно а ме мързи да ги деля на еднакви партиди, имах необходимост от безстепенно регулиране на тока. Етржена е в мин. поз на 50A. Стар никелджия ми каза:
"Ти си нагласи 6V, пък барабана ще си Земе колко му требе" (става дума за правия ток след изправителя, вързан на вторичната)

Впоследствие маса приятели ми влачеха латера да пускат некви Вида-помпи по селата, че им било ниско напрежението и т.н. докато го потурчиха. Та сега си търсих пак латер или нещо да му върши работата...
  • 1
  • 2

Тема "Никелиране в барабан. Как да регулирам най лесно тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: