Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,ако може някой да помогне,много търсих,но не намерих точно схеми за последователността на свързване при затворена система,ако някой може да помогне,къщата е на един етаж,котел италиански имергаз-на твърдо гориво и с колектори и бойлер със серпентина.Има ли значение къде се слага разширителния съд-балона-дали до котела или може и в банята?Мерси предварително.
Малко предложения от Ерато. Не е необходимо да правиш същата схема. Просто виж как са разположени елементите. Има и други варианти.
http://www.erato.bg/files/file_447_597.pdf
naskov написа:Малко предложения от Ерато. Не е необходимо да правиш същата схема. Просто виж как са разположени елементите. Има и други варианти.
http://www.erato.bg/files/file_447_597.pdf


Мерси за помощта,но ако някой е правил такова парно и може да качи снимки нагледно как точно е свързал тръби,помпа,системата и балона ,ще се справя мисля много по-лесно.Мерси предварително.
За балона има едно правило: водата в него не трябва да надвишава 70 градуса, защото ще се състари мембраната. Затова балонът се свързва на връщащата тръба. Близо до котела, защото от там идва разширението на водата. Ако се сложи някъде другаде има риск да замръзне тръба и разширителният съд да остане изолиран.

За да се предпази мембраната от влизане на гореща вода се прави едно провисване (като сифон), което не позволява топлата вода да се качи към балона.


При всички случаи трябва да са налични предпазните клапани.

Затворената система е отговорно нещо, в чужбина не дават такива инсталации да се изпълняват от любители и веднъж годишно трябва да минават на проверка.

Прочети Наредба 15, за да си уверен, че си спазил всички изисквания!
gen4o71 написа:Мерси за помощта,но ако някой е правил такова парно и може да качи снимки нагледно как точно е свързал тръби,помпа,системата и балона ,ще се справя мисля много по-лесно.Мерси предварително.

Ето една снимка на такава инсталация, щом така ще ти е по-лесно:
Изображение
Става , ама нека да започне с нещо по леко за начало. :)
LazarGanev написа:
gen4o71 написа:Мерси за помощта,но ако някой е правил такова парно и може да качи снимки нагледно как точно е свързал тръби,помпа,системата и балона ,ще се справя мисля много по-лесно.Мерси предварително.

Ето една снимка на такава инсталация, щом така ще ти е по-лесно:
Изображение

Много благодаря,и аз качвам снимки ,ако може да видите дали правилно съм почнал.

Прикачен файл

17042010021.jpg

Прикачен файл

17042010023.jpg

Прикачен файл

17042010022.jpg
Добре е, добре е, ама тая помпа я завърти с черния капак нагоре, докато не са я видяли другите :wink: . Разширителят на кой извод ще е и с каква тръба? И с каква тръба ще продължаваш нататък? Кога успя да разгледаш снимката, дето ти показах, че и успя да ги наредиш тези фитинги? :-D Този байпас е излишен според мен, ако ще е колекторна системата
LazarGanev написа:Добре е, добре е, ама тая помпа я завърти с черния капак нагоре, докато не са я видяли другите :wink: . Разширителят на кой извод ще е и с каква тръба? И с каква тръба ще продължаваш нататък? Кога успя да разгледаш снимката, дето ти показах, че и успя да ги наредиш тези фитинги? :-D Този байпас е излишен според мен, ако ще е колекторна системата

Колега,само съм ги накачил,и балона мисля да го вържа хъм топлата вода нагоре да е над метър над котела,благодаря за помпата,но за първи път ми е все пак.Долу мисля да има и байпас.А тръбите ще излизат на 3/4 до колекторите
Послушай съвета на PCL82 - недей да товаиш излишно с температура мембраната на съда. Ако го сложиш там, където си намислил в най-високата точка, постоянно ще е пълен с гореща вода и пара. Махни от там тройника и го сложи долу на исхода от котела на мястото на коляното и там вържи разширителя. :wink:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”