• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Здравейте, имам регистрация от отдавна, но съм нов със форума. Имам професия ел. техник, но не работя това. Интересите ми са доста голени и към електрониката понеже двете неща са свързани, но нямам много познания по електроника и затова пиша тук. Решил съм в скоро време да си сглобя един сравнително мощен регулируем токоизправител с максимален ток 10 - 12А и да има изводи за 14.5V директно изправено напрежение с допустим ток 20А.
Понеже за никъде не бързам и правя всичко за удоволствие съм замразил временно, но не се знае кога пак ще го почна.
Търсих доста време лесна и малка схема защото ще сглобявам всичко ръчно и трябва да има по-малко елементи за да е по-лесно и по красиво. Спрях се на тази схема http://www.reuk.co.uk/LM317-High-Curren ... ulator.htm
За транзистор съм избрал BDX54C поради около 3 пъти по-евтината му цена спрямо TIP147. Основният въпрос който ме мъчи е понеже съм решил тока на регулируемата част да е 10 - 12А да сложа 2 броя транзистора паралелно на един радиатор който ще се охлажда от вентилатор от процесор на компютър постоянно. Притеснението ми е дали ще издържат и правилно ли ще работи всичко както го мисля? Притеснява ме също много резистора 22 ома, тъй като той е сметнат за един транзистор с определен изходен ток. Аз ако сложа 2 транзистора трябва ли да пресмятам този резистор да е друга стойност или може да си остане 22 ома?
Да попитам нещо друго за което се колебая. Колко е мощността на трансформатор със сърцевина на магнитопровода 25 кв. см. Магнитопровода е Ш образен и вторичната му намотка дава 29 волта. Има и среден извод не около 14.5 волта. Първичната намотка е около 1 кв.мм. а вторичната е около 2 - 2.5 кв. мм. Колко е мощността му? Знам, че ще издържи, но от чисто любопитство питам за професионална сметка. Изчислявал съм го с 4-5 програми за тази цел и всяка ми показва различни резултати. А и повечето бяха на руски и като не разбирам и грам руски...
Питам дали всичко ще стане както искам или ще трябва да правя корекции. Приемем всякакви съвети.
И последен въпрос какво ще рече разсейвана мощност. Как така една мощност се разсейва след като не се използва когато е включен слаб товар на изводите?
cvetanmu - специалист
:) Твърдо ли си решил да е с трансформатора за който си писал ?
Тези параметри можеш да ги постигнеш с не големи преработки на едно АТХ захранване.
Това захранване ползвам аз - 0.8V -24V и ток от 0 до 7А

Прикачен файл

DSC014371.jpg
shadow__01 - майстор
cvetanmu написа:
Тези параметри можеш да ги постигнеш с не големи преработки на едно АТХ захранване.
Да, нямам друг. Нито имам старо ATX за преработване.
Добро захранване си си направил. Защо си подредил така + и - клемите?
Можеш ли да помогнеш по въпроса за схемата с транзисторите?
valqk - специалист
cvetanmu написа:
Имам въпрос, как ти стои въпроса с шума при захранване на висококачествена аудио схемотехника от това захранване?
По принцип, импулсните захранвания (или не-специално подготвените) вкарват в аналогови схеми МНОГО шум и особенно като се правят за висококачествен звук това е проблем. Типичен пример - слушалков DIY у-вате;)
Просто ми е интересно дали си захранвал аудио с това нещо?
cvetanmu - специалист
Усилвател не съм захранвал с това захранване, много вероятно е да вкарва шумове, а по въпроса със схемата с транзисторите
ако ползваш два в паралел, трябва да се добави по един резистор към емитерите ( 0.1 -0.3ом ). R3 го остави 22ом.

Прикачен файл

11.gif
11.gif (2.26 KиБ) Видяна 9364 пъти
shadow__01 - майстор
cvetanmu написа:
Усилвател не съм захранвал с това захранване, много вероятно е да вкарва шумове, а по въпроса със схемата с транзисторите
ако ползваш два в паралел, трябва да се добави по един резистор към емитерите ( 0.1 -0.3ом ). R3 го остави 22ом.
Колко точно е препоръчително? И по колко вата да са резисторите? По 2 или по 5 вата? По-лесно се намират с такива стойности 5 ватови резистори.
Благодаря за схемата.
sstefanov - майстор
Тази схема няма защита при късо на изхода!
За такъв универсален изправител според мен това е задължително.

За разсейваната мощност:
Ако на изхода ти трябват, да речем, 4 волта/5А тези 5А ще дойдат от трансформатора. Обаче той винаги ти дава 30 волта (например). Така консумираната от трансформатора мощност ще бъде 30*5=150 вата. Да, но в товара ще отидат 4*5=20 вата. Останалите 130 вата ще трябва да отидат за нагряване на регулиращите транзистори (т.е. ще се образува топлина, която трябва да се разсее, за да не прегреят). От тук виждаш колко ниско КПД се получава при ниски изходни напрежения и големи токове. Затова ти препоръчвам да използваш превключвател (за голям ток!) на вторичната намотка и при по-ниски напрежения да използваш 14 волтовата част (може с малко електроника това да се направи и автоматично).
cvetanmu - специалист
Ето и схемата, която си харесал с добавени транзистори.

Прикачен файл

reg.JPG
reg.JPG (23.28 KиБ) Видяна 9326 пъти
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Тази схема няма защита при късо на изхода!
За такъв универсален изправител според мен това е задължително.

За разсейваната мощност:
Ако на изхода ти трябват, да речем, 4 волта/5А тези 5А ще дойдат от трансформатора. Обаче той винаги ти дава 30 волта (например). Така консумираната от трансформатора мощност ще бъде 30*5=150 вата. Да, но в товара ще отидат 4*5=20 вата. Останалите 130 вата ще трябва да отидат за нагряване на регулиращите транзистори (т.е. ще се образува топлина, която трябва да се разсее, за да не прегреят). От тук виждаш колко ниско КПД се получава при ниски изходни напрежения и големи токове. Затова ти препоръчвам да използваш превключвател (за голям ток!) на вторичната намотка и при по-ниски напрежения да използваш 14 волтовата част (може с малко електроника това да се направи и автоматично).
Значи ако се използват 4 волта, 5А и трансформатора дава 14 волта ще харчи 70 вата и ще отдава 20. Това предполагам означава, че колкото по ниско мощен е товара на изхода загубите ще са по-малки?
За защита от късо ще има предпазители.
Може ли да се направо ограничител по ток който да се сложи на изхода схемата начертана (благодаря за което) от cvetanmu?
Има ли някакви други варианти за ограничаване на големите загуби?
Последна промяна от shadow__01 на нед сеп 11, 2011 1:58 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
shadow__01 написа:
Значи ако се използват 4 волта. 5А и трансформатора дава 14 волта ще харчи 70 вата и ще отдава 20. Това предполагам означава, че колкото по ниско мощен е товара на изхода загубите ще са по-малки?
Горе-долу - да.
shadow__01 написа:
За защита от късо ще има предпазители.
Те обикновено горят след транзисторите!
shadow__01 написа:
Може ли да се направо ограничител по ток който да се сложи на изхода схемата начертана (благодаря за което) от cvetanmu?
Аз бих потърсил направо друга схема.
shadow__01 написа:
Има ли някакви други варианти за ограничаване на големите загуби?
Вече ти написах - превключвател на вторичната (или импулсни схеми).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Мощен токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: