Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Прегледай: Консултации, ремонт на стара къща 1936г.

Здравейте!Миналата година купих имот със съществуваща къщичка, строена 1936г.Класика в жанра, първи етаж: зидан камък (около 40-50 см зид), втори етаж: под гредоред +глина и слама, стени кирпич.За по-добра представа пускам линк към фотоалбум http://photo.qip.ru/users/gromuk/115760715/ .Покривът не тече, вътре няма влага(наблюдавах цяла зима и пролет).Планирам да я запазя максимално автентична, разбира се ще прокарам вода и ще направя тоалетна .До тук се занимавах с вертикална планировка на прилежащата територия ,но лятото напредва и е крайно време да пипна нещо и по къщата.Реших да почна от двете спални на втория етаж, свалих подкожушените наслояваня от вар, отдолу гледката е такава: http://photo.qip.ru/users/gromuk/115760715/143500814/ ,глина+слама са доволно стабилни и загладени добре, на места има нарушения, но незначителни.Искам да направя и стени и таван пръскана мазилка(готови смески), но понеже не знам как ще реагира глината, искам да попитам:
1.Трябва ли да третирам глинените стени с препарат тип дълбоко проникващ грунд (бетон контакт и подобни) или деректно да пръскам мазилката.
2.Нарушенията на покритието от глина с какво най- добре да се оправят.Със същата глина или нещо по- модерно (готови шпакловки, теракол)
Tsilkov - майстор
Извинявам се че "влизам малко странично" ,но защо не сложиш облицовки от гипсокартон - така си сигурен че няма да увредиш глината.Ако търсиш някакъв вид автентичност и "ретро" защо просто не го измажеш със варова мазилка - естествено ще стои по-грубо де.Иначе за готовите мазилки според мен само доставчика може да ти отговори ,защото каквото ид а ти пише във форума ще е "хвърляне на боб".
Stefan2000 - специалист
Хубава къщичка.
Щом си решил да се придържаш максимално към първоначалния и вид и стил, ползвай и класически технологии при ремонта. Направи си варова мазилка, както те е посъветваха, но за по-голяма здравина накови и рабицова мрежа отдолу. Вярно е че може да използваш гипскартон, но и до там с автентичноста :? Този тип къщи не търсят стени тип "Джам праим". Запази новите технологии само за направата на сервизните помещения, както си решил. Може да пипнеш тук-там с разни типично старобългарски елементи, но внимателно, и къщето да стане приказка. Успех!
vitrinabg.com - специалист
Първо поздравления за къщето много е чаровно :) Аз също съм за запазване на старите технологии.Стига да ти харесва измажи си го с вар после си го варосай и ще запазиш автентичния вид и дух на къщата.Не ти трябва гипскартони джам стени дето казва колегата.Темата е интересна за мен и ще я следя с интерес.
Не искам абсолютно прави стени и таван!!!, искам ги точно такива каквито са направени навремето .Междувпрочем почти успях да сваля остатъка от варовите и постни бои по стените, мазилката от глина и слама е учудващо здрава (рони се само на местата с наранена повърхност). Може би е по -логично с варова мазилка да направя поправки по стените(само наранени , нестабилни участъци), след което да грундирам с това например: http://www.lackprom.com/produkti/detail ... безцветен/ . Имам само едно притеснение - да не "запечатам" стените с подобен грунд и да не променя микроклимата вътре в стаите. После ситна пръскана мазилка http://terazid.com/bg/?act=content&rec=125 (вече съм я исползвал и съм доволен).
Последна промяна от gromuk на пон юли 04, 2011 5:57 pm, променено общо 1 път.
vitrinabg.com - специалист
Линка с пръсканата мазилка не работи и не можах да я видя.Помисли си добре още повече,че казваш,че си я ползвал тази пръскана мазилка какви са "+" и "-" и!Няма ли да е по-лесно и приятно върху варовата мазилка да варосаш.Имаше тема тук за варов разтвор който не пуска при допир.После човек някак психологически е настроен като влезе в селска къща да му замирише на варчица,поне аз съм така.
Поправих линка!Правих такава мазилка с ръчна машинка, много добре става.Този път си купих специален пистолет за компресора(да не ми окапят ръцете :) , все пак е около 100м2), ще видим как ще стане . Иначе то е пак вар но е със ситни фибри вътре, не се напуква, визуално скрива всички дефекти по стени и тавана.Друг +повърхност но варовия слой става двойно поголяма,подобре улавя влага.Мисля да направя няколко проби(пистолет има 3 дюзи)за да настроя точната грапавина.Чакам само да приключа с вертикална планировка на терена ,за утре съм уговорил хидравличен чук да ми поразбие скалата и първа партида от 20м3 чернозем за ливадка.Утре е тежък ден :-D но пак става подобре от планираното, утре ще постна снимки.

Тема "Ремонт на стара къща -1936г" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: