• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dokobg - специалист
Немога да преценя къде да поствам темата запова ще го направя тук.
Мисля да правя тънка подова замазка в апартамента. По принцип има запазка от сгур-бетон, но се рони доста и искам да я запечатам и да изравня доколкото мога. Понеже нопа е доста крив, в една от стаите има денивилация от 5-6 см. мисля:
1. да направя пилета ( или майки ) на 1 см. от най-високата точка в коридора
2. да направя пилета в крайните точки на стаята и с канап да пренеса по дължината стаите още пилета между тези от т.1. и т.2.
3. по принцип винаги има пропадане в центъра на стайте (2-3 см) заради което мисля да попълня малкос фибран.
4. след като пилетата са готови мисля да залея с разтвор от weber.colСтандарт 25 кг. + 40 кг. пясък + фибри
5. изчаквам 2 дена и влизам.

Идеята е пода да стане максимално тънък, защото вече е сложена дограмата на определено ниво и неможе да се отпусне повече. Целта не е да се нивелира пода, а да го направя в една равнина във всички стаи за да мога да положа каменна вата и гипсфазер които вече са закупени.

Моля за съвет и споделено мнение от тези които вече са правили тази манипулация.
jekasus - майстор
Щом ще правиш "сух под" с каменна вата и гипсфазер, ще стане номера с лепило и пясък.
dokobg - специалист
А какво ще кажете за лепило - 25 кг, пясък - 35 - 40 кг и около 20-30 литра перлит ?
torbalan - Дървен философ
нещо не схванах...

ще правиш сух под, а преди това ще изравняваш???

не може ли направо сухия под да си правиш?
dokobg - специалист
torbalan написа:
нещо не схванах...

понеже старата замазка е доста изронена немисля, че е много редно за редя върху нея ватата и гипсфазера. На веста има кратери направо. Целта е с тънката замазка да запечатам старата ронлива замазка която съм сигурен, че е вдигала прах в апартамента и да направя една равнина на целият етаж ( не да нивелирам ).

Въпросът е с лепило и пясък 1:1,5 дали е добре да се направи
Илиян Илиев™ - майстор
Защо лепило, а не цимент? :? Нещо топлата вода ли ще откриваме или велосипеда? :lol:
kalin72 - майстор
dokobg написа:
torbalan написа:
нещо не схванах...

понеже старата замазка е доста изронена немисля, че е много редно за редя върху нея ватата и гипсфазера. На веста има кратери направо. Целта е с тънката замазка да запечатам старата ронлива замазка която съм сигурен, че е вдигала прах в апартамента и да направя една равнина на целият етаж ( не да нивелирам ).

Въпросът е с лепило и пясък 1:1,5 дали е добре да се направи
Моята ситуация е същата. Ще използвам керамзит 0-5 за заравняване на неравностите, около 3 см, останалото до 10-12 см ще е каменна вата или фибран, и после гипсфазер, един пласт.
pipbel - майстор
kalin72 написа:
Моята ситуация е същата. Ще използвам керамзит 0-5 за заравняване на неравностите, около 3 см, останалото до 10-12 см ще е каменна вата или фибран, и после гипсфазер, един пласт.
Калине, добре си го замислил, но 2 препоръки :
= не си спестявай 2-я слой ГФ (защо 1 пласт?)
= за там бая плътна каменна вата ще ти трябва, скъпа е, направи го с 2 слоя по 4см да кажем фибран и ги залепи 1 за друг с ПУ пяна, както и за керемзитовата замазка.

PS Не говоря наизуст, абсолютно същото (с 8см фибран и 2 слоя ГФ) съм си го правил сам в дневната.
kalin72 - майстор
Добре, обмислях го да е възможно най-топлоизолиращо, но ще ползвам фибран :) Относно плоскостите - мислех си за 12,5 мм гипсфазер, не за Соло-то....
dokobg - специалист
kalin72 написа:
Добре, обмислях го да е възможно най-топлоизолиращо, но ще ползвам фибран :) Относно плоскостите - мислех си за 12,5 мм гипсфазер, не за Соло-то....
- Knauf Rock Pod Extra 150кг/m3 2 см. - http://knaufinsulation.innovatoria.com/ ... olaciq.pdf за цена около 3лв. на кв.м, сигурен съм, че може и по евтино да се намери.

- VidiFloor SOLO 18мм -http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/0/C4 ... 560049BA71 поръчах си 4 палета по 40бр на цена от 8лв. просто се очаровах като го видях. Тежи около 24 кг. плочата 900х600мм. След като се залепи и хване с видите съм сигурен, че няма да мръдне защото е много здрав материал.

за целта обаче, пода не трябва да е нивелиран, а да е в една равнина, за да няма проблем по фаските на Soloto. Затова просто питам дали една замазка от около 0.5 до 1 см. ( на места ) от лепило weber.colСтандарт - 25кг и една торба фин пясък 40 кг. в отношение 1:1,6 ще са добре за правене на една равнина в апартамента и дали ще имам проблем с отлепянето от стария сгур-бетон.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за подова замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: