• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bedio - помощник
Здравейте,
интересувам се дали някой може да помогне със съвет или да е имал същия проблем.

Имам стар класическа кахлена камина (много красива), която е на 7-8 сантиметра от стената. В горния и край отзад, има клапа, с която се спира/пуска въздушния поток (влиза във стената където е комина). Клапата е стара и представлява, квадратна леко овална в ъглите керамична облицовка, като в единия и край има клапа (подобна на шпакла), която се мести на ляво на дясно и така спира или пуска въздуха.

Проблемът ми е, че тази керамична история е полуразрушена, а в Интернет не успях да си намеря клапа с подобни размери, която да е за топъл въздух (само за студен намерих). Та дали някой знае от къде мога ад намеря, или евентуално да си направя сам.

Спрях се на едни керамични тръби (в линка долу 1вата на 2ра страница)
http://www.utilitiesbulgaria.com/produc ... I_2010.pdf

Идеята ми е да ползвам такава, да изрежа необходимо парче и да пробия малка дупка горе. След което да си изрежа алуминиева овална пластина закрепена за нещо като спица, която минава през дупката, която с помощта на това да въртя пластината и да спирам и пускам въздуха. Някой правил ли е подобно нещо? Не че е трудно, но все пак търся съвет.
Transporterr - специалист
честно казано не вдянах как точно искаш да направиш тази клапа. може би една скица ще даде яснота.
Предполагам че това е шибърна клапа. Може да използваш и черна ламарина 3-4мм боядисана със спрей.Все пак алуминият не само че бива не много твърд, но има лошото свойство да изгаря или да се разспрашва при по високи температури след време.
Ако искаш целия модул да смениш заедно с тръбата, загледай клапите по металните камини по българските магазини.Има един модел с подвижна ос, която позволява на степени да се регулира.
Аз съм любопитен да видя изгледа на самата печка. Не една такава ми е паднала под чука.За съжаление хората в днешно време не ги ценят много.
Последна промяна от Transporterr на пет апр 15, 2011 9:55 am, променено общо 1 път.
bedio - помощник
Ами довечера ще направя една снимка и ще я кача. Относно камината под която ще рушиш, какъв цвят е, може да измислим някоя друга плочка да ми .. продадеш :)

Относно клапата която споменаваш, може ли да ми пратиш снимка или в нета някакъв линк да погледна.
Рекох че е "паднала"
ето за какво обаче вече съм изпозвал самите кахли
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Последна промяна от Transporterr на съб апр 16, 2011 7:35 pm, променено общо 1 път.
bedio - помощник
Приятно :)
А за клапата, можеш ли да ми съдействаш с повече инфо, че съм много гол по темата. Ако има картинка в нета или нещо да ми дадеш.
Казваш тя е идеална за топъл въздух?
bedio - помощник
Ето и снимки:

На 1ва и 2ра се вижда старата клапа от едно време.

Прикачен файл

photo33.jpg

Прикачен файл

photo22.jpg

Прикачен файл

photo11.jpg
PCL82 - майстор
Вероятно най-просто ще е спуканото парче да се извади внимателно. Да се почистят челните повърхности със телена четка и да се залепят с огнеупорен теракол.

На кахлените печки, които съм виждал досега също е имало такъв правоъгълен димоотвод с клапа и все съм си мислил, че е ламаринен, ама под боята не личи.

Логично е тази част да е също от кахлен материал, може би не гледжосана. Да я извадиш и смениш с нова без да повредиш камината ще е трудно. При тези камини кахлите са завързани от вътре с тел (имат дупки) и фугите се замазват с огнеупосна глина.

Никога не съм разглобявал или виждал разглобена такава печка. Нямам идея как се закрепва последният ред. Баба ми ми е разказвала, че сама е разглобила такава печка в старата им къща. Понапънала горницата и тя се отлепила. После видяла, че вътре имало тел и пирончета (вероятно като щифтове), които свързвали кахлите.
bedio - помощник
A не, аз не бих я разглобил. Намерих човек който разбира много от кахлени печки и коминочистач заедно с това. Дядо му го е учил на кахлените печки, как се разглобят и чистят. Та той, но той не може май да ми намери такава клапа...

Иначе тази клапа за която говориш? Къде да я търся?
според мен това е шибърна клапа прилича ми на метална. не си показал самата клапа но и така е ясно.
bedio - помощник
Човек, моля те, от 5 поста насам питам за клапата за която говориш, дали имаш повече информация или да ме насочиш от къде да я взема... или снимка в нета за да се ориентирам, нещо.
  • 1
  • 2

Тема "Кахлена камина - клапа за контрол на въздуха" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: