• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
estorm - специалист
Здравейте ! Има ли начин да се визуализира цифрово показанието на температурата на двигател ? Датчика който подава сигнал е с 3 ( N 3 light ) жици и според температурата променя съпротивлението от 20-на ома ( загрял ) докъм 2 килоома ( студен ).
Последна промяна от estorm на пон юли 18, 2011 11:50 pm, променено общо 1 път.
iavord - специалист
Да. В двигателя има вграден NTC (negative temperature coefficient) терморезистор. Въпроса е дали искаш нещо фабрично или да мислим в духа на форума :wink:
estorm - специалист
В духа на форума разбира се, :) но предвид ограничените ми способности за реализиране на сложна схема е добре да се търси решение с готови компоненти от пазара. Надявам се няма да стигнем до Аrduino.
iavord - специалист
Има ли някаква информация за типа на двигателя или датчика?
Най-елементарното, което ми идва на акъла е един готов модул със 7106-ца за 10 лева. Проблема е, че характеристиката на тези терморезистори не е никак линейна и няма да е особено точно показанието.
Всъщност, кажи каква точно е идеята да се слага такава индикация, че да мислим по въпроса.
pet.kan - специалист
правил съм цифровия термометър от "Млад конструктор"
не е труден, работи много прилично, датчикът е транзистор и има линейна характеристика от 0 до 100 градуса С
http://constructor.bg/shop/product_info ... d83b56f544
в този брой, имаха и платка
inspo - майстор
За какъв двигател става дума?
Ако е за лека кола гледай термометъра който ще правиш или купуваш да не е до 100 градуса, а повече.
estorm - специалист
Изглежда така. Нямам модела,но имам параметрите му. Засега проверявам предложените варианти.
t/r
0 'C - 5-5,5 ком
20' C- 3 ком
40'C - 1,5 ком
80'C - 300 ом
90'C - 200 ом

Идеята е, че оригиналният е сдал багажа и не ми се сменя цяло табло заради него.

PS

http://technolife.bg/product/150/tsifro ... aturi.html

Това дали може да се приспособи ? T.e. побългари :-D Като например да разпробия корпуса на моя датчик и навра в него сондата на този :x

Прикачен файл

D1.jpg
D1.jpg (18.8 KиБ) Видяна 3435 пъти
iavord - специалист
А, оригиналния датчик достъпен ли е?
...пишеш, че не ти се сменя табо - вътре да не би да има реле за терморезистор?

По-добре обясни подробно какъв е проблема и какво трябва да се получи иначе трудно ще помогнем.
estorm - специалист
Оригиналният е достъпен и след направените замервания се изясни че работи. Проблема е в таблото. Там стрелката не отчита . Но едва ли ще мога да поправя каквото и да е там. Струва ми се по лесно да сложа друг контролер.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за датчик ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: