• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Тани - модератор
Вчера ми подариха гювеч и за утре вечер съм поканил човека , който ми го подари на гости за да го пробваме. Но никога не съм готвил в гювеч! Бихте ли ми дали някакви съвети и рецепти!?

Засега знам че не се слага в загрята фурна , а в студена . Има ли други тънкости? Според мен ще е като в Йенска тенджера .Дали има някаква разлика?

Ако имате някакви рецепти които сте изпробвали , моля споделете!
Emerald - модератор
Точно снощи правих пиле по провански в гювеч. По-точно съвсем не е по провански, защото промених доста неща в рецептурата, така че си е по-скоро по емералдски. :lol: Обаче стана убиец.

За готвенето в гювеч по принцип препоръчват преди употреба да се подържи налято с топла вода за да поеме глината- тогава ставало по-вкусно. Но моя е гледжосан отвсякъде, така че това хич не го бърка. :-D И да, слага се в студена фурна.
Тани - модератор
Е дай я тази прословута рецепта де! :-D И оригинала и Емералдската !
Emerald - модератор
:roll: Ето този "оригинал" гледах:

http://kuking.net/3_1674.htm

Нарязах вече бутчетата и установявам изведнъж, че виното свършило. :-D Смесих в една купичка водка+ бира. :lol:
Тима ми и той свършил, но се сетих, че се съдържа в една арабска подправка, която имам- заатар се казва- сложих от него. Тази душица хич не я знам каква е- сложих малко сос уорчестър. :lol: Сол, черен, червен пипер и с това мариновах бутчетата докато нарежа зеленчуците.

Нарязах зеленчуците както е написано само патладжан нямах и го пропуснах. И после наредих отдолу зеленчуците, отгоре плътно натъпках бутчетата като между тях наредих лука и чесъна да овкусяват.. Залях с маринатата, отгоре още 1 чаша вода както е написано и задушавах 1 час във фурната. Накрая приготвих смес от сирене котаж защото нямах сметана (предполагам и кис. мляко ще стане супер)+ майонеза+ кетчуп и разбърках в гювеча. Задушавах още малко в соса и готово. Изобщо не очаквах че може толкова вкусно да стане. Направо върха. Това ще го готвя често със сигурност. :roll:
Стефан - майстор
Някои подправки тук не са познати, даже не съм ги и чувал. Бира - както и да е. Само не мога да си представя мириса и вкуса от водката :? :? :?

Т.е., представям си как жена ми ще си го яде сама, а аз ще си поръчам китайска кухня :lol:
Emerald - модератор
:lol: :lol: Всъщност, замених с какъвто алкохол имах. Не че водката е много ароматна, но като алкохол си има своите свойства за мариноване. Обичам да мариновам в алкохол всякакви меса за шишчета особенно- стават много меки и крехки.
При топлинната обработка алкохолът се изпарява, но той си е свършил вече работата за мариноването. Бирата оставя остатъчен аромат, водката не вярвам. :? Алкохолната основа на маринатата, способства за максимално бързо мариноване и проникване на ароматите от подправките в месото.

За подправките е моя вината. :? Тим (Thyme) е всъщност мащерка на български. А заатара си е всъщност мащерка със сусам. :?

Душица какво е и аз не знам. :? Сос уорчестър вярвам е познат.

Адски е вкусно- не вярвам, че би предпочел китайско. :-D
Стефан - майстор
За алкохолите донякъде си права. В домашно приготвените от мен суджуци и луканки според рецептата слагам качествен коняк, или ром. Съобразно рецептата. МММММММ, супер става! Е, има още дузина подправки, но това е подробност. Но водката не влиза в рецептите, поне според моите представи. Вкусове разни. От изчанчени, по-изчанчени. Има и вицове за подражателството, но аз съм си доказан традиционалист. Моля никой да не се засяга. Гледал съм по телевизията такива вкусотии, как едни африканци си хапват с апетит живи дъждовни червеи. Други пък ядат кучета, трети мухлясало сирене. Абе......, както и да е. Сори!
Emerald - модератор
:lol: Е Стефане, ти намери с какво да сравняваш! За мухлясалото сирене не си прав. То си е много вкусно. Има толкова миризливи сортове разбира се, от които и на мен ми се повдига :lol: , но те са си изключително за любители.

От водката и помен не остава. Тя принципно няма аромат, затова в кулинарията използват ароматни алкохоли като рома, коняка и вина. Предполагам от ракийка нещо би останало като остатъчен аромат, но от водка...май няма какво. :-D
Стефан - майстор
Emerald, може би вече си му свикнала, за това казваш така. При една командировка във Франция преводачката/българка, живееща постоянно там/ ни предложи да избираме от разните видове сирена. Какво да ти кажа - отврат. Едното зеленясало от мухъл, другото с живи червейчета. Естествено, тя избра нещо по-подходящо за българи. Естествено, аз съм се осмелил да вкуся само сирене "Бри".
Няма нищо по-хубаво от български домашно саламурено сирене. Кой каквото и да ми казва.
Emerald - модератор
Бри и камамбер са си много меки и приятни сирена. Има много хубави сирена и всяко си е хубаво по свой начин. И употребата им в кулинарията също е различна.

При нас всички сирена и кашкавали са много скъпи, включително саламуреното. :sad: Доста по-скъпи отколкото във Франция. Изварата и тя 8 дол. килото е най-евтиното възможно. :sad: А саламуреното сирене към 12 някъде. Пармезана над 20, може би към 30-тина за кг. :cry: Та с тези цени да ти кажа, хич не са ми омръзнали. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Рецепти и тънкости за готвене в гювеч?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: