• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Бях писал за този проблем преди ,но като се срина форума темата изчезна.Та.... поради спиране на дейност в производствтена фабрика поради големите дължини на кабели и малката консумация на ел. енергия.,след представянето на една голяма сметка от НЕК за върната кап .енергия се наложи да се сложи някакъв компенсатор.Чух много коментари от колеги тук че нямало да има никаква файда и т.н.Обаче......сметката за ток май 3934лв.,от които 2474лв кап енергия,...след като се монтира този компенсатор / в средата на юни/сметката за месец юни е 2813лв., от които 1794лв. реакт.,следващата сметка за месец юли е 1489лв., реактивна около 300лв.Имам фактурите ще ги кача по късно. Нещо не мога да кача снимките незнам защо.
moimoimoi - майстор
интересно..........значи работи
доколкото си спомням сте вързали трифазен дросел към мрежата за компенсация на капацитета на кабелите които са под напрежение
lubomirlz - специалист
moimoimoi написа:
Не би трябвало да има причина да не работи.
Валентино дай малко повече данни, че не си я спомням много темата. Какви бяха стойностите на кос фи преди да сложите дросела и какви са в момента.
valentino76bs - майстор
lubomirlz написа:
moimoimoi написа:
Не би трябвало да има причина да не работи.
Валентино дай малко повече данни, че не си я спомням много темата. Какви бяха стойностите на кос фи преди да сложите дросела и какви са в момента.

Да трифазен дросел свързан в звезда./Цената му е 4400лв/.Токът е 55А.Искам да кача малко снимки,ама гледам има нови изисквания и трябва да направя малко промени.
valentino76bs - майстор
moimoimoi написа:
доколкото си спомням сте вързали трифазен дросел към мрежата за компенсация на капацитета на кабелите които са под напрежение
Да ти кажа повечето кабели са изключени защото нищо не работи тук таме има някой кабел под напрежение,само да доуточня ,че меренето не става при нас а в подстанцията/преди трафа който работи 1/100 от капацитета си/ т.е. вече не сме към ЕВН,а към НЕК.... а сега гледам ,че на новите фактури пише ЕЛЕКТРО ЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР абе кво става и аз незнам....
lov - майстор
То явно всичко не си изчел кога се срина форума. Питах къде ви е меренето по висока страна ли? Което вероятно е така при тези инсталирани мощности във фабриката. И сега когато няма консумация трафовете работят в режим на празен ход. А консумацията в този режим съвсем не е малка. Така че сметката за консумирана ел. енергия си е в норми без даже да се взима под внимания какво се ползва към момента. И нещо което така и не можах да разбера точно по тази причина защо са ви казали че имате капацитивен товар от тези кабели. Просто не може да са толкова много че да се получи чак такъв капацитет от тях. И понеже предполагам че трафовете са в режим на празен ход. То вероятно имате в повече реактивна енергия. И няма нужда да компенсирате с дросел а точно обратното с кондензаторни батерии. Нещо консултанта ми се струва че не е в час с тези науки.

П.П. То кой да чете внимателно че си описал всичко на ново но да не трия поста си малко редактирах тук там ама не всичко. Пак не се връзват нещата щом сте изключили почти всички кабели на ниската страна. Колегата след мен е задал точния въпрос трябват конкретни данни от меренето на косинуса за да се каже с точност от къде идва проблема. И друго което ми идва на акъл да не би да имате кондензаторна уредба която да е останала включена. То би трябвало да е с автоматика но по стари времена имаше и с ръчно управление. Пък и сме шунтирали и управлението на времето кога се скапеше автоматиката само и само да бачка. Щото по време оно имаше и солидни глоби като не ти е добре косинуса. Просто няма от къде да дойде този капацитивен товар. Предполагам че знаеш колко са големи и какво представляват кондензаторните уредби. И по презумция трябва да са някъде около трафа. Така се проектират по принцип.
Иначе това са стотици километри кабеляк за да се получи такъв товар. Повярвай ми обекта ще е не златна ами диамантена мина за бай мангал с такова опроводяване. Отдавна да сте под обсада.
Последна промяна от lov на ср авг 31, 2011 3:19 pm, променено общо 3 пъти.
vvventsi - специалист
Нямате ли уред за измерване на cosinus F който да ви показва дали е капацитивен товара или индуктивен?
valentino76bs - майстор
lov написа:
То явно всичко не си изчел кога се срина форума. Питах къде ви е меренето по висока страна ли? Което вероятно е така при тези инсталирани мощности във фабриката. И сега когато няма консумация трафовете работят в режим на празен ход. А консумацията в този режим съвсем не е малка. Така че сметката за консумирана ел. енергия си е в норми без даже да се взима под внимания какво се ползва към момента. И нещо което така и не можах да разбера точно по тази причина защо са ви казали че имате капацитивен товар от тези кабели. Просто не може да са толкова много че да се получи чак такъв капацитет от тях. И понеже предполагам че трафовете са в режим на празен ход. То вероятно имате в повече реактивна енергия. И няма нужда да компенсирате с дросел а точно обратното с кондензаторни батерии. Нещо консултанта ми се струва че не е в час с тези науки.

П.П. То кой да чете внимателно че си описал всичко на ново но да не трия поста си малко редактирах тук там ама не всичко. Пак не се връзват нещата щом сте изключили почти всички кабели на ниската страна. Колегата след мен е задал точния въпрос трябват конкретни данни от меренето на косинуса за да се каже с точност от къде идва проблема. И друго което ми идва на акъл да не би да имате кондензаторна уредба която да е останала включена. То би трябвало да е с автоматика но по стари времена имаше и с ръчно управление. Пък и сме шунтирали и управлението на времето кога се скапеше автоматиката само и само да бачка. Щото по време оно имаше и солидни глоби като не ти е добре косинуса. Просто няма от къде да дойде този капацитивен товар. Предполагам че знаеш колко са големи и какво представляват кондензаторните уредби. И по презумция трябва да са някъде около трафа. Така се проектират по принцип.
Иначе това са стотици километри кабеляк за да се получи такъв товар. Повярвай ми обекта ще е не златна ами диамантена мина за бай мангал с такова опроводяване. Отдавна да сте под обсада.
:)....Сега.... меренето беше на ниската част после стана на високата като сменихме едните мародери с другите.ККУ е изключено сега.Не мога само да се сетя дали го изключихме като спряхме всички мошности но до последно ми се струва ,че преди да включим дросела косинуса беше 0.86 уредбата е съвремена автоматична.Два трафа имаме единият сме го изключили.Фактурите говорят най добре преди включване и след включване......искам да кача снимки ама незнам как.Също така кабела който е от подстанцията до нас е около 500, 600 метра/20кв/.Не мога също да си спомня последователността на събитията/по простата причина ,че не съм всеки ден там и не съм само аз/,дали след като видяха тази сметка спряхме всички излишни трасета,и сведохме до най необходимите захранвания.А на сметката пише ОТДАДЕНА РЕАКТИВНА ЕНЕРГИЯ 2474ЛВ. помогнете за снимки и всичко ще стане ясно ,може да пропускам нещо.
valentino76bs - майстор
A за обсадата сме под, и то голяма и с много големи поражения.Просто бях изумен от невероятните умения на братята....:).
lubomirlz - специалист
valentino76bs написа:
A за обсадата сме под, и то голяма и с много големи поражения.Просто бях изумен от невероятните умения на братята....:).
Купувайте още един дросел и пускайте останалите линии :snakeman: :finga: :feuer:
  • 1
  • 2

Тема "Компенсатор на капацитивна енергия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: