Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
При смяна на осветително тяло в хол срещнах следния проблем.При изключен ключ на клемата и на трите проводника с фазовия указател (фазомера) ми дава че има фаза, а при включен ключ на единия ми дава фаза а на останалите че са нула!
Нямам претенции, че много разбирам но не трябва ли когато ключа е изключен да не дава нищо , а когато е включен да дава на два от проводниците че е фаза а на другия да няма нищо защото е нулевия проводник!
vvventsi - специалист
ами при тебе е по стария стандарт прекъсва се нулата през ключа,затова ти показва така фазомера!
vvventsi - специалист
Стария стандарт е бил такъв да се прекъсва нулата ,не знам каква е била логиката тогава защо се е прекъсвала нулата,но е било така и у дома е така ,някой по стар ел техник може да сподели защо по рано се е прекъсвала нулата, защото аз не мога да си го обясня ,единствената логика за която се сещам е че са мислили че когато се прекъсва нулата ако си с мокри ръце да не те удари тока от ключа, но няма логика в това защото фазата се връща от лампата в ключа , така или иначе ще има фаза в ключа..Така че при твоя случай ако ще правиш нещо по лампата да кажем че ще сменяш крушка изключвай предпазителя от таблото и тогава прави каквото ще правиш по лампата!
Virtuozo - специалист
Даже не съм чувал,че е имало такъв стандарт.Просто казано ключа както казва колегата е вързан така,че прекъсва нулата,което е неправилно и опасно и толкос.
П-П и у нас всички лампи са така :rolleyes: хубаво,че поне другите електро уреди са както трябва.

Тема "Проблем със сериен прекъсвач" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: