• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
onion - специалист
Здравейте,
чета от доста време , пиша рядко , но сега имам нужда от Вашата помощ по въпрос за който не намерих отговор.

Имам на село (вилата) една пристройка , която на времето е била на гредоред и много полегат скат. Ската е махнат и върху гредореда е лята плоча , с нахвърляни вътре железа , телове и т.н. Плочата е хоризонтална (или поне аз наклон не виждам) с размери около 3 х 3 м. Гредореда се е съборил вътре в пристройката , но плочата стои.

Въпросът ми е мога ли да ползвам това помещение , след някакво укрепване ? Какво да е укрепването - колони в четирите ъгъла + една средна или нещо подобно ще свърши ли работа ? Идеи всякакви са добре дошли. Ако е опасно според Вас , как бих могъл да се отърва от тази плоча ?

Плочата е върху носещи стени от кирпич и греди , мисля няма колони от бетон.

Ако е достатъчно да излея колони под плочата каква е технологията за това ?

Благодаря предварително !

Поздрави,
Сава Димов
ArturDent - Почти Безобиден
Прасни една снимка де, или поне кажи колко е дебела плочата, стените и гредите?
А, и материала и състоянието на гредите е много важен.
onion - специалист
Здравей,
за съжаление снимка нямам (имах , но не мога да я намеря , а къщата е на 150 км от мен)

Плочата е дебела около 10 см., залепена за къщата , но не е свързана с нея. Стените са дебели около педя. Предполагам, че са правени с дървени греди на диагонали и са зидани с кирпичени тухли. После е покрита от варова мазилка , с натрошени керемиди (капаци) под нея.

За гредите само предполагам , защото има мазилка и не знам точно къде и какви са гредите в стените. Гредореда на тавана се е съборил вътре и не може да се влезе.

Питането ми беше по-скоро дали такъв вид плоча - с нахвърляни вътре железа , без връзвана арматура е достатъчно издържлива без гредореда под нея. Плочата е в добро състояние , няма пукнатини или други разни.

Също ми беше интересна технологията за изливане на подпорни колони. Прави се кофраж , ясно , но от къде се налива бетона като подпората ще е под плочата. т.е. как бих могъл да я укрепя.

Също така, ако искам да я махна как да процедирам. Да викна трактор който да я дръпне в двора , в посока такава , че да не засегнем къщата и после да се троши долу или как ?
ArturDent - Почти Безобиден
10 см е пълна глупост. Не може да стане здраво.
А освен подпорни греди има и обратни греди - от горната страна. Но там ти трябва специалист да огледа проблема.

За събаряне - викаш от тия фирми за къртене и да почват от средата към края. Ще остане само желязото - за 1-2 часа.

Моят съвет е - бутай и направи наново, може да ти излезе по-евтино, особено от към труд.
onion - специалист
И аз така си мислех , но това с къртенето е опасно. Ако я почнат в средата ме е страх , че в един момент ще хлътне там като фуния и ще утрепа хора ... защото сега е все едно поставена върху стените.

Плочата е здрава , според баща ми ... дядо ми я е правил и не е пестил материал. Но ако няма как да се укрепи ще викам багера да я дърпа в двора (един вид да я свали от стените на земята) и там ще я къртя.

Благодаря ти много !

Всякакви други мнения са добре дошли , ще се радвам да изслушам повече хора и техните мнения !
onion - специалист
Все пак някой може ли да спомене начина на отливане на колона под плочата. Примерно ако искам да сложа една в средата как да я направя ?

Може ли да стане на стъпка , с дървена греда примерно ?

Други ?
професионал - специалист
Ако искаш колона в средата,трябва първо да пробиеш дупка на мястото където ще е тя(без да режеш арматура) и след това правиш колоната оттдолу-стъпка,арматура,кофраж и отливаш бетона през дупката.
  • П.П.
Не знам дали това със колоната в средата,ще е най удачния вариант-блокираш помещението отдолу.Много е важно как и какви железа са "нахвърляни" във плочата и пак-снимки.Поздрави!
Бат Иво - специалист
Има и други начини не е нужно да отливаш колони.Например -Отливаш стъпки в пода * ако позволява* и оставяш планки 20/20 с крака в бетона.После изправяш и заваряваш метални колони като горе оставяш място да вкараш напречни свързващи.Трябва да изчислиш тежеста на плочата и дали ще настрояваш в бъдеще.В зависимост от това можеш да ползваш двойно* Т * 15/15 или 20/20 като основни колони и напречни греди .Горните греди можеш да ги свържеш с по слаби през 1м или 80см. Пълниш с каменна вата и затапваш с картон.Стените също ако не искаш да се виждат колоните можеш да иззидаш между тях с газобетон или като горе картон.
Бат Иво - специалист
Само не дърпай с трактор ще си събориш къщето. :megaeek:
onion - специалист
Благодаря Ви.

Ще помисля върху тези варианти , като може би този с колона/и по средата най ми харесва. Помещението отдолу ще го ползвам за баня най-вероятно така че няма да е проблем да се раздели на две , едното като предверие , другото - самата баня и колоната да е в стената.

Благодаря Ви.
  • 1
  • 2

Тема "Укрепване на плоча на покрив ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: