Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pasat - специалист
Не знам как се нарича това което мисля да направя, затова засега ще го наричам бидон за резервна вода. Тя ми е нужна за лятото когато на село има режим на водата. Мисля, че поради поливането на градините в цялото село от чешмяната вода тя не достига. Както и да е. Имам бидон 1куб.м. Искам да го свържа след водомера към инсталацията (водната), така, че като няма вода от ВиК, бидонът да влиза в ход. Питанката е какво ми трябва за да не отнесе вакуума водата от бидона , създаден в снабдяващите тръби обратно при ВиК? Някаква клапа преди водомера? Разбира се бидонът ще е на по-високо от цялата инсталация, за да има достатъчно налягане за клапата на пералнята.

Прикачен файл

bidon.jpg
bidon.jpg (22.44 KиБ) Видяна 4752 пъти
Последна промяна от pasat на нед апр 10, 2011 4:53 pm, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
Най-простичкото решение е с няколко спирателни кранове - три, ако трябва да съм точен - по един на входа и изхода на бидона, и един по средата, между двата, по твоята картинка. Бидонът се пълни и затваряш крановете на входа и изхода. Третият е отворен и така имаш вода от водопровода. Когато тя спре, затваряш средния кран (за да не връща водата от бидона към водопровода) и отваряш крана от изхода на бидона - така къщата ти се захранва от бидона.
stoy@n - специалист
Трябват ти два възвратни клапана.Единият преди водомера в посока указана със стерлката.Другият на изхода на бидона също с посока указана със стрелката.
PCL82 - майстор
Водомерният възел по новите изисквания трябва да съдържа:
1 спирателен кран
2 мрежест филтър (много полезно нещо-може да се чисти калта, без да се сваля водомера)
3 водомер
4 възвратен клапан (точно предпазва да не се връща вода към водопровода)
5 спирателен кран с изпразнител.

Предложението ми е да сложиш възвратен клапан само при водомера. На тръбите от бидона сложи сверични кранове (един на пълнещата тръба и един на изходната), защото те оказват много по малко съпротивление на водата, от възвратния клапан.

Когато спре водата просто ще трябва да отвориш крана на изхода на бидона. Понеже напорът е само гравитачен и височината сигурно е само няколко метра трябва да няма много колена, преходите да са плавни, а тръбите с поне един диаметър по-големи от обичайното (където ще се пускат нови). Така няма да се загуби много от налягането.
Това е много важно за доброто смесване в смесителните батерии и комфортното къпане.

Бидонът трябва да има дупка за да влиза въздух и да не стане вакум, когато се изпразва.
Neno Er - специалист
Пасате,
Нямаш ли спирателен кран преди водомера?
Ако има и си сигурен в работата на поплавковия клапан, може да монтираш кран само на изхода на бидона.
Когато няма вода от ВиК-то, затваряш крана преди водомера и отваряш този на бидона.
А бидона трябва да е доста по–високо от пералнята и бойлера.
pasat - специалист
Забравих да допълня, че зеленото в бидона от рисунката е тоалетно казанче, за да не се налага да следя за нивото на водата в бидона. Може би не е много практично с него, тъй като по мои си изчисления с количеството вода която пренимава през това казанче 1000литра ще минат точно за час и десет минути.

Отговорът на Стоян е мн интересен. Мисля че ако проработи цялата схема така като ми се иска всичко ще се автоматизира и няма да има нужда да отварям и затварям кранове.... Но дали налягането от ВиК ще смогне да затвори възвратният клапан след бидона който вече е бил отворен докато е нямало вода?

Прикачен файл

bidon.jpg
bidon.jpg (18.58 KиБ) Видяна 4720 пъти
Neno Er - специалист
Не ти е необходимо казанче, а само поплавковия клапан. Иначе като се напълни казанчето, водата ще спре. Освен то да е без дъно. :lol:
Нищо, че ще се пълни бавно.
С така изградената система това ще става автоматично.
pasat - специалист
Идеята ми е тази историйка да ми улесни живота, без да ми създава неприятности. Все пак дните ни са достатъчно трудни. Не намерих в нета такъв възвратен клапан. Някой ако може да даде линк с такъв клапан да знам какво да търся по магазинте.
С риск да усложня малко мисията си искам да попитам удачно ли е да правя налягане с въздух в бидона с помоща на компресор от хладилник. Да кажем да вдигна налягането с 2 бара или повече с цел ясна на всички. Работата на компреосра също мога да автоматизирам посредством пресостат високо ниско налягане...
LazarGanev - "Велик майстор"
На каква височина ще е съда
PCL82 - майстор
Хладилен компресор не става. Маслото в него ще отрови водата. Мястото на първия възвратен клапан е след водомера. Възвратни клапани има различни видове-с гумено уплътнение без пружина, с пружина, без пружина със пластинка, която е на шарнир.

Теб три трябва с гумено уплътнение без пружина.

Да сложиш клапан и на изхода на бидона не е добра идея. Клапанът не гарантира 100% спиране и ако пропуска ще прелее бидона. Освен това оказава съпротивление на водата.

Всичко се свежда да врътнеш един кран, акто видиш, че няма вода-няма да те измори много!

Тема "Клапани за резервна вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: