Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
I - напреднал
Здравейте всички,
Преди време за пръв път видях този site и искам да поздравя хората, които го подържат "жив".

Искам да попитам за няколко съвета:
Благодаря ви предварително!

Налага ми се да ремонтирам стара къша по скоро сутеренното помещение което е изградено от стари изпечени тухли ( земя на глинена основа е материала от които са направени) които са ронливи.
Зида е напрвен по следниа начин:
Основата е от песъклив червен камък(пропускащ влага) и след в/у това него зид от тези тухли. Около 50 см е зида + основите в земята.

Направен е дренж които е изпълнен с гофрирани тръби, 2 фракции големина на чакъла, изпозван е също и геотекстил. Основите на къщата са обвити с екструдиран поливинил-хлорид ако не се буркам това е същия материал които се полага при нови сгради и изгежда като изпукнали "копчета" в кафяв или черен цвят. Най-неприятното е че камъните използвани за основа са хидро-пропускливи.

След изгараждането на дренажното съоражение влажноста в зида и съответно в почвата падна значително.

В момента стените от вътрешната страна на къщата са сухи, а пода е до почва.
Искам да положа бетон които да е с добавки ( хидроизолационни).. бих се радвал да получа съвети от вас какви матеряли мога да използвам като добаки.

Ще ми се да положа и хидроизолиращ материал върху тези тухли ( ако има такъв които сте помогне ако се налага след време).
Притеснява ме факта че ако не е направен добре дренажа и се отложи отново влага в зида сте се получи проблем.

Какви материали да използвам за целта?

Смятате ли че е добра идея да се постави гипс-картон (зелен) върху тези стени?
Може ли да не се слага вата за топло излолация между гипскартона и стената?

На кои етап се изгражда електрическата инсталация и ВиК при това изпъление?

Каква е цената за полагане на гипс-картон в момента ( София;София - област)

Малко повече са въпросите ми но като прочетах останах с впечатление че тук има хора с много опит.

Ще приложа снимки само да ги обработя.
Благдоаря ви за помощта!
hygro - майстор
I написа:
Притеснява ме факта че ако не е направен добре дренажа и се отложи отново влага в зида сте се получи проблем.
При лошо изпълнение на дренажа последиците проличават още при първото повишаване на нивото на подпочвените води. Ако е използван и правилно положен геотекстил и чакълът е бил добре промит, дренажът би трябвало да работи няколко десетилетия без проблеми.
I написа:
Искам да положа бетон които да е с добавки ( хидроизолационни).
Вместо хидроизолационни добавки в бетона, по-добре е под него да се подложи чакъл. Кухините в него прекъсват капилярните пътища и възпрепятстват покачването на водата.

Изображение

На рисунката горе е използван друг материал, но идеята е същата.
hygro - майстор
На тази скица се вижда по-добре:

Изображение
I - напреднал
hygro написа:

Изображение
Здравей hidro,

Благодаря за схемите!

Да така е изпълнен дренажа както е показано на схемата.

Гофриранта тръба е по близо до остовата, но не по цялата дължина на дренжа е под нея (основата) тъй като бях посъветван, че това може да ослаби кострукцията на старата къща имам предвид копане под основите.

Ще изпълня пода по начина по които е показан на схемата!

Все пак сте се радвам някои да ме посъветва за поставяне на гипс картона дали е добра идея.

Какво вътрешна хидроизолация може да се положи върху този ронлив зид и вобще има ли смисъл?
I - напреднал
hygro написа:

Изображение
Здравей hidro,

Благодаря за схемите!

Да така е изпълнен дренажа както е показано на схемата.

Гофриранта тръба е по близо до остовата, но не по цялата дължина на дренжа е под нея (основата) тъй като бях посъветван, че това може да ослаби кострукцията на старата къща имам предвид копане под основите.

Ще изпълня пода по начина по които е показан на схемата!

Все пак сте се радвам някои да ме посъветва за поставяне на гипс картона дали е добра идея.

Какво вътрешна хидроизолация може да се положи върху този ронлив зид и вобще има ли смисъл?

Прикачен файл

phpYJXNqvAM.jpg
В основата се вижда камъка, който и използван за основа
phpYJXNqvAM.jpg (54.75 KиБ) Видяна 9770 пъти

Прикачен файл

phpZMc2TcAM.jpg
phpZMc2TcAM.jpg (71.83 KиБ) Видяна 9770 пъти
hygro - майстор
I написа:
Ако отвън прониква вода, хидроизолиращият материал ще бъде подложен на налягане и ронливата стена няма да бъде в състояние да осигури адхезията му. Според мен вътрешната изолация в случая носи повече вреда, отколкото полза. Вероятно ще ти бъде интересно да прочетеш за парафинирането: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2682#12682
hygro написа:
Попитай leonardo_vd или Тани.
skarlet_x - специалист
Да, има смисъл от хидроизолациите. Иначе до сега големите химически концерни DEGUSSA, BASF, SIKA и т.н. да бяха фалирали.
Съжалявам само, че късно видях темата, ако господина не си е решил проблема да ми пише на Л.С. ще му препоръчам софийска фирма специализирана в хидроизолациите.

Тема "Вътрешна хидроизолация / рещения за под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: