• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
phoenix9040 - специалист
В момента оправям хола и искам да направя ефективна вентилация за да може когато се пуши да не се усеща дима. Давайте идеи как да проектирам вентилацията мога да направя каквото си поискам ( в смисъл не съм правил тавана ( Най - вероятно ще е с окачен таван)имам възможност да изкарам вентилационният отвор отвън и .т.н.
Помежението е гоолямо около 40-50 кв м. Но ще е на два вентилационни кръга един за часта която ще е уредена като хол и един за кухненския бокс.
Моля който се е занимавал с проектиране да сподели какви вентилатори какъв дебит ( ще е добре да са и по безшумни) как се изчислява и т.н.
a_stoev - майстор
Мисията е невъзможна, или ще мирише или ще бучи. Дори и да поносимо в хола ще се чува навън. Не е проблем да се сметне, но шума няма как да го пребориш. Като го изкараш навън трябва и да го качиш на високо да не ти смърди пред къщата.
phoenix9040 - специалист
За миризмата не е проблем където ще е кухнята и съответно повече ще се използва има предвиден специален комин за това .А за хола Вентилацията ще се използва предимно вечер и не мисля че ще е проблем миризмата аз съм в къша на втория етаж ( А сега като се замисля и за хола мога да я вкарам в кумин има един който мога да използвам :) ). Ако може да ми помогнеш с идеи ще съм ти благодарен.

ЩЕ се опитам да ти направя скица на двете помещения с размери и съответното разположение на комините.
phoenix9040 - специалист
Ето и скица на поомещението.

Прикачен файл

IMG_20110927_224516.jpg

Прикачен файл

IMG_20110927_224022.jpg
denuchi - специалист
Само с изхвърляне на въздуха няма да стане, ако искаш да се прави като хората. От къде ще влиза въздух. Ще трябва и нагнетателна инсталация, а външният въздух при ниски температури с какво ще го бориш.
phoenix9040 - специалист
Добре давайте идеи. Пък нека в диалога се роди и най-добрият вариант. Аз си признавам ,че не разбирам затова и питам. Нямам конкретна визия за нещата. Само не искам да се получи ефекта който съм виждал на повечето места (да се сложи едно малко вентилаторче което нищо не прави и само Бучи) Това ,че няма да се получи идеалният вариант ми е ясно.

Трябва да спомена. Мога да отделя до 1000 лв за това удоволствие.
denuchi - специалист
За кухнята си поставяш един аспиратор. В хола смукателна и нагнетателна инсталация. Затоплянето на външният въздух с ел. нагревател. Малко боли после главата за тока, но това е най лесният начин. Най тънки сметки: броя пушачи х 100 куб. + помещението. Един центробежен канален вентилатор от типа RKA (или нещо подобно) ще ти свърши работа.
А вентилатора примерно от тук: http://www.airtradecentre.com
a_stoev - майстор
за да не се получи посочения ефект трябва да се вкарва и въздух за да има циркулация.
Предлагам ти да подава в зоната не границата на хола и кухнята /в червено/ и да се смучи от противоположните краища /в синьо/
Онова в средата с диагонала е рекуператор, която изравнява температурите за да не се губи много енергия със изхвърления въздух. Ако искаш въздуха да е темпериран е най добре да се подава на едно канално тяло на климатик което си работи на рециркулация.

1000лв няма да стигнат, освен ако не смяташ скриването в тавана и климатика на отделна сметка, само за въздуховод, вентилатори и рекуператор става.

Прикачен файл

file.jpg
file.jpg (82.58 KиБ) Видяна 3538 пъти
phoenix9040 - специалист
Благодаря за съветите ,но малко по подробно,че това което сте ми писали почти ннщо не ми говори.

1. В сумата не вклучвам изграждането на тавана.
2. С каква големина са нещата ,че нещо не мога да си го представя за да помисля как ще ги скрия.
3. В горния крй на скицата ще има кухненско обзавеждане така ,че там не може да има каквото и да било може да е в тавана . Като за него мисля да не е целият укачен а само там където ми трябва.

Иначе аз грубо си го представям по този начин,

- Вентилатор който да смуче и изкарва мръсният въздух в кумина мощност 300 куб метра за час в началото до кумина. Като понеже ще трябва да смуче от две места посредата слагам друг вентилатор ( канален ) мощност 100 куб метра мисля ,че беше. Като понеже ще има два отвора да смуче. Първият отвор ще го направя по малък , а вторият който ще е по отдалечен от първият вентилатор по голям. ШЕ се опитам да го нанеса на схема . КАто понеже мисля да използвам вентилацията само при нужда не постоянно ,да избегна момента с рекуператор.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за Вентиляция на Хола" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: